«Το παιδί μου φοβάται το...»: Παιδικές φοβίες και πώς τις αντιμετωπίζουμε

«Το παιδί μου φοβάται το...»: Παιδικές φοβίες και πώς τις αντιμετωπίζουμε

Τα περισσότερα παιδάκια αναπτύσσουν,κάποια στιγμή, ορισμένους φόβους, οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις εξελίσσονται σε φοβίες. Ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσουν οι γονείς τους φόβους και τις φοβίες των παιδιών τους, μπορεί να αποβεί κρίσιμος όσον αφορά την έκβασή τους

«Το παιδί μου φοβάται το...»: Παιδικές φοβίες και πώς τις αντιμετωπίζουμε
Ο απλός φόβος, τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες είναι, μέχρι ενός σημείου, κάτι το φυσιολογικό. Ένας φόβος ορίζεται ως φοβία όταν είναι παράλογος και οι αντιδράσεις στο αντικείμενο του φόβου πολύ έντονες. Ορισμένοι φόβοι προκύπτουν από αρχέγονα ένστικτα επιβίωσης, όπως για παράδειγμα ο φόβος για τα φίδια, τα ύψη, το νερό.


Οι φόβοι αυτοί είναι λογικοί, από την άποψη ότι σχετίζονται με αντικείμενα και καταστάσεις που εμπεριέχουν στοιχεία κινδύνου. Άλλοι, πάλι, είναι λιγότερο εύκολο να εξηγηθούν, και προκύπτουν μέσα από κάποιου είδους εμπειρία, είτε άμεση, είτε έμμεση (για παράδειγμα, ένα παιδάκι θα μπορούσε να αποκτήσει φοβία για τους ανελκυστήρες είτε επειδή το ίδιο κλείστηκε μέσα σε έναν, είτε επειδή ήταν παρόν όταν αυτό συνέβη σε κάποιον άλλο, είτε ακόμα επειδή άκουσε την περιγραφή του συμβάντος).

Στα μικρά παιδιά, οι πιο συνηθισμένες αγχώδεις αντιδράσεις όταν φοβούνται είναι το κλάμα, το «πάγωμα» και το να θέλουν αγκαλιά. Δεν έχει σημασία τι είναι αυτό το οποίο φοβούνται τα παιδιά-η αντιμετώπιση είναι πάντα η ίδια. Στόχος είναι να βοηθήσουμε παιδί μας να ξεπεράσει το φόβο του. Θα πρέπει οπωσδήποτε οι γονείς, όταν το παιδί τους αναστατώνεται ή κλαίει, να είναι υπομονετικοί και να το παρηγορούν, χωρίς όμως να το κάνουν μεγάλο θέμα, διότι έτσι του ενισχύουν την ιδέα ότι υπάρχει κάτι το απειλητικό στην κατάσταση.
Κλείσιμο

Διαβάστε περισσότερα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης