Η ξεχωριστή περιφορά του Επιταφίου στη Μυτιλήνη και τη Λευκάδα

Η ξεχωριστή περιφορά του Επιταφίου στη Μυτιλήνη και τη Λευκάδα

«Μαγική» ατμόσφαιρα δημιουργούν τα μικρά «αερόστατα» στο λιμάνι της Μυτιλήνης κατά την περιφορά, ενώ στη Λευκάδα είναι υπέροχη εμπειρία η περιφορά υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του νησιού

Η ξεχωριστή περιφορά του Επιταφίου στη Μυτιλήνη και τη Λευκάδα
Σε κλίμα κατάνυξης έγινε η περιφορά των Επιταφίων από τις εκκλησίες σε ολόκληρη τη χώρα. Σε κάποιες περιοχές ωστόσο, η περιφορά γίνεται με ξεχωριστό τρόπο: Όσοι τυχεροί βρέθηκαν, για παράδειγμα, στη Μυτιλήνη, είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα μικρά «αερόστατα» πάνω από το λιμάνι την ώρα του Επιταφίου. Αντίστοιχα, όσοι έχουν την τύχη να βρίσκονται στη Λευκάδα άκουσαν τους υπέροχους ύμνους του Επιτάφιου Θρήνου από τη Φιλαρμονική της Λευκάδας, που είναι η δεύτερη παλαιότερη στην Ελλάδα: Ιδρύθηκε το 1850 από επιφανείς Λευκαδίτες με επικεφαλής την Λαίδη Ντορίνα (Χρυσούλα) Καλκάνη-Πετριτσοπούλου, γυναίκα φιλόμουση και προοδευτική, τον Εθνικό Ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, τον Πάνο Στεφανίτση (εισοδηματία) κ.α.

Είναι το αρχαιότερο σωματείο στην περιοχή και η δεύτερη χρονολογικά ιδρυθείσα Φιλαρμονική στην Ελλάδα. Στην διάρκεια του μακρού της βίου γνώρισε μέρες δόξας και απέσπασε πολλές και σπουδαίες διακρίσεις. Το 1864 παιανίζει για την Ένωση των Επτανήσων, το 1896 συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 1906 παίρνει μέρος στην Μεσολυμπιάδα (μοναδική φιλαρμονική από τα Επτάνησα) και το 1983 της απονέμεται το βραβείο Ακαδημίας Αθηνών. Πρώτη η Φιλαρμονική μας, τον περασμένο αιώνα, παρουσίασε θέατρο και άλλες αξιόλογες εκδηλώσεις. Επωμίσθηκε την πνευματική και καλλιτεχνική κίνηση του τόπου μας και δεν ανέστειλε τις δραστηριότητες της ακόμη και σε πολύ δύσκολες για το Νησί και την Πατρίδα μας περιόδους.




Κλείσιμο
Τα «αερόστατα» στο λιμάνι της Μυτιλήνης, την ώρα του Επιταφίου








Η Φιλαρμονική της Λευκάδας ψάλλει τους ύμνους του Επιτάφιου Θρήνου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης