Κινητοποιήσεις για τον ΦΠΑ: Κλειστές οι επιχειρήσεις σε Λήμνο, Λέσβο, Χίο και Σάμο

Κινητοποιήσεις για τον ΦΠΑ: Κλειστές οι επιχειρήσεις σε Λήμνο, Λέσβο, Χίο και Σάμο

Κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα νησία του Βορείου Αιγαίου

Κινητοποιήσεις για τον ΦΠΑ: Κλειστές οι επιχειρήσεις σε Λήμνο, Λέσβο, Χίο και Σάμο
«Νέκρωσε» σήμερα κάθε κίνηση στο βόρειο Αιγαίο. Διεκδικώντας τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που καταργούνται από την 1η Ιανουαρίου στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου επιχειρήσεις κάθε λογής έκλεισαν σε Λήμνο, Λέσβο, Χίο και Σάμο. Κλειστές παραμένουν και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου και όλων των δήμων. Τρίωρη στάση εργασίας κήρυξε η ΑΔΕΔΥ.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα στις 11 το πρωί στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, στο λιμάνι της Μύρινας στη Λήμνο, στην πλατεία Βουνακίου στη Χίο και στο Βαθύ της Σάμου.

Συμμετέχει και το Πανεπιστήμιο

Κλείσιμο
«Η διαφαινόμενη επιβολή, από τις αρχές του 2017, νέου αυξημένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά μας, συνιστά ένα ακόμη βαρύ φορολογικό μέτρο που δεν συνάδει με το πνεύμα του συνταγματικού νομοθέτη, σύμφωνα με τον οποίο η Πολιτεία, στις αποφάσεις της, υποχρεούται να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών, μεριμνώντας για την ανάπτυξή τους» σημειώνει με ανακοίνωση της η πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου δηλώνοντας τη συμπαράσταση της στις κινητοποιήσεις.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ακόμα ότι «το μέτρο της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ θα οδηγήσει σε μαρασμό την επιχειρηματικότητα που αναπτύσσεται στα νησιά υπό δύσκολες συνθήκες, αφού θα βρεθεί σε καταστάσεις ακραία άνισου ανταγωνισμού σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Ουσιαστικά, η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ θα καταστήσει μη ανταγωνιστικά πολλά τοπικά προϊόντα και υπηρεσίες, πλήττοντας -μεταξύ άλλων- και τον τομέα του τουρισμού».

Και η ανακοίνωση της πρυτανικής αρχής καταλήγει: «Η οριστική κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ θα αποτελέσει βαρύτατα επιβαρυντικό παράγοντα στην προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάκαμψης της ανταγωνιστικότητας των νησιών μας, λειτουργώντας τιμωρητικά προς τους ανθρώπους που αγωνίζονται στα νησιωτικά σύνορα της χώρας. Δεν υπάρχουν περιθώρια, δεν μπορεί να υπάρχουν άλλες σκέψεις, απαιτείται να ληφθεί η μόνη δίκαιη απόφαση, στην κατεύθυνση των προβλέψεων του συνταγματικού νομοθέτη: Άμεση και ουσιαστική στήριξη των Νησιών και των Ανθρώπων τους».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης