Σφαγή στη ΔΗΜΑΡ - Αμφισβήτηση Κουβέλη - Εισηγείται να φύγουν οι υπουργοί

Σφαγή στη ΔΗΜΑΡ - Αμφισβήτηση Κουβέλη - Εισηγείται να φύγουν οι υπουργοί

- Ένας-ένας, υπουργοί και υφυπουργοί του κόμματος αποχωρούν από την κυβέρνηση
- Σκοπούλη: Τέλος, φεύγω από την κυβέρνηση
- Ψαριανός και Οικονόμου: Πρέπει να παραμείνουμε στην κυβέρνηση
- Μπίστης: Φωνή λογικής ο Βενιζέλος

Σφαγή στη ΔΗΜΑΡ - Αμφισβήτηση Κουβέλη - Εισηγείται να φύγουν οι υπουργοί
Ξεκίνησε λίγο μετά τις 11:00 το πρωί και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 15:00 η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, με αντικείμενο οριστικές αποφάσεις για τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα απέναντι στην κυβέρνηση.

Mε καθυστέρηση προσήλθαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Βασίλης Οικονόμου, και ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός, ο οποίος εισερχόμενος στο κτίριο της Αγίου Κωνσταντίνου επανέλαβε τη διαφωνία του με τη στάση του Φώτη Κουβέλη.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι υπουργοί και υφυπουργοί της ΔΗΜΑΡ, που μετέχουν στην κυβέρνηση, πήραν το λόγο και συμφώνησαν να παραιτηθούν από το υπουργικό συμβούλιο. «Τέλος, φεύγω από την κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Υγείας, Φωτεινή Σκοπούλη, η οποία μάλιστα στη συνέχεια αποχώρησε και από τη συνεδρίαση.

Συμμετείχα στην κυβέρνηση, γιατί πίστεψα στο μεταρρυθμιστικό της έργο, σημείωσε στην ομιλία της η κυρία Σκοπούλη, τονίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση δεν λειτουργούσε, καθώς σκόνταφτε σε μικροκομματικά και συντεχνιακά συμφέροντα.

Από την πλευρά τους, οι Αντώνης Μανιτάκης και Αντώνης Ρουπακιώτης παρουσίασαν το έργο τους, αντιστοίχως, στα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Δικαιοσύνης, και συντάχθηκαν με τη γραμμή της ηγεσίας του κόμματος για αποχώρηση από την κυβέρνηση.

Κλείσιμο
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Παιδείας, Θ. Παπαθεοδώρου, κράτησε αποστάσεις από την απόφαση απομάκρυνσης από την κυβέρνηση, τόνισε όμως ότι θα σεβαστεί όποια απόφαση λάβουν τα κομματικά όργανα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση συζητείται η μορφή των σχέσεων που θα έχει από τούδε και στο εξής η ΔΗΜΑΡ με την κυβέρνηση, ενώ συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη αναφέρουν ότι το κόμμα θα λαμβάνει θέσεις ευθύνης σε όλα τα ζητήματα.

Με τη γραμμή της αποχώρησης από την κυβέρνηση διαφώνησαν ανοιχτά οι βουλευτές Βασίλης Οικονόμου και Γρηγόρης Ψαριανός, με τον πρώτο μάλιστα να υποστηρίζει ότι η ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να παραμείνει στο κυβερνητικό σ΄χημα και να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις.

Η ΔΗΜΑΡ θα αποσύρει τους υπουργούς της από την κυβέρνηση δήλωσε νωρίτερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ο Δ. Χατζησωκράτης, σημειώνοντας πως η απόφαση έχει ήδη ληφθεί. Όπως διευκρίνισε, τα όργανα του κόμματος που συγκαλούνται σε λίγο θα αποφασίσουν για τη στάση που θα τηρήσει στη Βουλή το κόμμα έναντι της κυβέρνησης.

Τις διαφορετικές στάσεις που επικρατούν στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ και που έχουν πάρει διαστάσεις εμφυλίου αποκάλυψαν οι σημερινές τοποθετήσεις στελεχών του κόμματος σε τηλεοπτικές τους εμφανίσεις αλλά και μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Νίκος Μπίστης σε ανάρτησή του στο Facebook εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς γράφοντας: «Ο Κουβελης ολοκλήρωσε σημερα τον παραλογισμό που ξεκίνησε πριν δυο βδομάδες ο Σαμαρας» έγραψε ο κ. Μπίστης, και συμπλήρωσε «Και οι δυο χωρίς σχέδιο, χωρίς ψυχραιμία έβαλαν την χωρα σε περιπέτεια». 

Χαρακτήρισε, μάλιστα, «φωνή της λογικής» τον Ευάγγελο Βενιζέλο για τον οποίο έγραψε ακόμα ότι «Μπορούμε να διαφωνούμε μαζί του σε πολλά αλλα οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε οτι σε όλη την διάρκεια της κρίσης δεν έπαιξε με την σταθερότητα της χώρας».





Προσπαθώντας να εξηγήσει την αιτία της στάσης του προέδρου της ΔΗΜΑΡ ο κ. Μπίστης γράφει: «Ξέρω οτι ορισμένοι θα ψάξετε τα "βαθύτερα αίτια" και θα αναλωθείτε σε αναλύσεις.Ματαιοπονειτε. Οι Αγγλοι το λένε "It is the short answer". Ο Σημιτης το είπε αλλιώς: " ελπίζω να έχουν μυαλό όσοι χειρίζονται την υπόθεση"». 

Και καταλήγει με μια φαρμακερή πρόβλεψη για το πολιτικό μέλλον του Φώτη Κουβέλη και της ΔΗΜΑΡ: «Λυπάμαι για την στάση της ΔΗΜΑΡ, που βολοδερνει και όποια και αν ειναι η τελική της επιλογή( πχ ανοχή) έχασε το τραίνο και το φάντασμα της καταληξης του Καρατζαφερη πλανάται πάνω της».  

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Βασίλης Οικονόμου, ζήτησε να παραμείνει το κόμμα στην κυβέρνηση προσθέτοντας ότι κανένας υπουργός δεν θα πρέπει να παραιτηθεί.

«Το θέμα της ΕΡΤ δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, το ζήτημα είναι η αναδιοργάνωση και η ανακατανομή του δημοσίου τομέα ώστε να καταστεί εργαλείο ανάπτυξης» συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου αν και  πρόσθεσε πως σέβεται τον Φώτη Κουβέλη και δεν σκέφτεται να αποχωρήσει από το κόμμα. 

Στη λίστα προστέθηκε και η Μαρία Ρεπούση, η οποία μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, υπενθύμισε ότι «απόφαση της ΔΗΜΑΡ ήταν να στηρίξει κυβέρνηση εθνικής ευθύνης όχι κυβέρνηση της ΝΔ. Λειτούργησε πολλές φορές ο κ. Σαμαράς ως πρωθυπουργός μονοκομματικής κυβέρνησης. Ονομάστηκε μεταρρύθμιση το κλείσιμο της ΕΡΤ. Στη διάρκεια αυτού του χρόνου έγιναν στη δημόσια ραδιοτηλεόραση 350 προσλήψεις; Θες να κάνεις μεταρρύθμισες και προσλαμβάνεις 350 άτομα; Ποια είναι η μεταρρύθμιση;»

Ακόμα πιο χαρακτηριστική των διαφορετικών τάσεων που υπάρχουν μέσα στη ΔΗΜΑΡ είναι η φράση που φέρεται σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ» να χρησιμοποίησε η υφυπουργός Υγείας, Φωτεινή Σκοπούλη, κάνοντας λόγο για «πραγματική χούντα» προκειμένου να πείσει για την αναγκαιότητα της αποχώρησης της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης