Αναστασιάδης: Παραγωγικός ο Ιούλιος στις συνομιλίες με Ακιντζί

Αναστασιάδης: Παραγωγικός ο Ιούλιος στις συνομιλίες με Ακιντζί

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντήθηκε σήμερα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και συζήτησαν κυρίως για θέματα εσωτερικής ασφάλειας

Αναστασιάδης: Παραγωγικός ο Ιούλιος στις συνομιλίες με Ακιντζί
Ιδιαίτερα ο Ιούλιος υπήρξε αρκούντως δημιουργικός στο να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες που φαίνονταν πολλές φορές ανυπέρβλητες, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής  Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί
στο πλαίσιο των συνομιλιών για το
Κλείσιμο
Κυπριακό, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι η συνάντηση ήταν αρκετά δημιουργική, και επικεντρώθηκε στα θέματα εσωτερικής ασφάλειας, αλλά και σε άλλα θέματα όπως είναι οι αρμοδιότητες.

«Θα πρέπει να πω» ανέφερε
«ότι μέσα από το διάλογο γίνονται ακόμα πιο αντιληπτές οι ανησυχίες της κάθε μίας των δύο κοινοτήτων και συνεχώς παρουσιάζονται μέσα από τη δημιουργική συνεισφορά και των δύο πλευρών βελτιώσεις και πρόοδος».

Σε ερώτηση κατά πόσον σήμερα υπήρξαν συγκλίσεις, ο Πρόεδρος της Κύπρου ανέφερε πως υπήρξαν στις οποίες όμως δεν ήθελε να κάνει αναφορά γιατί έχουν δοθεί οδηγίες στους διαπραγματευτές να επεξεργαστούν περαιτέρω κάποια κείμενα έτσι ώστε να διαμορφωθούν, να αποφευχθούν ασάφειες και να γίνουν πιο συγκεκριμένοι, «με βάση τις οδηγίες που έχουμε δώσει στους διαπραγματευτές».

Εξάλλου, ερωτηθείς εάν κατά την επόμενη συνάντησή τους, την Παρασκευή, οι ηγέτες θα μπουν στα «βαθιά», ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι «εκεί είναι που επικεντρώνεται και η προσοχή μας θα πρέπει να πω. Βεβαίως θα είναι μια πρώτη συνάντηση, θα είναι αν θέλετε ένα brain storming, μια ανταλλαγή απόψεων γενικότερα για να δούμε η κάθε μια των δύο πλευρών πού στοχεύει και πόσο μπορεί να επιτευχθεί μια συναντίληψη και για τα μείζονος σημασίας θέματα, όπως είναι οι εδαφικές αναπροσαρμογές, η ασφάλεια και οι εγγυήσεις που είναι απόλυτα συνδεδεμένες βεβαίως και με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο περιουσιακό».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, 'Εσπεν Μπαρθ  Έιντε, μίλησε για το ενδεχόμενο οι συνομιλίες της Παρασκευής να είναι και οι τελευταίες υπό την υφιστάμενη τους μορφή, και ερωτηθείς τί θα αλλάξει στο θέμα των διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν γνωρίζω τι εννοεί ο κ. ‘Ειντε. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι η όλη διαπραγμάτευση εναπόκειται στους δύο ηγέτες. Και αυτό που επιδιώκουμε είναι να είναι παραγωγικές οι συναντήσεις και όχι χάρη των εντυπώσεων».

Ερωτηθείς αν θα γίνει αξιολόγηση των εντατικοποιημένων συνομιλιών, ο κ. Αναστασιάδης είπε: «Eίτε το θέλουμε είτε όχι. Διότι μεσολαβούν οι διακοπές και εν συνεχεία μπαίνουμε σε μια εντατικοποιημένη εξίσου διαδικασία, το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, και το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη».

Εξάλλου, σε ερώτηση κατά πόσον ικανοποιεί την ελληνοκυπριακή πλευρά  το ψήφισμα για την ανανέωση της θητεία της  ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «δεν βλέπω τί είναι αυτό το οποίο θα δημιουργήσει προβλήματα είτε στη δική μας είτε σε οποιαδήποτε πλευρά, είναι τα γνωστά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η ουσία είναι τί γίνεται στις διαπραγματεύσεις και όχι στο τί εκφράζεται μέσα από τα ψηφίσματα».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι απαλείφθηκε η αναφορά για λύση εντός του 2016, και ερωτηθείς αν υπήρξε κάποια συνεννόηση για να γίνει αυτό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν είναι θέμα συνεννόησης, είναι θέμα προσγείωσης στις πραγματικότητες και όχι στο τι θα επιθυμούσαμε να ακολουθείτο».

«Εν πάση περιπτώσει» είπε «αυτό που θέλω να σημειώσω είναι τη συνεχή, παρατηρούμενη πρόοδος σε μια σειρά από θέματα. Βεβαίως δεν μπορώ να δώσω μια αισιόδοξη νότα αν δεν ξεπεραστούν προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, είτε στο περιουσιακό είτε, θα δούμε, για τις εδαφικές αναπροσαρμογές, στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων ή και σε άλλα εναπομείναντα».
Ερωτηθείς εάν απομακρυνόμαστε από το στόχο για λύση το 2016, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν μπορεί κανένας να πει αν φεύγουμε από το 2016 ή όχι. Ο στόχος και η ευχή είναι το 2016 να επιτύχουμε τη λύση. Αλλά αυτό δεν εξαρτάται από το ποιά είναι η επιθυμία, εξαρτάται από τις θέσεις που θα κατατεθούν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης