Συμβούλιο Ασφαλείας: Να διοριστεί μόνιμος ειδικός σύμβουλος για το Κυπριακό

Συμβούλιο Ασφαλείας: Να διοριστεί μόνιμος ειδικός σύμβουλος για το Κυπριακό

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την έγκριση του ψηφίσματος είναι προγραμματισμένη για τις 30 Ιουλίου

Συμβούλιο Ασφαλείας: Να διοριστεί μόνιμος ειδικός σύμβουλος για το Κυπριακό
Στο γενικό γραμματέα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών εισηγήθηκε το Συμβούλιο Ασφαλείας να διορίσει μόνιμο ειδικό σύμβουλο στο Κυπριακό (αντικαταστάτη του Αλεξάντερ Ντάουνερ).

Ειδικότερα, στο σχέδιο του βρετανικού σχεδίου ψηφίσματος για την ανανέωση της παρουσίας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο για άλλους έξι μήνες το Συμβούλιο Ασφαλείας καλωσορίζει, όπως και ο γγ του ΟΗΕ στην πρόσφατη έκθεσή του, την Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου 2014, η οποία, όπως επισημαίνεται, «περιέχει μια συμφωνημένη δέσμη αρχών και παραμέτρων για μια ενωμένη Κύπρο».

Το ΣΑ δηλώνει ικανοποιημένο με «τη συμφωνία για συνομιλίες των επικεφαλής διαπραγματευτών σε 'Αγκυρα και Αθήνα» και «εκφράζει την υποστήριξή του για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των ηγετών και των διαπραγματευτών να επιτύχουν μια συνολική διευθέτηση το συντομότερο δυνατόν».

Κλείσιμο
Όπως υπογραμμίζεται στο σχέδιο ψηφίσματος, στο οποίο αναμένεται να γίνουν κάποιες προσθαφαιρέσεις έπειτα από διαβουλεύσεις των πέντε μονίμων μελών του Σώματος την ερχόμενη εβδομάδα, επαναβεβαιώνονται οι παράμετροι της λύσης για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως παρουσιάζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ, ενώ ενθαρρύνονται τα μέρη «να εντείνουν τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις πάνω στα ουσιώδη θέματα» και επαναλαμβάνεται ξανά ότι «το στάτους κβο δεν μπορεί να διατηρηθεί».

Γίνεται επίσης αναφορά και σε θέματα που αφορούν την αποστολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όπως η αποναρκοθέτηση, και καλούνται οι δυο πλευρές να συμφωνήσουν το συντομότερο, καθώς και στο ζήτημα των αγνοουμένων, με έκκληση για εντατικοποίηση του έργου της Επιτροπής.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την έγκριση του ψηφίσματος είναι προγραμματισμένη για τις 30 Ιουλίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης