Λέσβος: Άμεση ανακούφιση για τις ζημιές των αγροτών υποσχέθηκε ο Αποστόλου

Λέσβος: Άμεση ανακούφιση για τις ζημιές των αγροτών υποσχέθηκε ο Αποστόλου

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απέφυγε να μιλήσει συγκεκριμένα για τις πιθανότητες διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

Λέσβος: Άμεση ανακούφιση για τις ζημιές των αγροτών υποσχέθηκε ο Αποστόλου
Άμεση ανακούφιση για τις ζημιές στον αγροκτηνοτροφικό κόσμο προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος δήλωσε συγκλονισμένος από τις εικόνες καταστροφής που αντίκρισε κατά την επιτόπια επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές από τις πλημμύρες της περασμένης Δευτέρας σε Καλλονή, Παράκοιλα, Άγρα και Μεσότοπο.

Ο κ. Αποστόλου συζήτησε διεξοδικά και θα λέγαμε και εποικοδομητικά για όλα τα ζητήματα που αφορούν ειδικά τον αγροκτηνοτροφικό κόσμο της Λέσβου και υποσχέθηκε άμεση ανακούφιση, τονίζοντας μάλιστα ότι θα επουλωθούν πολύ γρήγορα οι πληγές. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, παρά το ότι ομολογουμένως η προηγηθείσα παρατεταμένη ανομβρία, σε συνδυασμό με την καταστροφική νεροποντή της Δευτέρας, έφερε σε δεινή θέση τον αγροτικό κόσμο του νησιού, απεδείχθη ιδιαίτερα γαλαντόμος στα μέτρα που φέρεται να έχει προετοιμάσει για να ισχύσουν άμεσα, με βασικό εργαλείο -όπως είπε- το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Απέφυγε, ωστόσο, να μιλήσει συγκεκριμένα για τις πιθανότητες διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, προανήγγειλε και εκείνος με τη σειρά του αυτό που λέγεται από κυβερνητικά χείλη ανεπίσημα ως σήμερα και δεν είναι άλλο από ένα ειδικό πρόγραμμα της κυβέρνησης για τη στήριξη των νησιών, το οποίο -όπως είπε- θα το ανακοινώσει λίαν συντόμως ο ίδιος ο πρωθυπουργός… 

Αν θέλουμε πάντως να δούμε και με… αριθμούς αυτά που θα περιμένει η λεσβιακή ύπαιθρος και ο αγροκτηνοτροφικός κόσμος από την κυβέρνηση, βάσει των υποσχέσεων του υπουργού, συνοψίζονται στα εξής: 1,68 εκ. ευρώ άμεσα αποκλειστικά για το γαλακτοκομικό τομέα (το 80% θα απορροφηθεί από τους Λέσβιους κτηνοτρόφους), αναθεώρηση της ΚΑΠ από 24 εκ. ευρώ σε 40 εκ., και μάλιστα ως… τετελεσμένη εξέλιξη, και 3 εκ. ευρώ (άμεσα), που αφορούν τις εκκρεμότητες βιολογικής γεωργίας ετών 2012, 2013, αλλά μέχρι το τέλος της χρονιάς και του 2014…
Κλείσιμο

Σε ό,τι αφορά ειδικά τα μέτρα που αφορούν τη Λέσβο, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, ο υπουργός δεσμεύτηκε για τα εξής:
- 3 εκ. ευρώ άμεσα για να πληρωθούν εκκρεμότητες βιολογικής γεωργίας ετών 2012-2013 και μέχρι το τέλος της χρονιάς και του 2014.
- Βραχυπρόθεσμα πληρωμές μέσω του κονδυλίου που αφορά το γαλακτοκομικό τομέα των νησιών, ύψους 1,68 εκ. ευρώ. Το 80% θα απορροφηθεί από τους Λέσβιους κτηνοτρόφους.
- Μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, θα πληρωθεί μεγάλο κομμάτι της εξισωτικής αποζημίωσης για τη Λέσβο.

Από τις δηλώσεις του υπουργού βέβαια, ξεχώρισε και η αναφορά του σε ό,τι έχει να κάνει με την αναθεώρηση της ΚΑΠ, με τον κ. Αποστόλου -κάνοντας ιδιαίτερα αναφορά στο κομμάτι της νησιωτικότητας- να υποστηρίζει ότι έχει κατατεθεί πρόταση και πως θα γίνει μάλιστα δεκτή για να αυξηθεί η ΚΑΠ από τα 24 εκ. ευρώ στα 40 εκ. Στο ίδιο πλαίσιο ανέφερε πως έχει προκηρυχθεί ήδη το μέτρο που αφορά τους νέους αγρότες που θα μπουν στο επάγγελμα από το 2017, υπολογίζοντας πως θα δίνονται μέχρι και 22.000 ευρώ για την πρώτη εγκατάσταση και περί τα 11 εκ. ευρώ συνολικά. Παράλληλα, προανήγγειλε και την προκήρυξη του μέτρου που αφορά τη μεταποίηση έργων υποδομών για τυροκομεία και ελαιοτριβεία μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017.

Πηγή: www.emprosnet.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης