Πυρ ομαδόν από τους γιατρούς κατά της εγκυκλίου του ΕΟΠΥΥ για τη συνταγογράφηση

Πυρ ομαδόν από τους γιατρούς κατά της εγκυκλίου του ΕΟΠΥΥ για τη συνταγογράφηση

Υπενθυμίζουν στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ πως η συνταγογράφηση φαρμάκων βάσει της δραστικής ουσίας, κατέπεσε στο ΣτΕ μετά την προσφυγή τους - Επιφυλάσσονται να κινηθούν δικαστικά και πάλι

Πυρ ομαδόν από τους γιατρούς κατά της εγκυκλίου του ΕΟΠΥΥ για τη συνταγογράφηση
Να αποσυρθεί από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ η εγκύκλιος για τη συνταγογράφηση φαρμάκων ζητούν οι εκπρόσωποι των γιατρών. Σύμφωνα με αυτή, οι συνταγές πρέπει να χορηγούνται με αναγραφή της δραστικής ουσίας και όχι της εμπορικής ονομασίας κάθε φαρμάκου. Επίσης, μόνο στο 15% των συνταγών ο γιατρός μπορεί να χορηγεί φάρμακο με εμπορική ονομασία, κι αυτό έπειτα από γραπτή αιτιολόγηση της απόφασής του. 

Τόσο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) όσο και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ) με ανακοινώσεις τους υπενθυμίζουν στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ πως η συνταγογράφηση φαρμάκων βάσει της δραστικής ουσίας που καθορίστηκε με  τον νόμο 4052/2012, κατέπεσε στο ΣτΕ μετά την προσφυγή των γιατρών. Επιφυλάσσονται μάλιστα να κινηθούν δικαστικά και πάλι.
 
«Με την απόφαση όμως του Διοικητικού του Συμβουλίου της 22ας Συνεδρίασης της 21ης Νοεμβρίου 2012 αποφάσισε στο πεδίο σχόλιο να αναγράφει ο ιατρός το φάρμακο με την εμπορική του ονομασία  και με το οποίο ρυθμίζεται ο ασθενής και όχι να τίθεται στην ευχέρεια του φαρμακοποιού η χορήγηση οποιουδήποτε φαρμάκου με την ίδια δραστική ουσία, καθώς και ότι οποιαδήποτε αλλαγή συνεπάγεται ανάληψη ευθύνης από τον εκτελούντα. Έχουμε υπόψιν μας και το αναφέραμε και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ότι ο κάθε ασθενής, εμπιστευόμενος το θεράποντα ιατρό του, επιθυμεί να λαμβάνει το φάρμακο με το οποίο ρυθμίζεται ή θεραπεύεται η πάθησή του, πληρώνοντας έστω και από τη τσέπη του τη διαφορά, καθόσον είναι στην ευχέρειά του, και ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει βάσει της ασφαλιστικής τιμής» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΠΙΣ, κ. Μιχάλης Βλασταράκος.
 
Κλείσιμο
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης  καταλογίζει στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ πως «επιχειρεί αυθαίρετα να αλλάξει τους κανόνες συνταγογράφησης ζητώντας να απαλειφθεί το πεδίο «σχόλιο», στο οποίο δίνεται η δυνατότητα στον θεράποντα ιατρό να υποδεικνύει το καταλληλότερο κατά την επιστημονική του κρίση φάρμακο, με την εμπορική του ονομασία» και επικαλείται την 3802/14 Ολομ. ΣτΕ με την οποία κρίθηκε μεταξύ άλλων ότι : «η υποχρεωτική συνταγογράφηση με βάση την δραστική ουσία δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αναιρεί την επιστημονική ανεξαρτησία των ιατρών. Εξάλλου, ο ιατρός δεν εμποδίζεται να υποδείξει στον ασθενή του συγκεκριμένο φάρμακο αναφοράς, το οποίο θεωρεί καταλληλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο γενόσημο, και σε περιπτώσεις, που δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις, οι οποίες προβλέπονται στην προσβαλλομένη ή υπερβαίνουν το ποσοστό του 15%, με συνέπεια, στην περίπτωση αυτή, την επιβάρυνση του ασθενή – ασφαλισμένου, σύμφωνα με την προσβαλλόμενη ΕΜΠ4/17.11.2012 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, με τη διαφορά μεταξύ της λιανικής και της ασφαλιστικής τιμής, χωρίς, πάντως, να απαγορεύεται η εκτέλεση της συνταγής».
 
Επιπλέον, ο ΙΣΑ καταγγέλλει πως η αντικατάσταση ή συνταγογράφηση φαρμάκων από το φαρμακοποιό μεταφέρει το βάρος της ευθύνης για τη λήψη της απόφασης από τον καθ’ ύλη αρμόδιο που είναι μόνο ο θεράπων ιατρός σε άτομα που δεν είναι εντεταλμένα για την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος.
«Οποιαδήποτε παρέμβαση στην θεραπευτική πράξη και στην επιλογή του κατάλληλου φαρμάκου για τον ασθενή αποτελεί  ποινικό αδίκημα και όποιος προβεί σε μία τέτοια πράξη, θα πρέπει να τιμωρείται  σύμφωνα με το νόμο» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Αναφερόμενοι στο θέμα που προέκυψε με την εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ, κύκλοι της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας επισημάναν πως η εγκύκλιος αυτή στην ουσία ευνοεί τις πολυεθνικές γενοσήμων και χτυπάει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία. 

Επιπλέον υπογραμμίζουν οπως και οι εκπροςωποι των γιατρών  πως αντίκειται στην απόφαση του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία «ο ιατρός δεν εμποδίζεται να υποδείξει στον ασθενή του συγκεκριμένο φάρμακο αναφοράς, ακόμη και στην περίπτωση που δεν εμπίπτει στις εξαιρέσεις ή ακόμη και αν έχει εξαντληθεί το ποσοστό του 15%».
 
«Ο ΕΟΠΥΥ θα μπορούσε να αναζητήσει πρόσφορους τρόπους ελέγχου των ακριβών φαρμάκων που εκτοξεύουν τη δαπάνη» ανέφεραν με νόημα παράγοντες της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, με αφορμή την εγκύκλιο ΕΟΠΥΥ. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης