Εκδόθηκαν τα Προεδρικά Διατάγματα για τα υποθηκοφυλακεία

Εκδόθηκαν τα Προεδρικά Διατάγματα για τα υποθηκοφυλακεία

Επιβαρύνεται ο  κρατικός προϋπολογισμός με 2.348.024 ευρώ - Επί του παρόντος η προκαλούμενη δαπάνη θα καλυφθεί από τα εισπραττόμενα δικαιώματα

Εκδόθηκαν τα Προεδρικά Διατάγματα για τα υποθηκοφυλακεία
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, υπεγράφησαν σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα Προεδρικά Διατάγματα που αφορούν την μετατροπή σε έμμισθα των ειδικών άμισθων υποθηκοφυλακείων της χώρας που λειτουργούν με αναπλήρωση.
          
Πρόκειται για τα 17 Προεδρικά Διατάγματα τα οποία πρόσφατα επεξεργάστηκε νομοπαρασκευαστικά το  Ε΄  Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας  και έκρινε ότι δεν μπορούν   να ανατεθούν καθήκοντα υποθηκοφύλακα σε Ειρηνοδίκη, αλλά αντίθετα, καθήκοντα υποθηκοφύλακα μπορούν να ανατεθούν στον προϊστάμενο της γραμματείας του  Ειρηνοδικείου και εν ελλείψει αυτού στον προϊστάμενο της γραμματείας του  Πρωτοδικείου, ανεξάρτητα από το αν έχει ή όχι πτυχίο Νομικής.
         
Υπενθυμίζεται ότι οι σύμβουλοι Επικρατείας στην σχετική γνωμοδότησή τους (113/2017) αναφέρθηκαν στην υπ΄  αριθμ. 2/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Πρωτοδικείου Αθηνών η οποία γνωμοδότησε αρνητικά για τη μετατροπή του άμισθου υποθηκοφυλακείου σε έμμισθο, με τη σκέψη ότι η διάταξη του άρθρου 4 παρ. 2   του ν.δ. 811/1971 με την οποία «προβλέπεται η ανάθεση σε ειρηνοδίκη της καταχώρισης ορισμένων πράξεων ή αποφάσεων στα βιβλία του μετατρεπόμενου υποθηκοφυλακείου, προσκρούει στο άρθρο 89 του Συντάγματος, όπως ισχύει μετά την αναθεώρηση του 2001, κατά το οποίο απαγορεύεται η ανάθεση διοικητικών καθηκόντων σε δικαστικό λειτουργό».
           
Κλείσιμο
Στη συνέχεια, οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν:
                    
«Επομένως, μετά την αναθεώρηση του άρθρου 89 του Συντάγματος, τα καθήκοντα του υποθηκοφύλακα δεν μπορούν να ανατεθούν σε δικαστικό λειτουργό ούτε προσωρινώς, διότι δεν εμπίπτουν σε καμιά από τις εξαιρέσεις των παρ. 2 και 3 του άρθρου 89 του Συντάγματος. Ως εκ τούτου, το τελευταίο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 4 του ν.δ. 811/1971 με το οποίο παρέχεται η δυνατότητα ανάθεσης σε Ειρηνοδίκη καθηκόντων ή «υπηρεσίας» υποθηκοφύλακα έμμισθου υποθηκοφυλακείου δεν μπορεί να εφαρμοσθεί».
                    
Αντίθετα, κατέληξε η γνωμοδότηση του ΣτΕ,   «σε περίπτωση κατά την οποία δεν μπορεί να εξασφαλισθεί με άλλον τρόπο η καταχώριση πράξεων στα βιβλία του Υποθηκοφυλακείου Παπάγου από δικαστικό υπάλληλο ή συμβολαιογράφο, είτε κατά τις διατάξεις του άρθρου 4 του ν.δ. 811/1971 είτε κατά τις πάγιες διατάξεις περί εμμίσθων υποθηκοφυλακείων, έχει τη δυνατότητα να αναθέσει προσωρινώς, κατά προτεινόμενη τροποποίηση της σχετικής διάταξης του άρθρου 4 παρ. 2 του ν.δ. 811/1971, τα καθήκοντα αυτά στον προϊστάμενο της γραμματείας του οικείου ειρηνοδικείου και εν ελλείψει αυτού στον προϊστάμενο της γραμματείας του οικείου πρωτοδικείου, ανεξάρτητα από το αν έχει ή όχι πτυχίο νομικής».
         
Τροπολογία Κοντονή
         
Προ του συνταγματικού αυτού αδιεξόδου ο κ. Κοντονής, όπως αναφέρει και στην σημερινή ανακοίνωσή του, κατέθεσε σχετική τροπολογία στην Βουλή η οποία και ψηφίστηκε.
         
Ειδικότερα, ο κ. Κοντονής στην  ανακοίνωση εξηγεί:
          
«Η έκδοσή τους (σ.σ.: Προεδρικών Διαταγμάτων) -στηρίζεται στο άρθρο 32 του ν. 4456/2017- θα επιτρέψει την ολοκλήρωση των διαδικασιών υλοποίησης της εμμισθοποίησης, ιδίως μετά και την ψηφισθείσα τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης,  Σταύρου Κοντονή σχετικά με την προσωρινή άσκηση των καθηκόντων καταχώρισης πράξης ή απόφασης που έχει σχέση με τη σύσταση, μεταβίβαση ή κατάργηση εμπραγμάτων δικαιωμάτων στα βιβλία μεταγραφών από τον προϊστάμενο της γραμματείας του οικείου Ειρηνοδικείου και, εν ελλείψει αυτού, από τον προϊστάμενο της γραμματείας του οικείου Πρωτοδικείου.
         
Το υπουργείο Δικαιοσύνης,  έχει εδώ και καιρό αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών που εμφανίζονται σε υποθηκοφυλακεία της χώρας, δηλαδή σε θεσμούς με ιδιαίτερη κοινωνική σημασία για τα εμπράγματα δικαιώματα των πολιτών και θεωρεί ότι μετά από αυτή την εξέλιξη η αποκατάσταση της κανονικότητας στη λειτουργία τους θα είναι σύντομη».
 
Επιβάρυνση  προϋπολογισμού
         
Παράλληλα, τα 17 αυτά Προεδρικά Διατάγματα   επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό με 2.348.024 ευρώ. Μάλιστα,  αναφέρεται στα Προεδρικά Διατάγματα ότι «επί του παρόντος η προκαλούμενη δαπάνη δεν θα καλυφθεί κατά τρόπο άμεσο από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά από τα εισπραττόμενα δικαιώματα»!
         
Αναλυτικότερα, η επιβάρυνση ανά υποθηκοφυλακείο έχει ως εξής:
 Παπάγου 98.000 ευρώ
Ζωγράφου 153.000 ευρώ
Κερατέας 179.900 ευρώ
Περιστερίου 205.160  ευρώ
Μυκόνου 75.000 ευρώ
Νάξου 45.584 ευρώ
Κηφισίας 131.000 ευρώ
Άνδρου 29.340  ευρώ
Αμαλιάδας, Βάρδας και Μυρτουντίων 95.040   ευρώ
Ηλιούπολης 233.400 ευρώ
Μεγάρων 76.200 ευρώ
Νέας Ιωνίας 197.000 ευρώ
Ελευσίνας 113.400  ευρώ
Πύργου 131.000  ευρώ
Αχαρνών Αττικής 305.000 ευρώ και
Χαλκίδας-Κύμης-Καμινέων 279.800 ευρώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης