Συνελήφθησαν δεκάδες μέλη διεθνούς δικτύου παράνομου στοιχήματος

Συνελήφθησαν δεκάδες μέλη διεθνούς δικτύου παράνομου στοιχήματος

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι συλληφθέντες είναι ασιατικής καταγωγής και είχαν δημιουργήσει «δίκτυο επιχειρήσεων» παράνομου στοιχηματισμού σε πολυτελείς κατοικίες στην Αττική, χρησιμοποιώντας σύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό

Συνελήφθησαν δεκάδες μέλη διεθνούς δικτύου παράνομου στοιχήματος
Διεθνή εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούταν συστηματικά στην παροχή παράνομων υπηρεσιών διαδικτυακού στοιχηματισμού, σε παγκόσμιο επίπεδο, εξάρθρωσε, μετά από πολύμηνες έρευνες, η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Για την υπόθεση αυτή έχουν συλληφθεί 127 μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και 18 αρχηγικά, στη συντριπτική τους πλειοψηφία ασιατικής καταγωγής, οι οποίοι είχαν δημιουργήσει «δίκτυο επιχειρήσεων» παράνομου στοιχηματισμού σε πολυτελείς κατοικίες στην Αττική, χρησιμοποιώντας σύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό για την εγκληματική τους δραστηριότητα, τουλάχιστον από το 2014.

«Με τη συγκεκριμένη εξάρθρωση καταφέραμε ένα ακόμα καίριο πλήγμα κατά του παράνομου στοιχηματισμού και των τυχερών παιχνιδιών και μάλιστα από ένα κύκλωμα με διεθνικό χαρακτήρα, που είχε εξαπλώσει τη δράση του σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, μέσω του διαδικτύου», τόνισε ο διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Χρήστος Παπαζαφείρης, κατά τη σημερινή παρουσίαση της υπόθεσης.

Κλείσιμο
«Πρόκειται για μία συνεχή προσπάθεια των υπηρεσιών μας με αξιοσημείωτα αποτελέσματα», πρόσθεσε ο κ.Παπαζαφείρης, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας στην ευρείας κλίμακας κοινή αστυνομική επιχείρηση, με την κωδική ονομασία » Soga VI «, που υλοποιήθηκε με το συντονισμό της Interpol, στο πλαίσιο διεξαγωγής του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου στη Γαλλία».

Σε αυτή την επιχείρηση, από τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, συνελήφθησαν συνολικά 44 άτομα, ενώ σχηματίστηκαν δικογραφίες σε βάρος 55 ατόμων.

Παράλληλα, η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Ιωάννα Ροτζιώκου, υπογράμμισε:«Μετά από ευρεία αστυνομική επιχείρηση και από ταυτόχρονες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις 21 Ιουλίου 2016 σε 5 μεζονέτες στις περιοχές του Διονύσου, της Κηφισιάς, της Βούλας και της Αναβύσσου, εντοπίσαμε και συλλάβαμε 126 άτομα ασιατικής καταγωγής και έναν Έλληνα, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα 18 αρχηγικά μέλη, όλοι ασιατικής καταγωγής.Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας που αφορά τα παιχνίδια».

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται, μεταξύ των άλλων, ένας Έλληνας και μια Ελληνίδα, που διευκόλυναν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης στις παράνομες δραστηριότητές τους. Όπως προέκυψε από την εξέλιξη των ερευνών, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δημιουργούσαν «αυτόνομες επιχειρήσεις» που παρείχαν παράνομες υπηρεσίες διαδικτυακού στοιχηματισμού, με πανομοιότυπο τρόπο δράσης, ταυτόσημες λειτουργίες, και εξειδικευμένη μεθοδολογία. Οι επιχειρήσεις είχαν ως έδρα πολυτελείς κατοικίες σε περιοχές των Βορείων και Νοτίων προαστίων της Αττικής, τις οποίες τα μέλη της οργάνωσης αναζητούσαν και εκμίσθωναν έναντι μεγάλων χρηματικών ποσών. Οι κατοικίες αυτές διέθεταν υπόγεια πάρκινγκ, πισίνες και επάρκεια χώρων, ενώ η εκμίσθωση γινόταν με τη συνδρομή του ημεδαπού συλληφθέντα, που ήταν μεσίτης.

Όπως τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, οι εξωτερικοί και εσωτερικοί χώροι στις νοικιασμένες επαύλεις διαμορφώνονταν με τρόπο που εξυπηρετούσε και διευκόλυνε την καθημερινή λειτουργία και διαμονή των μελών του κυκλώματος, καθώς είχαν οργανώσει σύστημα κατανομής των χώρων, με αρίθμηση των υπνοδωματίων. Μάλιστα, για να αποφύγουν τον εντοπισμό τους από τις διωκτικές Αρχές, λάμβαναν αυξημένα μέτρα, επιτηρώντας τους εξωτερικούς χώρους και την προσβασιμότητα στις κατοικίες, καλύπτοντας τα παράθυρα για να αποφεύγουν την οπτική επαφή, ενώ στους εσωτερικούς χώρους είχαν τοποθετήσει ειδικά ηχομονωτικά αφρολέξ για τη μείωση των θορύβων.

Παράλληλα, από τις επιτόπιες έρευνες διαπιστώθηκε ότι οι δράστες είχαν προβεί σε ειδική διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων, εγκαθιστώντας υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό για να πραγματοποιήσουν τους παράνομους διαδικτυακούς στοιχηματισμούς. Είχαν εγκαταστήσει αυτοσχέδιες ατομικές «θέσεις» εργασίας αποτελούμενες από μικρά γραφεία, καλυμμένα με ειδικό ηχομονωτικό υλικό που εξασφάλιζε αυτονομία. Επίσης, είχαν τοποθετήσει ηλεκτρολογικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό με συσκευές σταθερής τηλεφωνίας, σύνδεση στο διαδίκτυο, τάμπλετς , ασύρματους πομποδέκτες επικοινωνίας και δημοσιογραφικές συσκευές καταγραφής ήχου.

Τα μέλη της οργάνωσης εργάζονταν με βάρδιες και με τη χρήση του ειδικού εξοπλισμού πραγματοποιούσαν τηλεφωνικές κλήσεις σε πιθανούς πελάτες, κυρίως σε χώρες της Ασίας, με σκοπό να τους πείσουν να στοιχηματίσουν σε αθλητικά γεγονότα ή να συμμετάσχουν σε παιχνίδια καζίνο μέσω συγκεκριμένων ιστοσελίδων, που διαχειρίζονταν, δίνοντας τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτές.

Όσον αφορά στις καταθέσεις των χρημάτων για στοιχηματισμό και τις αποδόσεις κερδών στους παίκτες, γίνονταν μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε χώρες της Ασίας.

Στο πλαίσιο των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στις 5 μεζονέτες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χρηματικά ποσά ύψους 151.000 ευρώ, 6.000 δολαρίων ΗΠΑ και 73.000 κινεζικών γουάν. Ταυτόχρονα, κατασχέθηκε πολύ μεγάλος αριθμός ηλεκτρονικών υπολογιστών τύπου λάπτοπ , συστημάτων επικοινωνίας-ασύρματοι,καταγραφικών ήχου, συσκευών σύνδεσης στο διαδίκτυο και συσκευών τύπου ταμπλετ.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους,οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε τακτική ανάκριση. Λόγω του διεθνούς χαρακτήρα της εγκληματικής οργάνωσης και της δραστηριοποίησής της σε πολλές χώρες, οι έρευνες θα συνεχιστούν στο πλαίσιο της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, με τη συνδρομή της Interpol, για να προσδιοριστεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας του κυκλώματος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης