Στη φυλακή (ξανά) ο Μαρτίνης για τα δωρεάν νοσήλια στο Ερρίκος Ντυνάν

Στη φυλακή (ξανά) ο Μαρτίνης για τα δωρεάν νοσήλια στο Ερρίκος Ντυνάν

Ο 75χρονος Ανδρέας Μαρτίνης, κρίθηκε εκ νέου σήμερα, προφυλακιστέος μετά την απολογία του στον ανακριτή κατά της Διαφθοράς κ. Ν. Τσιρώνη, για την υπόθεση των δωρεάν νοσηλίων του Ερρίκος Ντυνάν, την περίοδο 2007 - 2010

Στη φυλακή (ξανά) ο Μαρτίνης για τα δωρεάν νοσήλια στο Ερρίκος Ντυνάν
Μια νέα προφυλάκιση επεφύλασσε η Δικαιοσυνη ανήμερα, μάλιστα, της ονομαστικής εορτής στον άλλοτε ισχυρό άνδρα του Ερρίκος Ντυνάν.

Ο 75χρονος Ανδρέας Μαρτίνης, κρίθηκε εκ νέου σήμερα, προφυλακιστέος μετά την απολογία του στον ανακριτή κατά της Διαφθοράς κ. Ν. Τσιρώνη, για την υπόθεση των δωρεάν νοσηλίων του Ερρίκος Ντυνάν, την περίοδο 2007 - 2010.

Αμέσως μετά την απολογία του - που διήρκησε περίπου τρεις ώρες - ο Αν. Μαρτίνης πήρε και πάλι το δρόμο για τις φυλακές, εκεί όπου ήδη βρίσκεται προφυλακισμένος εδώ και έξι μήνες για άλλη όμως υπόθεση, αυτή που αφορά στη δικογραφία για την Hospitalia International.

Κλείσιμο
Σήμερα, ο Αν. Μαρτίνης απολογήθηκε στον ανακριτή και προφυλακίστηκε για το αδίκημα της απιστίας, κατηγορία που αφορά στα δωρεάν νοσήλια που φέρεται να παρείχε το Ερρίκος Ντυνάν σε επιφανείς κοινωνικά και οικονομικά ασθενείς.

Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του Ερρίκος Ντυνάν πέρασε την πόρτα του ανακριτικού γραφείου λίγο μετά τις 9.30 το πρωί.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, στη λίστα των ασθενών που δεν έβαλαν το… χέρι στην τσέπη  για να πληρώσουν τα νοσήλιά τους, καταγράφονται 51 ονόματα μεταξύ των οποίων πρώην πρωθυπουργοί και στενοί  συγγενείς τους, πρώην υπουργοί, βουλευτές, γενικοί γραμματείς υπουργείων, άνθρωποι των τεχνών και δημοσιογράφοι.

Οι γενναίες εκπτώσεις στα νοσήλια των επωνύμων φέρονται να έφταναν ακόμη και το 100%.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ασθενούς που έπρεπε να καταβάλει 355.000 ευρώ και τελικά χρεώθηκε μόλις 5.000 ευρώ, τα οποία πλήρωσε το ασφαλιστικό του ταμείο. Το αποτέλεσμα από αυτές τις πρακτικές ήταν να ζημιωθεί το νοσκομείο για τις δωρεάν νοσηλείες των 51 προσώπων με 1,75 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, σε πόρισμα που έφτασε στη Δικαιοσύνη καταγράφονται συνολικά 8.106 περιπτώσεις δωρεάν ή με έκπτωση νοσηλείας. Το σύνολο του κόστους των νοσηλίων για αυτές τις περιπτώσεις ανέρχεται στα 22 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, από όλες αυτές τις περιπτώσεις - σύμφωνα με το κατηγορητήριο - 51 πρόσωπα με κοινωνική και κοινωνική επιφάνεια δεν πληρούσαν τις προϋπουθέσεις να νοσηλευτούν δωρεάν, προκαλώντας τη ζημία των 1,75 εκατ. ευρώ.
Τι υποστήριξε ο Μαρτίνης

Τώρα, στην απολογία του αλλά και στο υπερασπιστικό υπόμνημα που κατέθεσε ενώπιον του ανακριτή ο Αν. Μαρτίνης φέρεται να αποδέχθηκε ότι πράγματι έγιναν οι συγκεκριμένες νοσηλείες, όχι όμως δωρεάν αλλά με έκπτωση. Και η έκπτωση αυτή, κατά τους ισχυρισμούς του, δεν έγινε στο σύνολο των νοσήλιων αλλά μόνο στο ποσό που δεν κάλυπταν τα ασφαλιστικά ταμεία των ασθενών.

Ακόμη, ο Ανδρέας Μαρτίνης φέρεται να υποστήριξε στην απολογία του:
- Πως από τη σύσταση του Ερρίκος Ντυνάν ως κοινωνικού ίδρυματος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, προβλέπεται η δυνατότητα νοσηλείας, ευπαθών ομάδων αλλά και κατά περίπτωση ειδικών κατηγοριών. Αυτού του τύπου οι νοσηλείες, γίνονταν - όπως φέρεται να είπε-  με δική του πρόταση που δεν ήταν αυθαίρετη, καθώς εγκρίνονταν στη συνέχεια με εισηγήσεις της κοινωνικής υπηρεσίας του Ερρίκος Ντυνάν, του Ερυθρού Σταυρού ή της Αρχιεπισκοπής.

- Παραδέχθηκε ότι πράγματι τα 51 πρόσωπα δεν κατέβαλαν νοσήλια. Πλην όμως, όπως φέρεται να υποστήριξε - οι νοσηλείες τους δεν έγιναν δωρεάν αλλά με έκπτωση που τους έγινε. Η έκπτωση, σύμφωνα με την πλευρά του κατηγορουμένου, αφορούσε μόνο στο μέρος του ποσού που δεν κάλυπταν οι ασφαλιστικοί φορείς των ασθενών. Με άλλα λόγια δηλαδή, αυτό που δεν χρεωνόταν στους ασθενείς ήταν το εμπορικό κέρδος του Ερρίκος Ντυνάν.

- Τέλος, φέρεται να υποστήριξε πως η έκπτωση στα νοσήλια - που όμως σε κάποιες περιπτώσεις έφτανε μέχρι και 100% - συνέβαλε στην αναβάθμιση του κύρους και της αξιοπιστίας του νοσοκομείου. Και αυτό διότι πρόκειται για νοσηλείες δημοσίων προσώπων, κάτι που αποτελούσε διαφήμιση για το Ερρίκος Ντυνάν. Έτσι, κατά τον κατηγορούμενο, το νοσοκομείο μακροπρόθεσμα θα είχε κέρδη ενώ παράλληλα δημιουργούνταν και οι προυποθέσεις για επιχορήγηση του νοσοκομείου με κρατική επιχορήγηση όπως προβλέπεται από την ιδρυτική του πράξη.

Η Hospitalia

Υπενθυμίζεται ότι ο Ανδρέας Μαρτίνης οδηγήθηκε στην φυλακή τον περασμένο Μάιο μετά την απολογία του για την υπόθεση μίζας 3,2 εκατ. μάρκων που φέρεται να έλαβε από τη γερμανική εταιρία Hospitalia International για προμήθεια υπερκοστολογημένου εξοπλισμού του νοσοκομείου. Ο κ. Μαρτίνης είχε αρνηθεί ότι δωροδοκήθηκε και υποστήριξε ότι τα χρήματα ήταν νόμιμα και φορολογημένα και προέρχονταν από την οικογενειακή περιουσία της συζύγου του. Η σύζυγος του, η οποία είναι επίσης κατηγορούμενη στην ίδια υπόθεση, είχε αφεθεί ελεύθερη με εγγύηση και περιοριστικούς όρους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης