Θεομηνία στη Λέσβο: Xαλάζι, πλημμυρισμένα σπίτια και «φουσκωμένα» ποτάμια

Θεομηνία στη Λέσβο: Xαλάζι, πλημμυρισμένα σπίτια και «φουσκωμένα» ποτάμια

Απίστευτες εικόνες και προβλήματα από την κακοκαιρία - Διακοπές ρεύματος και επέμβαση της Πυροσβεστικής σε πολλές περιπτώσεις - Κατακλυσμός και στη Ρόδο - Η σφοδρή κακοκαιρία έκλεισε το «Ελ. Βενιζέλος» - «Ξαναδημιουργήθηκε» λίμνη στη Ζάκυνθο από τις πλημμύρες

Θεομηνία στη Λέσβο: Xαλάζι, πλημμυρισμένα σπίτια και «φουσκωμένα» ποτάμια
Προβλήματα σε όλη την Ελλάδα δημιούργησε η κακοκαιρία που έπληξε και συνεχίζει να πλήττει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Θεομηνία στη Λέσβο: «Φούσκωσαν» ποτάμια, πλημμύρισαν δρόμοι και σπίτια

Κλείσιμο
Δύσκολη νύχτα πέρασαν αρκετές περιοχές της Λέσβου
, οι οποίες αργά το βράδυ της Δευτέρας επλήγησαν από έντονες βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα να «φουσκώσουν» ποτάμια και χείμαρροι και να πλημμυρίσουν σπίτια και δρόμοι. Ισχυρή χαλαζόπτωση σημειώθηκε στη Μυτιλήνη χωρίς ευτυχώς να καταγραφούν ζημιές, ωστόσο πολλές ήταν οι διακοπές ρεύματος. 

Περισσότερα από 200 χιλιοστά βροχής έπεσαν σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καλλονής Ταξιάρχη Βέρρο μέχρι τις 11 το βράδυ της Δευτέρας στο λεκανοπέδιο Καλλονής, στην κεντρική Λέσβο, με αποτέλεσμα να «φουσκώσουν» τα ποτάμια που διαπερνούν την κωμόπολη και να την κατακλύσουν. 




Χαλαζόπτωση στη Μυτιλήνη, βίντεο από lesvospost


Πλημμύρα στην Καλλονή, βίντεο από Kalloninews

 
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, έχουν πλημμυρίσει σπίτια και καταστήματα, ενώ μικρής έκτασης κατολίσθηση προκλήθηκε στην περιοχή των Παρακοίλων.

Aγία Παρασκευή



Αγία Παρασκευή


Σήμερα Τρίτη, τα σχολεία στην περιοχή της Καλλονής θα παραμείνουν κλειστά.

Προβλήματα υπήρξαν και στην Αγία Παρασκευή, στην κεντρική Λέσβο, όπου πέντε σπίτια πλημμύρισαν από τον όγκο του νερού που μετέτρεψε σε ποτάμι τον κεντρικό δρόμο του χωριού.

Σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν και στο Πλωμάρι από χειμάρρους, προς τον Άγιο Ισίδωρο και την Αγία Βαρβάρα, που «φούσκωσαν», πλημμύρισαν σπίτι και ξενοδοχείο, ενώ χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής για να απομακρυνθεί αυτοκίνητο το οποίο ήταν σταθμευμένο μέσα στην κοίτη του Σεδούντα ποταμού. 

«Προς το παρόν αυτά είναι τα προβλήματα που έχουν αναφερθεί» είπε ο αντιδήμαρχος Πλωμαρίου Μανόλης Αρμενάκας, προσθέτοντας πως «όταν ξημερώσει θα δούμε τι θα βρούμε αφού περιμένουμε κι άλλη καταιγίδα μέσα στη νύχτα».


 
Σε όλη την κεντρική και νότια Λέσβο επιχειρούσαν η Πυροσβεστική Υπηρεσία καθώς και μηχανήματα του δήμου και της περιφέρειας, ενώ υπήρξε προειδοποίηση προς τους οδηγούς να μην μετακινούνται άσκοπα.

Έντονη χαλαζόπτωση σημειώθηκε στις 10 και ξανά στις 11 το βράδυ της Δευτέρας στη Μυτιλήνη χωρίς ωστόσο να αναφερθούν ζημιές.

Απεγκλωβισμοί ατόμων και κλήσεις για αντλήσεις υδάτων 

Συνολικά 75 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από υπόγεια κατοικιών και καταστημάτων και μεταφορά ατόμων σε ασφαλή σημεία δέχθηκε η Πυροσβεστική υπηρεσία εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων που εκδηλώθηκαν στη Λέσβο και κράτησαν έως τις 3 τα ξημερώματα.

Ο αριθμός των παρεμβάσεων που ανακοινώθηκαν -και ενώ ακόμα συνεχίζονται- δείχνει το μέγεθος των προβλημάτων που υπήρξαν σε όλη σχεδόν τη Λεσβιακή ύπαιθρο.

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε ότι πραγματοποιήθηκαν 28 αντλήσεις υδάτων σε Μυτιλήνη, Καλλονή, Πλωμάρι, πέντε απεγκλωβισμοί ατόμων στην περιοχή του Ποδαρά στη δυτική Λέσβο, πέντε μεταφορές ατόμων που κινδύνευαν σε ασφαλές σημείο στην Καλλονή και από μια στη Σκάλα Καλλονής και στο Πέραμα. Επίσης, υπήρξε ένας απεγκλωβισμός ενός ατόμου από αυτοκίνητο που κινδύνευε στην περιοχή της Άγρας. Τέλος, υπήρξε παροχή βοήθειας σε τρία αυτοκίνητα στην περιοχή της Πεδής Μανταμάδου που είχαν ακινητοποιηθεί.


Πλημμυρισμένο σπίτι στη Μυτιλήνη


Απίστευτο: «Ξαναδημιουργήθηκε» λίμνη στη Ζάκυνθο λόγω των πλημμυρών!

Απίστευτες είναι οι καταστροφές που έχουν προκληθεί στη Ζάκυνθο από την κακοκαιρία που έπληξε το νησί το σαββατοκύριακο.

Όπως αποκαλύπτει βίντεο που κυκλοφόρησε, οι έντονες βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες είχαν ως αποτέλεσμα να «δημιουργηθεί εκ νέου» η λίμνη Μακρή στην δυτική πλευρά του αεροδιαδρόμου. 



Σύμφωνα με τον ιστότοπο imerazante.gr, οι ποσότητες του νερού που έχει συγκεντρωθεί στην περιοχή είναι απίστευτες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το Σάββατο το βράδυ έπεφταν 200 τόνοι νερού σε κάθε στρέμμα! 

Το βίντεο που τραβήχτηκε από ψηλά δείχνει τη «λίμνη», διάσπαρτη με «νησίδες», δηλαδή με πλημμυρισμένα σπίτια και κτίρια της περιοχής. Το μόνο που έχει μείνει άθικτο, λόγω υψομετρικής διαφοράς, είναι ο αεροδιάδρομος. 

Βίντεο από ionian


Όπως αναφέρει ο ιστότοπος, παρότι η χθεσινή μέρα δεν επιβάρυνε με περισσότερα νερά την περιοχή, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι άθλια, και η ταλαιπωρία των κατοίκων τεράστια. Όσο για την αποστράγγιση των υδάτων, αυτή δυστυχώς πρόκειται να καθυστερήσει αρκετά λόγω κατασκευαστικών λαθών στον χείμαρρο Μπούκα που εκβάλει στον κόλπο του Λαγανά.

Kατακλυσμός και στη Ρόδο

Απανωτοί κεραυνοί έπεφταν όλη τη νύχτα στη Ρόδο με αποτέλεσμα να σημειωθούν διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές της περιοχής. 
Η σφοδρή κακοκαιρία έκλεισε το «Ελ. Βενιζέλος» 

Λόγω της έντονης βροχόπτωσης και των ισχυρών ανέμων που επικρατούσαν στην Αττική κρίθηκε απαραίτητο να κλείσει προσωρινά το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».Ειδικότερα, λόγω καταιγίδας διεκόπη από τις τις 20:20 μέχρι και τις 21:45 το βράδυ της Δευτέρας η τροφοδοσία καυσίμων στο αεροδρόμιο. 
 
Λόγω των καιρικών συνθηκών οκτώ πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες για προσγείωση και ανεφοδιασμό στην Αθήνα, έλαβαν εντολή από τον πύργο ελέγχου να μεταβούν στα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης και των Χανίων. 
 
Να σημειωθεί πως δύο πτήσεις ακυρώθηκαν (της Olympic Air, από τα Γιάννενα και τη Μυτιλήνη) και άλλες δέκα πτήσεις έφτασαν στον διεθνή αερολιμένα της Αθήνας με σημαντική καθυστέρηση.

Η κακοκαιρία μετέτρεψε σε «Οδύσσεια» το ταξίδι 18 επιβατών της πτήσης από την Μυτιλήνη προς Λήμνο. Πρόκειται για την πτήση που συνδέει τη Ρόδο με την Σάμο, την Χίο, την Μυτιλήνη και τη Λήμνο μετ’ επιστροφής. Το αεροσκάφος δεν κατάφερε να προσγειωθεί το μεσημέρι στο αεροδρόμιο της Μύρινας, έτσι οι πιλότοι αποφάσισαν να επιστρέψουν στη Λέσβο. Όμως ούτε και εκεί μπόρεσαν να προσγειωθούν λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν. 

Επιχείρησαν στη συνέχεια να προσγειωθούν στη Χίο με το ίδιο αποτέλεσμα και έπειτα από δύο ώρες πτήσης-θρίλερ, το αεροσκάφος κατάφερε τελικά να προσγειωθεί στην Σάμο. 
 
Όπως έγινε γνωστό, με φροντίδα της εταιρείας οι επιβάτες αναχώρησαν τελικά για την Αθήνα και από εκεί μετέβησαν στη Λήμνο.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης