Σε κλοιό χιονιά η Ελλάδα - Έπεσαν τα πρώτα χιόνια στην Πάρνηθα

Σε κλοιό χιονιά η Ελλάδα - Έπεσαν τα πρώτα χιόνια στην Πάρνηθα

Στη Φλώρινα το χιόνι πέφτει ακόμη και στο κέντρο της πόλης - Ελαφρύ χιόνι έπεφτε έως και πριν από τις εννέα το πρωί στην Κοζάνη, ενώ νιφάδες «πολιορκούν» και τη Σιάτιστα, τη Βάστη και τη Σαμαρίνα - Παγωνιά και βροχές τα χαρακτηριστικά του καιρού 

Σε κλοιό χιονιά η Ελλάδα - Έπεσαν τα πρώτα χιόνια στην Πάρνηθα
Χειμωνιάτικο είναι το σκηνικό του καιρού στις περισσότερες πόλεις της Μακεδονίας, με την πτώση της θερμοκρασίας να είναι από χθες το βράδυ αισθητή. Το μεσημέρι έπεσαν μάλιστα και τα πρώτα χιόνια στην Πάρνηθα. 

Στα ορεινά του νομού Θεσσαλονίκης, άρχισε να χιονίζει 
από νωρίς το πρωί. Σε Χορτιάτη, Φίλυρο, Μελισσοχώρι, Πανόραμα και Ωραιόκαστρο, η χιονόπτωση είναι εντονότερη -μέχρι στιγμής- με το χιόνι να πέφτει με σταθερό ρυθμό. Στο Ωραιόκαστρο, τα εκχιονιστικά μηχανήματα έχουν ήδη βγει στον δρόμο, για να συντηρήσουν τους δρόμους «καθαρούς», ρίχνοντας αλάτι.

Κλείσιμο



 
Στην κυκλοφορία, δεν υπάρχουν προβλήματα, αν και ο δρόμος γλιστράει και οι οροφές των αυτοκινήτων είναι χιονισμένες.



Στις υπόλοιπες περιοχές της πόλης, υπάρχει έντονη πτώση της θερμοκρασίας και πέφτει χιονόνερο. Εντονότερη χιονόπτωση, ακόμα και στο κέντρο της πόλης, αναμένεται τις απογευματινές και τις βραδινές ώρες.

Εν τω μεταξύ, η Αρναία στη Χαλκιδική έχει ήδη «ντυθεί» στα λευκά, στη Φλώρινα οι στέγες των σπιτιών έχουν αρχίσει να ασπρίζουν και στα χιονοδρομικά κέντρα της Βασιλίτσας Γρεβενών και της Βίγλας Πισοδερίου το χιόνι έχει ξεπεράσει τα επτά εκατοστά.

Αναλυτικότερα, χιονίζει από τα ξημερώματα σε όλη τη δυτική Μακεδονία. Στη Φλώρινα το χιόνι πέφτει ακόμη και στο κέντρο της πόλης, έχοντας αρχίσει να δημιουργεί λευκό πέπλο στις στέγες των σπιτιών. Ελαφρύ χιόνι έπεφτε έως και πριν από τις εννέα το πρωί και στην πόλη της Κοζάνης, ενώ νιφάδες «πολιορκούν» και τη Σιάτιστα, τη Βάστη και τη Σαμαρίνα. Στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας και ειδικά πάνω από τα 1000 μέτρα η χιονόπτωση είναι πιο πυκνή, ενώ το χιόνι έχει ξεπεράσει τα επτά εκατοστά στο ύψος των σαλέ στα χιονοδρομικά κέντρα Βασιλίτσας Γρεβενών και Βίγλας Πισοδερίου στην Φλώρινα. Μέχρι στιγμής δεν καταγράφονται προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων τόσο στο εθνικό όσο και στο επαρχιακό δίκτυο της δυτικής Μακεδονίας.

Στο μεταξύ, χιονόπτωση καταγραφόταν και στην Κεντρική Μακεδονία και συγκεκριμένα σε Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, και Ημαθία, καθώς και στις ορεινές περιοχές της Χαλκιδικής. 

Δείτε φωτογραφίες του seleo από τη Θεσσαλονίκη










Χιόνι και στα ορεινά των Τρικάλων 

Ελαφρά χιονόπτωση σημειώνεται από τα ξημερώματα πάνω από το Περτούλι και στο δρόμο προς Χρυσομηλιά, όπως αναφέρει το trikalavoice.

Σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων κατά τη διάρκεια της ημέρας θα χιόνια θα κατεβαίνουν σε όλο και πιο χαμηλό υψόμετρο και μέχρι το βράδυ αναμένεται να χιονίσει και μέσα στην πόλη των Τρικάλων. 



Χιόνια και στη Λάρισα 

Η πτώση της θερμοκρασίας από χθες έγινε αισθητή στην περιοχή της Λάρισας, ενώ σήμερα τα πρώτα χιόνια έπεσαν στα ορεινά του νομού. Συγκεκριμένα, στο Λιβάδι της Ελασσόνας το οποίο είναι ένα χωριό κτισμένο στις πλαγιές του Τιτάριου Όρους σε υψόμετρο 1.200μ, οι πρώτες νιφάδες χιονιού έπεσαν τα ξημερώματα της Τρίτης, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό τοπίο.

Προβλήματα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης η χαμηλή νέφωση δεν επέτρεψε την προσγείωση αεροπλάνου, που εκτελούσε την πτήση των 07:55 το πρωί από Αθήνα, με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να επιστρέψει στην αφετηρία του. Τελικά η πτήση αφίχθη στη Θεσσαλονίκη στις 10:30 το πρωί, όταν οι συνθήκες το επέτρεψαν. 

Τι πρέπει να προσέχουν οι οδηγοί

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εγνατίας Οδού, οι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να συμβουλεύονται την πρόγνωση του καιρού και να τηρούν τους βασικούς κανόνες ασφαλούς οδήγησης. Επιβάλλεται να συμβουλεύονται την πρόγνωση του καιρού και τυχόν περιορισμούς στην κυκλοφορία από την ΕΛ.ΑΣ και, αν είναι εφικτό, να αποφεύγουν τις μετακινήσεις τους κατά τη διάρκεια αιχμής των φαινομένων, ενώ συνιστάται να κάνουν τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους στο όχημά τους (καύσιμο, φρένα, ελαστικά, καθαριστήρες, αντιψυκτικό, μπαταρία κτλ.) πριν τη μετακίνηση, να διαθέτουν αντανακλαστικά γιλέκα για όλους τους επιβάτες, αλλά και αντιολισθητικές αλυσίδες.

Οι οδηγοί καλούνται ακόμη να έχουν αναμμένα τα «μεσαία» φώτα (φώτα διασταύρωσης) του οχήματός τους, να μη σταματούν επί των λωρίδων κυκλοφορίας ή εντός σηράγγων για την τοποθέτηση αντιολισθητικών αλυσίδων και, κατά τη διάρκεια εργασιών αποχιονισμού, να μην παρεμποδίζουν ή προσπερνούν τα αποχιονιστικά μηχανήματα, ακόμη και αν η κυκλοφορία διεξάγεται με χαμηλή ταχύτητα. Ειδικά οι οδηγοί των φορτηγών οχημάτων παρακαλούνται να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη σήμανση και στις υποδείξεις των αρμόδιων οργάνων της Τροχαίας για πιθανές απαγορεύσεις κυκλοφορίας φορτηγών κατά τη διάρκεια των καιρικών φαινομένων.

Παγωνιά και χιόνια από σήμερα 

Βροχές θα σημειωθούν σήμερα σε όλη τη χώρα, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας καθώς και σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας. Όμβροι και καταιγίδες αναμένονται κυρίως στο νότιο Αιγαίο και Ιόνιο, καθώς και τη δυτική Στερεά και Πελοπόννησο. 

Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση, 5 έως 10 βαθμών. Κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά και μετά τη δύση του ηλίου αναμένεται παγετός στα ορεινά όλης της χώρας καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της κεντρικής και βόρειας χώρας. Τις ίδιες ώρες και στις ίδιες περιοχές, η ορατότητα στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη. 

Οι άνεμοι στα πελάγη θα παρουσιάσουν ενίσχυση και θα φτάσουν τοπικά και τα 9 μποφόρ.

Αναλυτικά η πρόγνωση από την ΕΜΥ:


Αττική

Καιρός: Βροχές θα εκδηλωθούν στην Αττική κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ χιόνια θα πέσουν τη νύχτα στα γύρω ορεινά και στα βόρεια προάστια (ενδεικτικό υψόμετρο περίπου 600 μέτρα).
Ανεμοι: Θα πνέουν βόρειοι 5 με 6 βαθμιαία 7 και στα ανατολικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Θα κυμανθεί από 9 έως 12 ενώ από το βράδυ και μετά θα σημειώσει αισθητή πτώση.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Βροχές και χιονόνερο θα εκδηλωθούν με χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά και πιθανώς και από το βράδυ και μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Ανεμοι: Θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 2 έως 4 βαθμούς.

Μακεδονία, Θράκη

Νεφώσεις με βροχή η χιονόνερο στις παραθαλάσσιες περιοχές και από το μεσημέρι χιονόνερο η χιόνι. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά και βαθμιαία και σε πιο πεδινές περιοχές (ενδεικτικό υψόμετρο περίπου στα 300 μέτρα).
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 στα ανατολικά 8 και το βράδυ τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -1 έως 7 βαθμούς κελσίου και στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά βροχή η χιονόνερο στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά και βαθμιαία σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά περίπου στα 500 μέτρα). Βροχές και σποραδικές καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές στο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο. Χιόνια στα ορεινά και από το απόγευμα στα ημιορεινά της βορειοδυτικής Πελοποννήσου (ενδεικτικό υψόμετρο περίπου στα 700 μέτρα)
Άνεμοι: δυτικοί 4 με 5 και βαθμιαία βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 8 έως 14 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Στη Θεσσαλία χιονόνερο η χιόνι και χιονοπτώσεις σε περιοχές με υψόμετρο περίπου πάνω από τα 300 μέτρα. Στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια χιονόνερο η χιόνι στα πεδινά και χιόνια στα υπόλοιπα (ενδεικτικό υψόμετρο περίπου στα 300-500 μέτρα). Στην ανατολική Πελοπόννησο βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα είναι πρόσκαιρα ισχυρές, χιόνια αρχικά στα ορεινά και από το βράδυ και σε ημιορεινές περιοχές της βορειοανατολικής Πελοποννήσου (ενδεικτικό υψόμετρο περίπου στα 700 μέτρα).
Άνεμοι: στα βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά 7 και βαθμιαία 8 μποφόρ . Στα υπόλοιπα νοτιοδυτικοί 4 με 5 που βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοανατολικούς 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 4 έως 12 βαθμούς κελσίου. Σε πτώση από το βράδυ.

Κυκλάδες, Κρήτη

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές.
Άνεμοι: νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ που βαθμιαία από τα βόρεια θα στραφούν βόρειους 6 με 7 μποφόρ με τάση ενίσχυσης το βράδυ.
Θερμοκρασία: από 14 έως 19 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές.
Άνεμοι: στα βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 και βαθμιαία τοπικά 9 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 12 έως 17 βαθμούς κελσίου, στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Δείτε βίντεο: Παγωνιά σε όλη τη χώρα : Έπεσαν τα πρώτα χιόνια στη Β. Ελλάδα


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης