Το ταξίδι της Αγίας Ελένης από τη Βενετία στην Αθήνα

Το ταξίδι της Αγίας Ελένης από τη Βενετία στην Αθήνα

Το ιερό σκήνωμα θα βρίσκεται στον ναό της Αγίας Βαρβάρας στο Αιγάλεω μέχρι 15 Ιουνίου- Επίσκοπος Αγαθάγγελος: «Οι νέοι δίνουν το μήνυμα» - Χάρης Κονιδάρης (εκπρόσωπος Τύπου Αρχιεπισκόπου) : «Το γεγονός αυτό καθαυτό αναδεικνύει την πνευματική και πολιτισμική ταυτότητα της Ευρώπης»

Το ταξίδι της Αγίας Ελένης από τη Βενετία στην Αθήνα
Ελληνικό χρώμα έδωσε στη Βενετία η πομπή  που βγήκε την περασμένη Κυριακή  από τη βασιλική του Αγίου Μάρκου με την μπάντα  Di Tessera της Βενετίας να  σκορπά τις νότες  στην περίφημη  πλατεία και  στα κανάλια . Εκατοντάδες τουρίστες και πιστοί είδαν για πρώτη φορά το ιερό λείψανο της Αγίας Ισαποστόλου Ελένης να βγαίνει εκτός Βενετίας, για να μεταφερθεί στην Ελλάδα. Η αποστολή από την Ελλάδα μαζί με τη μεταφορά του ιερού λειψάνου της μητέρας του Μεγάλου Κωνσταντίνου μετέφερε και τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου με τα Αχραντα Πάθη του Χριστού που φυλάσσεται και αυτό στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου. 

Ο επικεφαλής της αποστολής, γενικός διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας, επίσκοπος Φαναρίου Αγαθάγγελος, είπε στο 'Πρώτο Θέμα” ότι η μεταφορά των ιερών λειψάνων στην Αθήνα αποτελεί “αντίσταση στην παρακμή. Όπως επισημαίνει ο Επίσκοπος Αγαθάγγελος μεγάλη είναι η προσέλευση νέων ανθρώπων από την Ελλάδα και το εξωτερικό που παίρνουν ένα μήνυμα ελπίδας ενώ προχθές το βράδυ κατέφθασαν και τρία πούλμαν με φοιτητές από την Σερβία και την πόλη που γεννήθηκε ο μεγάλος Κωνσταντίνος. Κάθε ημέρα οι πιστοί μπορούν να προσκυνήσουν από τις 7 έως και τις 10 το βράδυ ενώ την Κυριακή ανήμερα της γιορτής τη αγία Ελένης ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα πραγματοποιήσει λειτουργία και θα ακολουθήσει πομπή. 


Κλείσιμο


Η ελληνική αποστολή  αρχικά μετείχε στην Βενετία στον εκκλησιασμό που πραγματοποιήθηκε   με κατάνυξη στον ναό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων, ιστορικό ναό της ελληνικής κοινότητας της Βενετίας, τον οποίο παρακολούθησαν Έλληνες που μένουν στην Ιταλία αλλά και ορθόδοξοι από άλλες χώρες.   

Οι συνοδικοί πατέρες μετέφεραν το ιερό λείψανο, ενώ ο επίσκοπος Φαναρίου μαζί με παραστάτες μετέφερε το τεμάχιο Τιμίου Ξύλου.  Ο Πατριάρχης Βενετίας χαρακτήρισε ευκαιρία επικοινωνίας μεταξύ των δύο Εκκλησιών το προσκύνημα και την παραλαβή των λειψάνων της Αγίας Ελένης.

Το απόγευμα του περασμένου  Σαββάτου πραγματοποιήθηκε η μεταφορά της Λάρνακας όπου φυλάσσονται τα Τίμια Λείψανα της Αγίας Ισαποστόλου Ελένης, από την Βασιλική όπου φυλάσσεται, στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Ρουμάνοι Ορθόδοξοι μαζί με Ρωμαιοκαθολικούς πιστούς συνόδευσαν το ιερό κειμήλιο μέσα από τα κανάλια της Βενετίας ώστε όλα να είναι έτοιμα για να παραδοθεί με κάθε μεγαλοπρέπεια η Αγία στην Εκκλησία της Ελλάδος.

Εκεί οι ιερείς έψαλλαν, ενώ ο Πατριάρχης Βενετίας Φραγκίσκος    έκανε λόγο  για «ένα πολύ σημαντικό βήμα στην ιστορία των δύο Εκκλησιών».  
Η υποδοχή έγινε με τιμές αρχηγού Κράτους από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο, παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης, της Βουλής, των Ενόπλων Δυνάμεων και του Διπλωματικού Σώματος ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος παρέστη στην υποδοχή του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Ελένης στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου νεαροί Κρητικοί και Πόντιοι ντυμένοι με παραδοσιακές στολές κατέβασαν από το αεροπλάνο και συνόδεψαν τα ιερά λείψανα στην Εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας.





Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά την ομιλία του δήλωσε, μεταξύ άλλων, εμφατικά: «Σας καλώ και σας παρακαλώ να αδράξουμε τον κόσμο σε μια μεγάλη αναστάσιμη κίνηση. Σας καλώ να κάνουμε ο ένας τον άλλον μια σταυρική αγκαλιά και να παραμείνουμε στον Σταυρό του Χριστού με μια ταπεινή συγκατάθεση λέγοντες ‘'Κύριε, μνήσθητι ημών εν τη βασιλεία σου''. Μόνον έτσι μπορούμε να αντέξουμε, να υπομένουμε, να αγαπάμε, να ελπίζουμε». Στη συνέχεια, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την παρουσία του «κατ' αυτή την ευλογημένη στιγμή» και ως ανάμνηση της παρουσίας του «σε αυτό το ιστορικό προσκύνημα» του απένειμε το μετάλλιο του Σταυρού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης ως τιμητική διαμνημόνευση «και ως ευλογία ό,τι πολυτιμότερο φυλάσσεται εδώ, το αντίγραφο της ιεράς εικόνος της Αγίας Βαρβάρας», η οποία φυλάσσεται στο ναό.
 
 Όπως δήλωσε στο «Πρώτο Θέμα» ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχιεπισκόπου Χάρης Κονιδάρης: «Το γεγονός αυτό καθαυτό αναδεικνύει την πνευματική και πολιτισμική ταυτότητα της Ευρώπης. Η Ευρώπη  μπορεί πραγματικά να υπηρετεί τους λαούς της και να διακονεί τον άνθρωπο μόνο εάν τα θεμέλια της εξακολουθούν να είναι η αρχαία Ελληνική Γραμματεία, το Ρωμαϊκό Δίκαιο και ο Χριστιανισμός. Μακριά από τις χριστιανικές ρίζες της δεν είναι η Ευρώπη που οραματίστηκαν οι ιδρυτές της , δηλαδή η Ευρώπη της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης».

Εξάλλου μεγάλα γεγονότα στα οποία πρωταγωνίστησαν ο Μέγας Κωνσταντίνος και η Αγία Ελένη, σφράγισαν την ιστορία της Ευρώπης και διαμόρφωσαν την ιστορία του κόσμου γενικότερα. 

Η Αγία Ελένη είναι η πρώτη χριστιανή Αυτοκράτειρα. Η μία λειψανοθήκη είναι ανθρωπόμορφη αργυρή κεφαλή με στέμμα, η οποία παρουσιάζει το πρόσωπο κεκοιμημένης γυναικός και εμπεριέχει εντός αυτής τμήμα της κάρας. Η δεύτερη μεταλλική λειψανοθήκη έχει σχήμα ανθρώπινου σωματότυπου που εμπεριέχει στο εσωτερικό λείψανα της Αγίας αριθμημένα και σφραγισμένα. 

Επειδή η παράδοση των Δυτικών είναι να εμφανίζουν τα ιερά λείψανα ενδεδυμένα, γι' αυτόν τον λόγο η Αποστολική Διακονία προσέφερε προς τιμήν της ένα επιβλητικό πορφυρό βυζαντινό ένδυμα. Σημειώνεται ότι το αρχικό ένδυμα της Αγίας Ελένης είναι στα χρώματα της ώχρας και είναι βενετσιάνικο. 

Η Αγία Ελένη, που διακρίθηκε για το τεράστιο φιλανθρωπικό της έργο, συνδέεται με την εύρεση του Τιμίου Σταυρού στα Ιεροσόλυμα και ο ελληνικός λαός έχει συνδέσει πλήθος παραδόσεων μαζί της, στη Μικρά Ασία, την Κύπρο, τη Ρόδο, την Κάλυμνο, την Τήλο, στο Καστελόριζο, στη Νάξο, την Πάρο.Η προστάτιδα των χριστιανών Αγία Ελένη κοιμήθηκε το 328 μ.Χ. σε ηλικία 80 ετών.






































Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης