Ιωάννινα: Αισιόδοξοι οι επιστήμονες, ανήσυχοι οι κάτοικοι καθώς οι δονήσεις συνεχίζονται

Ιωάννινα: Αισιόδοξοι οι επιστήμονες, ανήσυχοι οι κάτοικοι καθώς οι δονήσεις συνεχίζονται

Ευθ. Λέκκας στο protothema.gr: Εντυπωσιάζει το πλήθος των μετασεισμών - Πάνω από 300 δονήσεις έως τώρα - 15 μετασεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ το πρώτο εικοσιτετράωρο από τον κύριο σεισμό

Ιωάννινα: Αισιόδοξοι οι επιστήμονες, ανήσυχοι οι κάτοικοι καθώς οι δονήσεις συνεχίζονται
Ο μεγάλος αριθμός των μετασεισμών με ένταση, μάλιστα, άνω των 4 ρίχτερ, είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του σεισμού των Ιωαννίνων που παρατηρούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι επιστήμονες. Η μετασεισμική ακολουθία, εξελίσσεται πλέον ομαλά και όλα δείχνουν ότι η σεισμική δραστηριότητα βαίνει προς εκτόνωση, ωστόσο, η ανησυχία στους κατοίκους παραμένει, όσο η γη εξακολουθεί να τρέμει κάτω από τα πόδια τους


Όπως είπε στο protothema.gr ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, που βρίσκεται στα Ιωάννινα από τα ξημερώματα της Κυριακής, «σήμερα μπορούμε να μιλάμε με μεγαλύτερη βεβαιότητα σε σχέση με χθες ότι η ισχυρή δόνηση το βράδυ του Σαββάτου ήταν ο κύριος σεισμός». Ο ίδιος επισημαίνει ότι πέρα από τις μορφολογικές αλλαγές που έχει επιφέρει ο σεισμός στο όρος Μιτσικέλι και είναι πλέον αντικείμενο των επιστημόνων να το μελετήσουν με ακρίβεια, «αυτό που θα μείνει ως χαρακτηριστικό του σεισμού των Ιωαννίνων είναι το πλήθος των μετασεισμών». Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο κατά το πρώτο εικοσιτετράωρο από τον κύριο σεισμό καταγράφηκαν περίπου 15 δονήσεις, της τάξης των 4 -5 Ρίχτερ. Το γεγονός ότι αυτές οι δονήσεις έχουν πλέον περιορισθεί βοηθά σημαντικά στην βελτίωση τη ψυχολογίας των πολιτών, που σιγά- σιγά επιστρέφουν στους ρυθμούς της καθημερινότητάς τους.
Ήδη, έχουν ξεκινήσει οι έλεγχοι των κτιρίων για την καταγραφή των ζημιών. Πάντως, ο κ.Λέκκας σημειώνει ότι οι ζημιές σε σχέση με το μέγεθος του σεισμού είναι ουσιαστικά ελάχιστες.

Κλείσιμο
Συνολικά, οι δονήσεις που έχουν καταγραφεί από το Σάββατο το βράδυ ξεπερνούν τους τριακόσιους.

Όπως δήλωσε απόψε στο Epiruspost.gr ο Καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος η δραστηριότητα που καταγράφεται τις τελευταίες ώρες είναι φυσιολογική. Αυτή δηλαδή που θα’ πρεπε να υπάρχει μετά από έναν κύριο σεισμό.

«Τα πράγματα πηγαίνουν πολύ καλύτερα. Έχουμε μείωση και στον αριθμό των σεισμών αλλά και στα μεγέθη που δίνονται», υπογράμμισε ο κ. Παπαζάχος.

Αυτό που τόνισε ιδιαίτερα είναι ότι δεν υπάρχει επέκταση της σεισμικής δραστηριότητας στο νοτιοανατολικό τμήμα του ρήγματος, αυτό που φτάνει στις παρυφές του λεκανοπεδίου.

«Μετά τις δονήσεις που καταγράφηκαν στις τέσσερις τα ξημερώματα της Κυριακής ήταν αυτό που φοβηθήκαμε. Κι αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο ήμουν επιφυλακτικός στις πρώτες μου δηλώσεις. Φοβηθήκαμε ότι μπορεί να ενεργοποιηθεί το νοτιοανατολικό τμήμα του ρήγματος, που βρίσκεται κοντά σε ένα αστικό κέντρο. Αυτό δεν συμβαίνει και αποτελεί μία πολύ ευχάριστη εξέλιξη», τόνισε ο κ. Παπαζάχος.

Η σεισμική δραστηριότητα κατά το πρώτο 24ωρο προέρχονταν από μεγάλο τμήμα του ρήγματος.

Τις τελευταίες ώρες, όπως είπε ο κ. Παπαζάχος έχει περιοριστεί και προέρχεται πλέον από το τμήμα του ρήγματος που έδωσε τον πρώτο σεισμό.

Τέλος ανέφερε ότι στην περιοχή υπάρχει επαρκές δίκτυο σεισμογράφων ικανών να δίνουν πλήρη στοιχεία τόσο στο Γεωδυναμικό όσο και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης