«Νεκροταφεία ασθενοφόρων» οι διευθύνσεις του ΕΚΑΒ - Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές

«Νεκροταφεία ασθενοφόρων» οι διευθύνσεις του ΕΚΑΒ - Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές

Δραματικά συμβάντα καταγράφονται λόγω έλλειψης ασθενοφόρων και διασωστών - Οι συγγενείς των ασθενών επιστρατεύουν... μπουλντόζες και ζωα για να τους μεταφέρουν στα νοσοκομεία

«Νεκροταφεία ασθενοφόρων» οι διευθύνσεις του ΕΚΑΒ - Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές
Πληθαίνουν οι διακομιδές ασθενών με δραματική εξέλιξη και τραγική έκβαση. Ασθενείς μεταφέρονται με πρωτόγονα μέσα στα νοσοκομεία – οι συγγενείς επιστρατεύουν από μπουλντόζες και αγροτικά οχήματα μέχρι ζώα. Οι διευθύνσεις του ΕΚΑΒ έχουν μετατραπεί σε νεκροταφεία ασθενοφόρων. Οχήματα που έχουν διανύσει κατά μέσο όρο 600.000 έως 900.000 χιλιόμετρα, εκδηλώνουν συνεχώς βλάβες, ακόμη και φωτιά κατά τη διάρκεια διακομιδών επειγόντων περιστατικών. Κάθε διακομιδή που ολοκληρώνεται είναι άθλος για τους διασώστες και το σύστημα υγείας.

Σε πολλές περιπτώσεις, το κοντέρ των ασθενοφόρων έχει γράψει πάνω από 900.000 χλμ 


Κλείσιμο

 
Η  «ακτινογραφία» στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) που διενήργησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) είναι γεμάτη «σκιές» στα ζωτικά σημεία του συστήματος προνοσοκομειακής φροντίδας της χώρας μας.
 
«Η Διοίκηση του ΕΚΑΒ και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αντί να ζητήσουν συγγνώμη από τα θύματα που προκαλούν οι καθυστερημένες και επικίνδυνες διακομιδές, εγκαλούν την ΠΟΕΔΗΝ που περιγράφει την τραγική πραγματικότητα με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι πολίτες, όταν πρόκειται να μεταφέρουν δικό τους άνθρωπο με έκτακτο πρόβλημα υγείας σε εφημερεύον Νοσοκομείο» αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος, με αφορμή τα πυρά που όπως λεει δέχθηκε η ΠΟΕΔΗΝ από το υπουργείο Υγείας για τις συνεχείς καταγραφές των ελλείψεων του ΕΣΥ.
           
Ελλειμματική η επιχειρησιακή ετοιμότητα του ΕΚΑΒ

 
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, ο στόλος του ΕΚΑΒ είναι σε φθίνουσα αριθμητική πορεία, εξαιτίας συνεχών βλαβών. Οι βλάβες είναι μονόδρομος με δεδομένο τον υψηλό μέσο όρο ηλικίας των οχημάτων και των εκατοντάδων χιλιομέτρων που έχουν διανύσει. Το αποτέλεσμα είναι να επηρεάζεται δραματικά η επιχειρησιακή ετοιμότητα του ΕΚΑΒ.


 
Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει χαρακτηριστικά την κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Υγείας Νευροκοπίου. Υπάρχουν τρία ασθενοφόρα, τα δύο εξ αυτών καινούργια, αγορασμένα από την Υγειονομική Περιφέρεια. Οι τρεις οδηγοί του Κέντρου Υγείας κινούν ένα παλαιότερο, σε καλή κατάσταση ασθενοφόρο. Τα δύο καινούργια είναι κλειδωμένα σε ένα προσωρινό γκαράζ. «Κλείδωσαν δύο καινούργια ασθενοφόρα στο γκαράζ αντί να τα διαθέσουν (έστω προσωρινά) σε άλλη Περιφέρεια που έχει μεγάλη ανάγκη και πεθαίνουν οι άνθρωποι» τονίζει ο κ. Γιαννάκος.
 
Στο ΕΚΑΒ 1ης Περιφέρειας (όπου είναι η κεντρική υπηρεσία) καταγράφονται  κλειστοί τομείς και έλλειψη ασθενοφόρων. Όπως παραδέχεται και η διοίκηση του ΕΚΑΒ, ο μέσος όρος των ασθενοφόρων στην Αττική σε πρωινή βάρδια είναι περί τα 63 οχήματα, δηλαδή ένα ασθενοφόρο όχημα αναλογεί για 100.000 ανθρώπους. Βάσει των διεθνών στάνταρντ κάλυψης η αναλογία είναι 1 όχημα για 30.000 άτομα.
             
 
Στο ΕΚΑΒ 2ης Περιφέρειας (Κεντρικής Μακεδονίας) είναι ακινητοποιημένα  18 ασθενοφόρα οχήματα με μόνιμες βλάβες. Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκονται καθημερινά 22-23 ασθενοφόρα, ενώ με βάση τον πληθυσμό κάλυψης απαιτούνται τουλάχιστον τα διπλάσια.
Στο ΕΚΑΒ 3ης Περιφέρειας (Δυτικής Ελλάδας) είναι ακινητοποιημένα 18 ασθενοφόρα οχήματα με μόνιμες βλάβες και 5-10 ασθενοφόρα στα συνεργεία καθημερινά. Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκονται καθημερινά σε όλη την Δυτική Ελλάδα 20-21 ασθενοφόρα, αλλά απαιτούνται τα τριπλάσια.
Στο ΕΚΑΒ 5ης Περιφέρειας (Θεσσαλίας) τα ακινητοποιημένα οχήματα είναι 18, ενώ έξι εξ αυτών είναι προς απόσυρση. Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκονται καθημερινά σε όλη την Θεσσαλία 21-22 ασθενοφόρα, ενώ χρειάζονται τα τριπλάσια.


 
ΠΟΕΔΗΝ: Δραματικά συμβάντα καταγράφονται λόγω έλλειψης ασθενοφόρων και διασωστών

 
Το περασμένο Σάββατο ασθενοφόρο στην Αττική κατά τη διάρκεια της βάρδιας αντιμετώπισε πρόβλημα με τα ελαστικά και αναγκάστηκε να επιστρέψει στο συνεργείο του ΕΚΑΒ. Το αποτέλεσμα ήταν εκείνη την ημέρα η περιοχή κάλυψης να μείνει χωρίς ασθενοφόρο.
 
Στην Σκιάθο το Κέντρο Υγείας δε διαθέτει πληρώματα ασθενοφόρων. Σύμφωνα με μαρτυρία γιατρού του ΚΥ του νησιού, την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου υπάλληλος του Δήμου Σκιάθου χωρίς καμία εκπαίδευση σε διακομιδές επιστρατεύτηκε να μεταφέρει ασθενή, επείγον περιστατικό που έχρηζε διακομιδής σε μεγάλο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.
 
Το Κέντρο Υγείας Ερυμάνθειας δεν διαθέτει ασθενοφόρο τον τελευταίο χρόνο όταν αυτό καταστράφηκε λόγω πυρκαγιάς η οποία μάλιστα σημειώθηκε ενώ μετέφερε ασθενή. Τον ασθενή απεγκλώβισε με κίνδυνο της ζωής του ο οδηγός του ασθενοφόρου.
 
Ασθενοφόρο εκτελούσε την περασμένο μήνα διακομιδή έκτακτου περιστατικού από το Νοσοκομείο Καλαμάτας σε Νοσοκομείο Αθηνών. Έσκασε το λάστιχο λόγω φθοράς και έμεινε στο δρόμο. Κλήθηκε άλλο ασθενοφόρο και χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Ευτυχώς ήταν τυχερός ο διακομιζόμενος – άλλοι βεβαίως  δεν είναι τόσο τυχεροί.
 
Πριν από μια εβδομάδα εκδήλωσε βλάβη το μοναδικό ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Δημητσάνας, κατά τη διάρκεια διακομιδής Ασθενούς από το Κέντρο Υγείας, στο Νοσοκομείο Τρίπολης. Κλήθηκε άλλο Ασθενοφόρο από το Τομέα ΕΚΑΒ Τρίπολης. Η καθυστέρηση στη διακομιδή ξεπέρασε τη μία ώρα. «Εάν ο διακομιζόμενος ήταν άκρως επείγον περιστατικό πιθανότατα δεν θα ζούσε. Τώρα τα Κέντρα Υγείας ορεινής Αρκαδίας δεν έχουν κανένα Ασθενοφόρο» τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.
 
Τα Κέντρα Υγείας του νομού Λάρισας δεν διαθέτουν ασθενοφόρα. «Μόνο λίγες βάρδιες κάθε μήνα. Υπήρξε εξαγγελία από τη Διοίκηση του ΕΚΑΒ για ανάπτυξη Τομέα του ΕΚΑΒ, αλλά ήταν άλλο ένα ψέμα στα τόσα ψέματα της κυβέρνησης. Οι διακομιδές με αγροτικά οχήματα είναι καθημερινό φαινόμενο μας είπαν χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι από το Κέντρα Υγείας» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Χωρίς ασθενοφόρο βρίσκεται το Κέντρο Υγείας Βελεστίνου τον τελευταίο μήνα.  Πρόσφατα ζητήθηκε όχημα για διακομιδή καρδιολογικού περιστατικού αλλά δεν υπήρχε ασθενοφόρο στη βάρδια. Ο ασθενής διακομίστηκε με ιδιωτικό όχημα στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου και στη συνέχει κλήθηκε ασθενοφόρο από το ΕΚΑΒ Βόλου προκειμένου να διακομισθεί στο Νοσοκομείο Βόλου. Ο ασθενής, 58 ετών, πέθανε στο Νοσοκομείο του Βόλου. «Έπαιξε ρόλο η καθυστέρηση ή όχι κύριοι Υπουργοί της κυβέρνησης;» διερωτάται ο κ. Γιαννάκος.
 
Χωρίς ασθενοφόρο όλες τις βάρδιες λόγω έλλειψης πληρωμάτων βρίσκεται και το Κέντρο Υγείας Αλμυρού. Στην περιοχή σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα ένα τραγικό εργατικό ατύχημα, όταν αλλοδαπός εργάτης έπεσε στη δεξαμενή ενός ελαιοτριβείου από τις αναθυμιάσεις. Στην προσπάθειά του να τον βοηθήσει ο ιδιοκτήτης έπεσε και εκείνος στη δεξαμενή. Το ίδιο συνέβη και στους δύο γιους του ιδιοκτήτη. Η γυναίκα του ιδιοκτήτη κάλεσε ασθενοφόρο στο Κέντρο  Υγείας Αλμυρού, αλλά αυτό που μπόρεσε να γίνει, με μεγάλη καθυστέρηση, ήταν να ενεργοποιηθεί ο διασώστης της πρωινής βάρδιας. Όμως η καθυστέρηση (1,5 ώρα) στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους. Πέθαναν από τις αναθυμιάσεις ο αλλοδαπός εργάτης και ο ιδιοκτήτης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης