Παγκόσμια Ημέρα Βιοηθικής: Συνέδριο γνωριμίας για έναν «παρεξηγημένο» όρο

Παγκόσμια Ημέρα Βιοηθικής: Συνέδριο γνωριμίας για έναν «παρεξηγημένο» όρο

Η βιοηθική είναι επιστημονικός κλάδος ο οποίος ασχολείται με τα ηθικά διλήμματα που δημιουργούνται από την αλματώδη εξέλιξη της επιστήμης, ιδίως της βιοϊατρικής, της βιοτεχνολογίας και της γενετικής

Παγκόσμια Ημέρα Βιοηθικής: Συνέδριο γνωριμίας για έναν «παρεξηγημένο» όρο
«Η σχέση μας με τη βιοηθική στην καθημερινότητά μας είναι πάρα πολύ στενή, ακόμη κι αν δεν το ξέρουμε ή δεν το αντιλαμβανόμαστε» λέει στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Βαγγέλης Πρωτοπαπαδάκης, με αφορμή την αυριανή, Παγκόσμια Ημέρα Βιοηθικής και το συνέδριο που θα φιλοξενηθεί στην έδρα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
 
Επικεφαλής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (ΦΠΨ) του Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο έχει και την ευθύνη της διοργάνωσης του συνεδρίου, από κοινού με την UNESCO, ο Βαγγέλης Πρωτοπαπαδάκης επισημαίνει την απουσία της εξοικείωσης με τον όρο. «Ο σκοπός του συνεδρίου είναι ακριβώς αυτός: να φέρει σε επαφή το ευρύ κοινό με ένα νέο πεδίο, που όμως μας απασχολεί ήδη» προσθέτει.
 
«Ο όρος “βιοηθική” ενδεχομένως και να τρομάζει γιατί οδηγεί την σκέψη σε εργαστήρια και γενετιστές που προσπαθούν να παρέμβουν στη φυσική τάξη πραγμάτων. Η βιοηθική όμως θέτει πρωτίστως ένα ερώτημα: Να κάνω άβλωση; Να επιτραπεί η κλωνοποίηση; Να αρκεί μια δήλωση για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου;».
 
Κλείσιμο
Η βιοηθική είναι επιστημονικός κλάδος ο οποίος ασχολείται με τα ηθικά διλήμματα που δημιουργούνται από την αλματώδη εξέλιξη της επιστήμης, ιδίως της βιοϊατρικής, της βιοτεχνολογίας και της γενετικής. Κι όπως επισημαίνει ο Βαγγέλης Πρωτοπαπαδάκης, είναι ταυτόσημη με τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Εάν υπάρχει ένας άνθρωπος που έχει κάτι ανάγκη και εκατό που δεν το έχουν, τότε πρέπει να προστατευτεί το δικαίωμα του ενός ανθρώπου».
 
Στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, λέει ο ίδιος, το μάθημα της βιοηθικής δεν έχει εξασφαλίσει ακόμη τη θέση που θα έπρεπε. «Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχει σε λίγα πανεπιστήμια, στην δευτεροβάθμια η βιοηθική είναι παντελώς απούσα, αντίθετα με άλλες χώρες της Ευρώπης, ενώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι δεν υπάρχουν επιτροπές βιοηθικής στα νοσοκομεία» σημειώνει.
 
Από την άποψη αυτή, το αυριανό συνέδριο, στο οποίο θα μιλήσουν πλήθος επιστημόνων, είναι μια καλή αφορμή για μια καλύτερη γνωριμία με τη βιοηθική. Οι διοργανωτές ευελπιστούν μάλιστα ότι οι συμμετοχές θα είναι περισσότερες από 700 που ήταν στο περυσινό, πρώτο συνέδριο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης