Η μετατροπή τμημάτων ΤΕΙ σε ΑΕΙ στην ατζέντα των Πρυτάνεων

Η μετατροπή τμημάτων ΤΕΙ σε ΑΕΙ στην ατζέντα των Πρυτάνεων

Στη Σύνοδο θα παραβρεθούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο υπουργός Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου

Η μετατροπή τμημάτων ΤΕΙ σε ΑΕΙ στην ατζέντα των Πρυτάνεων
Η επιχειρούμενη από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου
«πανεπιστημιοποίηση» τμημάτων ΤΕΙ θα κυριαρχήσει στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, η οποία θα πραγματοποιηθεί το διήμερο Παρασκευή και Σάββατο στο Ζάππειο Μέγαρο.

«Φιτιλιές» αναμένεται να ανάψει στην 86η Σύνοδο των πρυτάνεων το κυρίως θέμα που αφορά στην «πανεπιστημιοποίηση» τμημάτων ΤΕΙ.

Κλείσιμο
Την Παρασκευή θα παραβρεθεί και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ το Σάββατο οι πρυτάνεις θα συνεδριάσουν παρουσία του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.

Δεν είναι τυχαία η χρονική συγκυρία, καθώς προχθές πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου με τους προέδρους των τμημάτων του ΑΤΕΙ Αθήνας, Αισθητικής και Κοσμητολογίας, Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας, Ιατρικών Εργαστηρίων, Οδοντικής Τεχνολογίας και Οπτικής - Οπτομετρίας και στη συνέχεια με τους εκπροσώπους των επαγγελματικών φορέων τους.

Έγινε διεξοδική συζήτηση πάνω στην πρόταση του Υπουργείου σχετικά με τη δυνατότητα ίδρυσης Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Υπήρξε ευρεία συμφωνία ότι είναι δυνατή η διαμόρφωση προγράμματος σπουδών και άρα αρχίζει η συγκρότηση του Τμήματος. Επιπλέον συμφωνήθηκε η αναγραφή των κατευθύνσεων στο πτυχίο και η πλήρης κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Στη συνάντηση τονίστηκε ότι η μετάβαση σε πανεπιστήμιο είναι μία ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία και η σημερινή συνάντηση, η οποία έγινε με αμιγείς ακαδημαϊκούς όρους, έδειξε ότι η πορεία ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής συνεχίζεται με πολύ καλούς όρους.

Επίσης τη Σύνοδος θα απασχολήσουν και θέματα όπως η φοιτητική μέριμνα, κυρίως με τα προβλήματα στέγασης και σίτισης των φοιτητών, τα οποία έχουν προκύψει από την υποχρηματοδότηση.

Επίσης μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσουν οι πρυτάνεις είναι το θεσμικό Πλαίσιο λειτουργίας των ΕΛΚΕ και τα Αναδρομικά μελών ΔΕΠ και διεκδικήσεις από ιδρύματα
Ειδική αναφορά θα γίνει στην υποστελέχωση των Πανεπιστημίων από μέλη ΔΕΠ και Διοικητικό Προσωπικό Παιδαγωγική Επάρκεια, στις Μεταπτυχιακές Σπουδέςκαι στην θέσπιση Ακαδημαϊκών κριτηρίων για την Πανεπιστημιοποίηση Τμημάτων ΤΕΙ.

Επίσης, οι πρυτάνεις αναμένεται να συζητήσουν και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας Εταιρειών Αξιοποίησης Περιουσίας.

Οι πρυτάνεις θα συζητήσουν θέματα όπως η κινητικότητα φοιτητών, οι νέες ευκαιρίες αξιοποίησης της έρευνας και χρηματοδότησης spinoffs-startups ενώ θα ενημερωθούν για όλες για τις συμπράξεις Πανεπιστημίων/ΤΕΙ.

Σήμερα πάντως συνεδριάζουν οι αντιπρυτάνεις των πανεπιστημίων για να προετοιμάσουν την αυριανή Σύνοδο, με αντικείμενο συζήτησης τις Μεταπτυχιακές σπουδές, αλλά και θέματα όπως η θέσπιση ακαδημαϊκών κριτηρίων για την πανεπιστημιοποίηση τμημάτων ΤΕΙ, καθώς και η διαδικασία αναγνώρισης πτυχίων για υποψήφιους ξενόγλωσσων προγραμμάτων σε ΑΕΙ

Επίσης η Σύνοδος Αντιπρυτάνεων συζήτησε και θέματα που αφορούν σε αρμοδιότητες Φοιτητικής Μέριμνας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης