Γιατροί εργασίας: Συμφωνούμε με την απόφαση Αχτσιόγλου

Γιατροί εργασίας: Συμφωνούμε με την απόφαση Αχτσιόγλου

Επιστολή της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής Εργασίας και Περιβάλλοντος 

Γιατροί εργασίας: Συμφωνούμε με την απόφαση Αχτσιόγλου
Σε απάντηση δημοσιεύματος που αναρτήθηκε στο protothema.gr δημοσιεύουμε επιστολή της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής Εργασίας. Το protothema.gr ενθαρρύνει τον δημόσιο διάλογο για όλα τα θέματα και κρατά πάντα την σύνταξη και την ορθογραφία των συμμετεχόντων σ΄αυτή. 

«Με έκπληξη διαβάσαμε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας σας της 5ης Δεκεμβρίου 2017, άρθρο υπό τον τίτλο «Καταργούν τους ιατρούς εργασίας», που φέρει την υπογραφή του δημοσιογράφου κ. Δημήτρη Μαρκόπουλου, ο οποίος είμαστε πεπεισμένοι ότι παραπληροφορήθηκε και παραπλανήθηκε. Θα μας επιτρέψετε, εμείς που είμαστε Ιατροί Εργασίας και επομένως κατεξοχήν αρμόδιοι για να κρίνουμε αν μας «καταργεί» ή μας «σκοτώνει» η κ. Αχτσιόγλου, να έχουμε άλλη γνώμη!
Κλείσιμο
Καταρχήν να σας πληροφορήσουμε ότι στην Ελλάδα υφίσταται μια Ιατρική Ειδικότητα που λέγεται «Ιατρική Εργασίας» και επομένως τον τίτλο του ιατρού εργασίας φέρει (κανονικά) ο κάτοχος της ειδικότητας αυτής.  Η Ιατρική ειδικότητα Ιατρικής της Εργασίας, προβλέπεται από τον Ν. 1568 του 1985 και ξεκίνησε να δίδεται στην Ελλάδα το 1994. Είναι δε, η μόνη Ιατρική ειδικότητα που επιβάλλεται νομοθετικά, δηλαδή στο Ν 1568/85 ορίζεται ότι «οι επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 50 εργαζόμενους, είναι υποχρεωμένες να τους παρέχουν υπηρεσίες Ιατρού Εργασίας». 
Μετά τις διαχρονικές προτάσεις της Επιστημονικής μας Εταιρείας, επί τεσσάρων τουλάχιστον Κυβερνήσεων, επιτέλους η απόφαση της κ. Υπουργού για την συγκρότηση Ειδικού Καταλόγου Ιατρών που έχουν «δικαίωμα άσκησης κατ΄ εξαίρεση καθηκόντων Ιατρού Εργασίας», έρχεται να βάλει τέλος στην χρόνια παραβίαση της υφιστάμενης Νομοθεσίας. Υλοποιείται δηλαδή το σχέδιο Υπουργικής Απόφασης, το οποίο είχε προταθεί από υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Εργασίας, από επιστημονικούς φορείς και από τους πιο αντιπροσωπευτικούς φορείς των εργαζομένων από το …2003, το οποίο έπαιρνε συνέχεια… παρατάσεις (τουλάχιστον 2 επιτροπές επί ετών ασχολήθηκαν με το θέμα αυτό και κατέληξαν σε πανομοιότυπα συμπεράσματα). 
Η παρατεταμένη απραξία της πολιτείας για πολλά χρόνια τώρα, οδήγησε στην παρουσία στο χώρο πολλών μη ειδικευμένων ιατρών ή ιατρών άλλων ειδικοτήτων και σε μεσαιωνικές πρακτικές «γιατρός νάναι και ό,τι νάναι» που (ελλείψει ικανού αριθμού ειδικών ιατρών εργασίας… η μόνιμη δικαιολογία και επωδός!) «βαφτίζονται» ιατροί εργασίας. Με την Υπουργική απόφαση της κ. Αχτσιόγλου, απλά μπαίνουν κριτήρια και προϋποθέσεις για την εγγραφή ενός ιατρού που ασκεί καθήκοντα ιατρού εργασίας στη συγκεκριμένη λίστα.
Επομένως ο σωστός τίτλος του άρθρου θα έπρεπε να είναι: «Καταργούν τους μαϊμού ιατρούς εργασίας».

Το άρθρο όπως είναι διατυπωμένο βρίθει ανακριβειών, ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε:
1. Υποστηρίζεται στο άρθρο ότι «εδώ και χρόνια υιοθετήθηκε το συγκεκριμένο μοντέλο για να παρέχεται προστασία στους εντατικά εργαζόμενους» (!!!) Ποια ακριβώς προστασία υγείας παρέχεται στους εργαζόμενους; Να παριστάνει τον ιατρό εργασίας ο παιδοχειρουργός ή ο γυναικολόγος, αυτό συνιστά προστασία των εργαζομένων; Και ποιο μοντέλο εννοεί; Να κάνει η πολιτεία τα στραβά μάτια σε ένα μείζον θέμα, συνιστά μοντέλο που υιοθετήθηκε κιόλας; Μήπως συνιστά μια κοροϊδία η οποία κάποτε θα πρέπει να σταματήσει;
2.Αναφέρει το άρθρο, ότι θα υπάρξουν «κριτήρια» και «προϋποθέσεις ένταξης» στον κατάλογο, σαν να είναι κάτι παράλογο, προϊόν κάποιας συναλλαγής ή γενικά κάτι το πρωτοφανές! Τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις, που ασφαλώς και πρέπει να μπουν αφού μιλάμε για άσκηση μιας ιατρικής ειδικότητας,  δεν προέκυψαν ως δια της επιφοιτήσεως του Αγίου Πνεύματος. Επαναλαμβάνουμε ότι έχει προηγηθεί πλούσια νομοθεσία από το 2003 η οποία έπαιρνε "παρατάσεις" και δεν εφαρμοζόταν…. τώρα απλά θα γίνει εν μέρει η εφαρμογή της. Να ενημερώσουμε ότι ακριβώς η ίδια απόφαση είχε εκδοθεί από προηγούμενη Κυβέρνηση, έλειπε ο αριθμός ΦΕΚ, ο οποίος ω του θαύματος ουδέποτε δόθηκε… προφανώς ξέχασαν να πάνε την απόφαση του Υπουργού στο Εθνικό Τυπογραφείο…
3. Η «Δημόσια Υγεία» για την οποία κόπτετε ο αρθρογράφος, εξηγείστε μας παρακαλώ πως εξυπηρετείται καλύτερα: με το να ασκεί τα καθήκοντα του ιατρού εργασίας ο ειδικευμένος ιατρός εργασίας ή με το να ασκεί καθήκοντα ο γυναικολόγος, ο οφθαλμίατρος ή ο παθολογοανατόμος; Θέλετε να μας πείτε, ότι  παρέχει καλύτερες υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας και προστασίας της υγείας των εργαζομένων, ο γυναικολόγος που το πρωί εργάζεται σε μαιευτήριο, το απόγευμα διατηρεί ιδιωτικό γυναικολογικό ιατρείο και το μεσημέρι «μεταξύ τυρού και αχλαδίου» επισκέπτεται 2-3 επιχειρήσεις για να …«ασκήσει καθήκοντα Ιατρού Εργασίας» ή ένας Ιατρός που έχει ειδικευθεί επί 4 χρόνια στην ειδικότητα της Ιατρικής της Εργασίας; Μήπως το σημερινό μοντέλο, που εμφανώς υπερασπίζεται το άρθρο, είναι προφανέστατα πιο προβληματικό για τη Δημόσια Υγεία; 
4.Το πιο συγκλονιστικό όλων: «Η συγκεκριμένη απόφαση θέτει σε κίνδυνο εκατοντάδες θέσεις εργασίας σε μια περίοδο μεγάλης ανεργίας» λέει το άρθρο μιας και «οι μισοί γιατροί που εργάζονται σε επιχειρήσεις θα οδηγηθούν εκτός εργασίας». Έτσι θα λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας στη χώρα; Με το να κάνει ο κάθε ιατρός (και κατ’ επέκταση ο κάθε επαγγελματίας) κάτι για το οποίο δεν έχει εκπαιδευτεί και δεν το γνωρίζει; Ας ξεκινήσουμε και εμείς λοιπόν, οι ειδικευμένοι ιατροί εργασίας να κάνουμε χειρουργεία ανοικτής καρδιάς για να μειώσουμε την ανεργία στον κλάδο μας! Και αν κάποιος παραπονεθεί ή αρνηθεί να χειρουργηθεί από τον ιατρό εργασίας θα του προτάξουμε πολύ απλά το επιχείρημα του αρθρογράφου περί μείωσης της ανεργίας! Είναι σίγουρο ότι θα τον πείσουμε…

Επίσης είναι γνωστό ότι υπάρχει έλλειψη Νευροχειρουργών στην Ελλάδα, σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο μπορούμε να «βαφτίσουμε» Νευροχειρουργούς αυτούς τους ιατρούς που «βαφτίζονται ιατροί εργασίας» και θα λύσουμε και το πρόβλημα έλλειψης Νευροχειρουργών… 
Δεν θέλουμε να επεκταθούμε περισσότερο. Σχολιάσαμε μόνο τις δυο πρώτες παραγράφους του άρθρου για να δείξουμε απλά ότι έχει τοποθετήσει το όλο θέμα σε πολύ λανθασμένη βάση, εμφανίζοντας μονόπλευρα την άποψη μιας συγκεκριμένης ομάδας ιατρών (64 στον αριθμό σε σύνολο 800)και των χορηγών τους, που εμφανώς θίγονται από το επιχειρούμενο συμμάζεμα στο συγκεκριμένο χώρο. Αν συνεχίζαμε να σχολιάσουμε όλο το άρθρο είναι τόσα τα λανθασμένα και προβληματικά σημεία που θα καταλαμβάναμε για φιλοξενία όλη την έκταση της έγκριτης εφημερίδας σας. 
Είναι φυσικά αξιοθαύμαστος ο τρόπος συντονισμού 64 ιατρών από όλη την Ελλάδα και η προσφυγή τους στο ΣΤΕ «γιατί δεν βρίσκουν τα χαρτιά τους πριν το 2005»!!! Οι συνάδελφοι ιατροί -πάντα ανειδίκευτοι ή άλλων άσχετων με την ειδικότητα της Ιατρικής της Εργασίας ειδικοτήτων- οι οποίοι έχουν κάνει την προσφυγή….., δεν ξέρουμε τι συμφέροντα εξυπηρετούν και τι προσπαθούν να επιτύχουν. Όσοι εξ αυτών νόμιμα «ασκούν κατ' εξαίρεση, τα καθήκοντα του ιατρού εργασίας», με μια αίτησή τους και την προσκόμιση των πιστοποιητικών ότι ασκούσαν κατ’ εξαίρεση τα  καθήκοντα του ιατρού εργασίας το 2005, εισέρχονται αυτόματα στον κατάλογο που προβλέπει η Υπουργική Απόφαση. Όσοι βέβαια μετά το 2005 παράνομα ασκούσαν αυτά τα καθήκοντα (και δεν μπορούν να μπουν στον κατάλογο) έχουν το θράσος, αντί να απολογηθούν για τη χρόνια παρανομία τους, να ζητούν την απόσυρση της Υπουργικής Απόφασης για να συνεχίζουν να παρανομούν ανεξέλεγκτα στο διηνεκές;
Η Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Εργασίας και Περιβάλλοντος, ως ο κατεξοχήν θεσμικός Επιστημονικός Φορέας εκπροσώπησης των Ιατρών Εργασίας στη χώρα μας, δεν επιθυμεί να δώσει περαιτέρω έκταση, μη εμπλεκόμενη καθ’ οιονδήποτε τρόπο με πολιτικά, κομματικά ή επιχειρηματικά συμφέροντα. Απλά θα παρακαλούσαμε για τη δημοσίευση της παρούσας απάντησης μας, για την αποκατάσταση  της αλήθειας και της πραγματικότητας, καθώς και για την ορθή ενημέρωση των αναγνωστών σας.»

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης