Περιμένουν τα 18,5 εκατ. Καλογρίτσα παρά το σκάνδαλο με τη φοροδιαφυγή και τα βοσκοτόπια

Περιμένουν τα 18,5 εκατ. Καλογρίτσα παρά το σκάνδαλο με τη φοροδιαφυγή και τα βοσκοτόπια

Μετά την αποκάλυψη από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ για φοροδιαφυγή €32,8 εκατ. του καναλάρχη - Κρέτσος: Τα ξέραμε για τη φοροδιαφυγή και το βοσκοτόπι

Περιμένουν τα 18,5 εκατ. Καλογρίτσα παρά το σκάνδαλο με τη φοροδιαφυγή και τα βοσκοτόπια
Διαστάσεις ανοιχτού πολέμου παίρνει πλέον η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τα κόμματα, αλλά και με τους ηττημένους του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες
.

Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να ολοκληρώσει τη διαδικασία αδειοδότησης, αγνοώντας τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί κυρίως για τον πλημμελή έλεγχο των δηλώσεων «πόθεν έσχες» των υπερθεματιστών και
την αποκάλυψη από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ για τη φοροδιαφυγή ύψους 32,8 εκατ. ευρώ του Χρήστου Καλογρίτσα
Κλείσιμο
, ενώ οι τέσσερις νικητές της δημοπρασίας άρχισαν από την Παρασκευή να καταθέτουν τις επιταγές με την πρώτη δόση των τιμημάτων που πρόσφεραν, αυξάνοντας σε πρώτη φάση τα δημόσια έσοδα κατά 39,1 εκατ. ευρώ και έως σήμερα το βράδυ κατά 81,5 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, οι ηττημένοι του διαγωνισμού έχουν πλέον εναποθέσει όλες τις ελπίδες τους στη Δικαιοσύνη, αναμένοντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ ταυτόχρονα μελετούν και το ενδεχόμενο να στραφούν δικαστικά κατά των προσώπων που διενέργησαν τον διαγωνισμό, με πρώτο τον ALPHA που κατέθεσε ήδη από την Παρασκευή μήνυση κατά του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσου και της αρμόδιας πενταμελούς επιτροπής.

Την πρωτοβουλία αυτή χαρακτήρισε «ντροπή» ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο οποίος, μιλώντας στη Βουλή, κάλεσε τους πάντες να απευθύνουν τις όποιες κατηγορίες τους στην πολιτική ηγεσία και όχι στους υπηρεσιακούς παράγοντες που απλώς εφάρμοσαν τον νόμο και την προκήρυξη του διαγωνισμού.


Η κατάσταση, όμως, περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, καθώς την Παρασκευή κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου και η Νέα Δημοκρατία, απειλώντας για πρώτη φορά την κυβέρνηση αλλά και τους υπηρεσιακούς παράγοντες με καταλογισμό ποινικών ευθυνών για τους χειρισμούς τους.


Το πόρισμα του ΚΕΦΟΜΕΠ για τον «καναλάρχη» και  τη σύζυγό του







Ο τελικός πίνακας του ΚΕΦΟΜΕΠ στον οποίο καταγράφεται το μέγεθος της φοροδιαφυγής του ζεύγους Καλογρίτσα. Στην 1η στήλη τα έτη που ελέγχθηκαν, στη 2η και την 3η το σύνολο των καταθέσεων που εντοπίστηκαν σε τρεις τράπεζες, που υπέδειξε ο εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος.  Στην 4η στήλη το ποσό της διόρθωσης που έγινε. Στην 5η ο φόρος που πλήρωναν πριν τον έλεγχο. Στην 6η ο φόρος που τους επιβλήθηκε τελικά, στην 7η τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις και στην 8η το τελικό σύνολο του ποσού που κλήθηκαν να πληρώσουν ο Χρήστος και η Μικελίνα Καλογρίτσα





Αν εξελιχθούν όλα ομαλά και όλοι οι υπερθεματιστές ανταποκριθούν στην πρώτη τους υποχρέωση, η κυβέρνηση θα έχει κάθε λόγο να δηλώνει ικανοποιημένη, παρά τις αναταράξεις που της προκαλεί η αποκάλυψη των δανείων και γενικώς της περιουσιακής κατάστασης του κ. Χρήστου Καλογρίτσα. Μετά τις 7 σήμερα το απόγευμα, λοιπόν, που θα κλείσει το πρωτόκολλο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, αναμένεται να εκδοθεί μια λιτή κυβερνητική ανακοίνωση που θα αναφέρει το αν οι τέσσερις νέοι καναλάρχες κατέθεσαν τα χρηματικά ποσά που οφείλουν. Ταυτόχρονα θα εξηγεί ότι θα ακολουθήσει η εξέταση των ενστάσεων που έχουν κατατεθεί και στη συνέχεια η υπουργική απόφαση που θα τους ανακηρύσσει και δικαιούχους των τηλεοπτικών αδειών.

Πρώτος κατέβαλε το χρηματικό ποσό που οφείλει ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, στελέχη του οποίου κατέθεσαν το μεσημέρι της Παρασκευής επιταγή με το ποσό των 14.533.333 ευρώ, καθώς επίσης και όλα τα σχετικά παραστατικά.

Ακολούθησε δύο ώρες αργότερα η εταιρεία ALTER EGO του κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, καταθέτοντας επιταγή ύψους 24,6 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση αναμένει να παραλάβει άλλες δύο επιταγές: μία από την εταιρεία Καλογρίτσα, με 17,5 εκατ. ευρώ και άλλη μία από τον ΑΝΤΕΝΝΑ του κ. Θοδωρή Κυριακού, ύψους 25,3 εκατ. ευρώ.

Ο ΑΝΤΕΝΝΑ ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις του στις 10:30 το πρωί της Δευτέρας (καθώς η επιταγή είχε κοπεί τα προηγούμενα 24ωρα) και όλοι περιμένουν αν θα πράξει το ίδιο και η εταιρεία του κ. Καλογρίτσα, μετά τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί για την αξιοπιστία των περιουσιακών στοιχείων που συμπεριέλαβε στον φάκελό του.

«Ο Καλογρίτσας θα διαψεύσει και πάλι τις προσδοκίες τους. Ολο εκτός παιχνιδιού τον βλέπουν κι όλο πιο πολύ μέσα στο παιχνίδι είναι», τόνιζαν την περασμένη εβδομάδα κομματικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος εκφράζοντας τη βεβαιότητά τους ότι θα καταθέσει κανονικά την πρώτη δόση.

Μιλώντας εξάλλου στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς, αποδοκίμασε τις κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί κατά του κ. Καλογρίτσα, τονίζοντας ότι τα αγροτεμάχια που εμφανίζει στη δήλωση «πόθεν έσχες» είναι υψηλής αξίας, επικαλούμενος μάλιστα δημοσιεύματα παρελθόντων ετών, με τα οποία οι συγκεκριμένες εκτάσεις εμφανίζονταν ως τμήμα υψηλής τουριστικής επένδυσης.

Τόσο η πλευρά Καλογρίτσα όσο και ο επιχειρηματίας Σπύρος Καραμπάτσος που δώρισε στην εταιρεία Καλογρίτσα έκταση 5.029 στρεμμάτων στην Ιθάκη, υποστηρίζουν ότι η έκταση αυτή δεν απαρτίζεται από βοσκοτόπια, αλλά από ένα μεγάλο οικόπεδο με παραλιακό μέτωπο 5 χιλιομέτρων που προοριζόταν για τουριστική επένδυση άνω των 700 εκατ. ευρώ.

Ν. Παππάς: Χτυπήστε εμένα!
Η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τα κανάλια που έμειναν χωρίς τηλεοπτική άδεια, καθώς και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πήρε διαστάσεις ανοιχτής σύγκρουσης από την Παρασκευή, με τον υπουργό Επικρατείας να επιτίθεται εναντίον τους, γνωρίζοντας ότι ετοιμάζονται προσφυγές στη Δικαιοσύνη εναντίον των προσώπων που διενέργησαν τον διαγωνισμό.

«Η μέθοδος της τρομοκράτησης και πίεσης των δημόσιων λειτουργών που δοκιμάζουν κάποιοι με οικονομική επιφάνεια είναι ντροπή», υπογράμμισε ο κ. Παππάς.
«Είναι ντροπή τους, του Κοντομηνά, του Βαρδινογιάννη και του Αλαφούζου, που πιέζουν δημόσιους λειτουργούς. Οποιος θέλει κόντρα, εδώ είμαστε. Να την κάνει στην πολιτική ηγεσία που αναλαμβάνει και την πολιτική ευθύνη. Διαγωνισμός με τέτοιο έλεγχο δεν έχει ξαναγίνει», τόνισε.

Λίγο νωρίτερα ο τηλεοπτικός σταθμός ALPHA είχε καταθέσει μήνυση κατά της πενταμελούς επιτροπής που διεξήγαγε τον διαγωνισμό, αλλά και κατά του κ. Κρέτσου.

Ταυτόχρονα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσαν επίσης μήνυση κατά παντός υπευθύνου, ζητώντας από τη Δικαιοσύνη να ερευνηθούν τυχόν παραλείψεις ή πράξεις προνομιακής μεταχείρισης υποψηφίων κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού.

«Τελειώνει ο κύκλος προσπάθειας δημιουργίας εντυπώσεων. Η επόμενη μέρα της τηλεόρασης θα μας κάνει να θυμόμαστε τα σπαρταρίσματα με μειδίαμα και πικρία για όσα ακούσαμε», σημείωσε ο κ. Παππάς, ενώ σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των κομμάτων μετά τις αποκαλύψεις για το «πόθεν έσχες» Καλογρίτσα παρατήρησε: «Λυπάμαι ειλικρινά διότι υπάρχει εδώ το φαινόμενο του τεχνητού οφσάιντ. Βγήκατε πιο μπροστά από τη γραμμή άμυνας. Οι τέσσερις επιχειρηματίες είναι οριστικοί υπερθεματιστές, αλλά όχι δικαιούχοι τηλεοπτικής άδειας. Γι’ αυτό απαιτείται υπουργική απόφαση, που θα υπάρξει αφού προηγουμένως εξεταστούν οι ενστάσεις που έχουν κατατεθεί».

Δύσκολη η πολιτική διαχείριση
Το δυσκολότερο πρόβλημα που έχει, λοιπόν, να επιλύσει η κυβέρνηση είναι η πολιτική διαχείριση του νέου τηλεοπτικού τοπίου που δημιουργείται, αλλά και οι καταγγελίες που αντιμετωπίζει πλέον, ότι δηλαδή προσπαθεί να εγκαταστήσει στη χώρα τη δική της διαπλοκή.

Παρά τις εξαγγελίες της ότι θα δημιουργήσει πλαίσιο προστασίας για τους περίπου 1.800 εργαζομένους που θα μείνουν άνεργοι από τη διακοπή λειτουργίας των καναλιών, τίποτα σχετικό δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί. Αντιθέτως εμπεδώνεται στην κοινή γνώμη η πεποίθηση ότι η κυβέρνηση «βάζει μαύρο» στα ιδιωτικά κανάλια, καθώς είναι αμφίβολο αν θα είναι ικανά να λειτουργήσουν τα δύο νέα έως τα τέλη Νοεμβρίου.

Προ του αδιεξόδου που δημιουργείται αρχίζουν να επικρατούν σκέψεις στην κυβέρνηση για αναστολή της διακοπής της λειτουργίας των καναλιών που δεν έχουν άδεια, μέχρι να προκηρυχθούν και οι θεματικές άδειες, όπως άλλωστε ζητά ήδη επισήμως το STAR CHANNEL.

Ακόμη πιο δύσκολη, όμως, είναι η διαχείριση του προνομιακού δανεισμού που είχε ο κ. Καλογρίτσας από την Τράπεζα Αττικής, λαμβάνοντας μάλιστα δάνειο 17 εκατ. ευρώ μόλις μία εβδομάδα πριν από την έναρξη του διαγωνισμού. Η συζήτηση για τα δάνεια της Τράπεζας Αττικής επιμολύνει και τη συζήτηση για τις τηλεοπτικές άδειες, γεγονός που προκαλεί εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η κυβέρνηση κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι επιχειρεί έναν συμψηφισμό διαπλοκής για τον δανεισμό κομμάτων και ΜΜΕ στο παρελθόν και ταυτόχρονα αρνείται ότι είχε την παραμικρή ανάμειξη στη διαδικασία δανειοδότησης του επιχειρηματία. Ομως η έρευνα που ξεκινά από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, αλλά και η δημοσιοποίηση του πορίσματος της Τραπέζης της Ελλάδος για τα δάνεια του επιχειρηματία, συνολικού ύψους 127,5 εκατ. ευρώ, προκαλούν υποψίες σκανδάλου, τις οποίες αξιοποιούν στο έπακρο τα κόμματα της αντιπολίτευσης.  

Τα μπλε χαρτάκια με τα 80 εκατομμύρια
Το αθάνατο Ελληνικό Δημόσιο αλλά και η αξεπέραστη ελληνική γραφειοκρατία φρόντισαν και πάλι να γίνει πολύπλοκη ακόμη και αυτή η φαινομενικά απλή διαδικασία κατάθεσης των χρηματικών ποσών.

Σε ένα προηγμένο κράτος, το Δημόσιο θα άνοιγε έναν ειδικό τραπεζικό λογαριασμό, στον οποίο ο κάθε πλειοδότης θα μπορούσε να καταθέσει ηλεκτρονικά το έμβασμά του, λαμβάνοντας επίσης ηλεκτρονικά απόδειξη παραλαβής, αφού θα προηγείτο ο σχετικός τραπεζικός έλεγχος.

Στην περίπτωση των υπερθεματιστών, όμως, από την Παρασκευή τους έχουν φάει οι δρόμοι!

Η τραπεζική επιταγή με το ακριβές αντίτιμο πρέπει προηγουμένως να κατατεθεί σε ΔΟΥ ή δημόσιο ταμείο. Εκείνο ελέγχει την αξιοπιστία της επιταγής, που θα πρέπει να προέρχεται υποχρεωτικά από ελληνική τράπεζα. Επίσης θα πρέπει να ελεγχθεί ότι το αναγραφόμενο ποσό είναι διαθέσιμο, αφού η πηγή προέλευσής του δεν απαγορεύεται να είναι τράπεζα του εξωτερικού.

Αφού όλα αυτά βεβαιωθούν, τότε παραδίδεται στον εντολέα ένα διπλότυπο παραλαβής με ένα λευκό και ένα μπλε χαρτί. Ο πλειοδότης θα κρατήσει το λευκό και θα καταθέσει το μπλε στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Κανείς από τους πλειοδότες δεν είναι υποχρεωμένος να δηλώσει από πού βρήκε τα χρήματα. Εχει, όμως, ήδη υπογράψει υπεύθυνη δήλωση πριν από τον διαγωνισμό ότι τα χρήματα που θα καταθέσει, εφόσον ανακηρυχθεί υπερθεματιστής, «είναι καθαρά», δηλαδή προέρχονται από νόμιμη πηγή και νόμιμη δραστηριότητα. Αν αποδειχτεί ότι η βεβαίωση που παρείχε ήταν ψευδής, τότε διώκεται αυτεπαγγέλτως σε βαθμό κακουργήματος.

Και μια μικρή λεπτομέρεια: όπως ενημερώθηκαν με εμπιστευτικό e-mail οι νομικοί σύμβουλοι των υπερθεματιστών, «το πρωτόκολλο της ΓΓΕΕ τη Δευτέρα εκτάκτως θα λειτουργήσει από τις 7.30 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα»...

Μετά τη Δευτέρα οι πρώτες αποφάσεις του ΣτΕ
Αφού κατατεθούν τα χρηματικά ποσά της πρώτης δόσης από τους πλειοδότες του διαγωνισμού, το μόνο πια που θα τους χωρίζει από την οριστική ανακήρυξή τους ως «άρχοντες των καναλιών» θα είναι οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το πρώτο κύμα των αποφάσεων αυτών αναμένεται από την Τρίτη και θα αφορά τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει οι μετέχοντες στον διαγωνισμό για τη νόμιμη ή μη συμμετοχή συνυποψηφίων τους στον διαγωνισμό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των νομικών επιτελείων των καναλιών, θα αποτελέσει έκπληξη πρώτου μεγέθους να κάνει αποδεκτά το ΣτΕ ασφαλιστικά μέτρα και μάλιστα επί της προδικασίας, ενώ εκκρεμεί η εκδίκαση της κύριας προσφυγής για την αντισυνταγματικότητα του νόμου.

Για την προσφυγή αυτή η διάσκεψη της ολομέλειας του ΣτΕ έχει οριστεί για την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, ενώ η απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου αναμένεται εντός του Οκτωβρίου.

Συνεπώς για το περίφημο «πόθεν έσχες» του κ. Καλογρίτσα με τα επίμαχα βοσκοτόπια, δεν εκκρεμεί απόφαση του ΣτΕ αν δεν προσφύγει εκ νέου κάποιος από τους διαγωνιζόμενους.

Εφόσον το δικαστήριο κρίνει συνταγματική τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, όλα τελειώνουν και στα τέλη Νοεμβρίου θα πρέπει να διακοπεί η λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών που δεν έχουν πια άδεια, δηλαδή των MEGA CHANNEL, STAR CHANNEL, ALPHA, EPSILON T.V. και ART T.V.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης