3rd MedTech Conference: Αναρχία στην αγορά ιατρικού εξοπλισμού του ΕΣΥ

3rd MedTech Conference: Αναρχία στην αγορά ιατρικού εξοπλισμού του ΕΣΥ

Στο συνέδριο συμμετείχαν επιφανείς καθηγητές και συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της ιατρικής τεχνολογίας

3rd MedTech Conference: Αναρχία στην αγορά ιατρικού εξοπλισμού του ΕΣΥ
Οι δυσκολίες στη χρήση και αποζημίωση της ιατρικής τεχνολογίας που συνδέονται άμεσα με τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους ίδιους τους ασθενείς, συζητήθηκαν στο πλαίσιο του  συνεδρίου 3rd MedTech Conference.
 
«Το σύστημα προμηθειών έχει σοβαρότατο πρόβλημα οράματος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Σουλιώτης, Αναπλ. Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, τονίζοντας πως θα πρέπει να συνδεθεί το σύστημα αποζημίωσης με την αξιολόγηση.

Όπως εξήγησε, το πρώτο που πρέπει να αξιολογηθεί δεν είναι η ιατρική τεχνολογία αλλά οι ανάγκες του πληθυσμού.

«Με βάση αυτή τη γνώση σχεδιάζει κανείς ένα σύστημα υγείας για να απαντήσει στις ανάγκες αυτές και τα κενά. Μετά είναι οι προδιαγραφές» σημείωσε, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι γι’ αυτό ποτέ δεν φτάνει ο προϋπολογισμός.

Πρότεινε δε, να απαντηθεί πρώτα το ερώτημα αν σχεδιάζουμε ένα σύστημα υγείας με βάση ό,τι διαθέτουμε ή με βάση ό,τι διαθέτει το ΕΣΥ συνολικά.
Κλείσιμο
 
Για τον Χρήστο Καζάση, Εμβιομηχανικό, Εμπειρογνώμονα Αξιολόγησης & Διάχυσης Ιατρικής Τεχνολογίας, στην Ελλάδα το απλό πρόβλημα  γίνεται εύκολα σύνθετο. «Έχουμε πολλούς νόμους προμηθειών για να δημιουργήσουμε φορείς και παραφορείς και να διορίσουμε κόσμο» ανέφερε. Ανέδειξε, παράλληλα την ανάγκη αποζημίωσης της τεχνολογίας ξεχωριστά από την αποζημίωση της ιατρικής πράξης, όπως γίνεται σε άλλες χώρες. «Ο Δημόκριτος δημοσιεύει τι μηχανήματα έχουμε, αλλά όχι την τεχνολογία τους» σημείωσε.
 
Σύμφωνα με το Δρ. Αθανάσιο Χαλαζωνίτη, Συντονιστή Δ/ντή Ακτινολογικού Εργαστηρίου ΓΝΑ «Αλεξάνδρα» και Μέλους ΔΣ Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας, η αδυναμία αποτελεσματικής αξιολόγησης δημιουργεί παράδοξα στην προμήθεια τεχνολογικών προϊόντων στο σύστημα υγείας.

 «Σε ΠΕΔΥ της Αττικής τοποθετήθηκαν άλλοι 6 αξονικοί μαστογράφοι, κόστους 1,2 εκατ. ευρώ, όταν μεγάλα νοσοκομεία δεν διαθέτουν τέτοιο μηχάνημα» ανέφερε σχετικά. «Η τεχνολογική από την ιατρική πράξη δεν έχουν διαχωριστεί και υπολογιστεί ποτέ στη χώρα» πρόσθεσε.
 
Την ίδια ώρα, οι ακτινολόγοι καλούνται να αναπροσαρμόσουν το ρόλο τους, όπως ανέφερε ο Πάνος Ε. Βάρδας, Καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης & Επισκέπτης Καθηγητής του Imperial College. «Όλα τα λεφτά είναι στην τεχνητή νοημοσύνη. Οι εξελίξεις που έρχονται είναι συνταρακτικές» διευκρίνισε, ενώ προειδοποίησε πως απομονώνουμε τα συστήματα υγείας από το γενικότερο πλαίσιο. «Η ψηφιακή υγεία είναι το δεύτερο. Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματά του είναι η διαφανής διαχείριση» συμπλήρωσε.
 
Στην παράμετρο «ασθενής», αλλά και στην ανεκμετάλλευτη ομάδα των ακτινοφυσικών αναφέρθηκε ο Κωνσταντίνος Δεληγιάννης, Γενικός Δ/ντής, GEHealthcare Southeastern Europe. «Οι ασθενείς δεν παίζουν πουθενά ρόλο στην αξιολόγηση αυτών των προϊόντων» ανέφερε. «Επίσης, ο κλάδος των ακτινοφυσικών στη χώρα είναι ισχυρός. Είναι μορφωμένοι και μπορούν να συνεισφέρουν» τόνισε χαρακτηριστικά. Αναρωτήθηκε δε, αν αποδίδονται ποτέ ευθύνες εκεί που πρέπει για τις προμήθειες.
 
Σε επικοινωνιακή «απομόνωση» σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του προϋπολογισμού για τα αναλώσιμα υλικά και τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, έχει αφήσει τους παρόχους ο ΕΟΠΥΥ, όπως υπογραμμίστηκε στο πάνελ III του 3rdMedTechConference.
 
Σύμφωνα με το Μιχαήλ Δρακάτο, Συντονιστή του τομέα ΤΕΙΧ ΣΕΙΒ, η πορεία του προϋπολογισμού είναι άγνωστη, με εξαίρεση τα στοιχεία τριμήνου που έχουν παρουσιαστεί και τα οποία δεν είναι σίγουρο αν είναι αντιπροσωπευτικά. 

«Η φετινή υπέρβαση της δαπάνης θα υπολογισθεί στο τέλος του χρόνου, αλλά το rebate εφαρμόστηκε από τον Αύγουστο. Παρόλα αυτά, φαίνεται πως σε κάποιες κατηγορίες προμηθευτών το clawback φθάνει το 50% με 60%, ποσοστό που θα φέρει πολλές, εισαγωγικές ή κατασκευαστικές, σε πολύ δύσκολη θέση, ιδίως τις εισαγωγικές εταιρίες, αφού το clawback εφαρμόζεται στη λιανική τιμή και όχι στη χονδρική, σε αυτή δηλαδή που πωλούν. Όλες οι εταιρίες μείναμε απλήρωτες μέχρι τον Ιούνιο και κάποιες μέχρι το Σεπτέμβριο. Η εξάρτηση από τον ΕΟΠΥΥ είναι τεράστια» είπε ο κ. Δρακάτος.
 
Για τους ασθενείς, βέβαια, η ανησυχία κρύβεται στο μέλλον. Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, Χρήστος Δαραμήλας, αν και σε σχέση με τα υλικά δεν έχει αλλάξει κάτι ιδιαίτερο μέχρι τώρα, υπάρχει άγχος για το αν η ποιότητα των υλικών θα παραμείνει ως έχει.  

«Το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε προ ημερών αποζημιώνει κάποια προϊόντα με μία τιμή και κάποια άλλα διαφορετικά» υπογράμμισε και τόνισε πως υπάρχουν προϊόντα που δεν μπορούν οι ασθενείς να τα βρουν στο ράφι. Εξέφρασε δε, την ανησυχία του για το τι θα πράξουν οι φαρμακευτικές εταιρίες.
 
«Ο ΠΦΣ μπήκε θετικά στο τραπέζι για την αλλαγή της αποζημίωσης των αναλωσίμων» ανέφερε από την πλευρά του ο Αθανάσιος Παπαθανάσης, Αντιπρόεδρος ΠΦΣ. 

«Η σύμβαση που υπεγράφη με τον ΕΟΠΥΥ αναγνωρίστηκε ότι ήταν βεβιασμένη, με αποτέλεσμα αντικειμενικά να έχουμε 5 μήνες καθυστέρηση στις πληρωμές, αλλά πολλά από αυτά τα προϊόντα δεν φτάνουν στο κανάλι του φαρμακείου» εκτίμησε, κάνοντας λόγο για παράδειγμα για παρεμπόριο στις κολοστομίες. «Κατανοώ την ανασφάλεια των διαβητικών, λόγω της δραματικής μείωσης του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τα αναλώσιμα αυτά. Οι τιμές κατακρημνίστηκαν. Από την άλλη υπάρχει το clawback και το rebate. Πιστεύω θα υπάρξει κάποια στιγμή ένα momentum για να καλύπτονται οι ασθενείς» πρόσθεσε. Ζήτησε δε, να σταματήσουν να κόβονται χρήματα και να επιβάλλονται ποινές στους φαρμακοποιούς για την υπέρβαση του πλαφόν, συστήνοντας να μπουν «κόφτες» στη συνταγογράφηση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης