Διαφθορά, υπερδανεισμός και κυβερνητική ανεπάρκεια τα αίτια της οικονομικής κρίσης

Διαφθορά, υπερδανεισμός και κυβερνητική ανεπάρκεια τα αίτια της οικονομικής κρίσης

Για το 97,8% των πολιτών, καθοριστικοί παράγοντες ήταν η ανεπάρκεια και η διαφθορά των ελληνικών κυβερνήσεων, ενώ το 84,1% πιστεύει ότι συνέβαλε και η πρακτική που ακολούθησαν οι Έλληνες πολίτες να δανείζονται για να καταναλώνουν αντί να παράγουν

Διαφθορά, υπερδανεισμός και κυβερνητική ανεπάρκεια τα αίτια της οικονομικής κρίσης
Στις αδυναμίες του ελληνικού κοινωνικοπολιτικού συστήματος (διαφθορά, υπερδανεισμός και ανεπάρκεια των ελληνικών κυβερνήσεων) αποδίδουν οι επτά στους δέκα Έλληνες την οικονομική κρίση της τελευταίας 5ετίας, με μόλις το 10% να τη χρεώνει στους ξένους, σύμφωνα με πανελλαδική μελέτη του oργανισμού έρευνας και ανάλυσης «διαΝΕΟσις».

Η έρευνα έγινε σε συνεργασία με τον καθηγητή συγκριτικής πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Γεράσιμο Μοσχονά και υλοποιήθηκε από την εταιρεία ερευνών GPO σε δύο φάσεις, τον Απρίλιο και το Νοέμβριο του 2015.

Συγκεκριμένα, για το 97,8% των πολιτών, καθοριστικοί παράγοντες της κρίσης ήταν η ανεπάρκεια και η διαφθορά των ελληνικών κυβερνήσεων, ενώ το 84,1% πιστεύει ότι σε αυτή συνέβαλε και η πρακτική που ακολούθησαν οι Έλληνες πολίτες να δανείζονται για να καταναλώνουν αντί να παράγουν.

Κλείσιμο
Επίσης, ο ένας στους δυο θεωρεί ότι το κράτος επεμβαίνει υπερβολικά και δεν επιτρέπει στον ιδιωτικό τομέα να δημιουργήσει πλούτο ενώ το 50,9% είναι αντίθετο στις ιδιωτικοποιήσεις των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και το 41,6% δηλώνει ότι είναι υπέρ της υψηλής φορολόγησης αρκεί αυτή να συνοδεύεται από ένα ισχυρό κράτος πρόνοιας για όλους.

Στην ερώτηση για το ποιες είναι οι βασικές αιτίες της μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγής που υπάρχει στην Ελλάδα, το 36,6% την αποδίδει στην απουσία ελεγκτικών μηχανισμών, το 32,3% στη μη ανταποδοτικότητα από την μεριά του κράτους, ενώ δυο στους δέκα την δικαιολογούν ως συνυφασμένη με την κουλτούρα του Έλληνα. Όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι οι εννέα στους δέκα θεωρούν την φοροδιαφυγή κλοπή, υποστηρίζουν ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες «κοροϊδεύουν» το κράτος (73,7%), ότι οι αγρότες πρέπει να πληρώνουν υψηλότερους φόρους (44,4%) και τονίζουν σε ποσοστό πάνω από 60%, ότι όσοι πιστεύουν ότι η φοροδιαφυγή θα παταχθεί είναι αφελείς.

Κατ' επέκταση, ως πρώτη μεταρρύθμιση που θα πρέπει να γίνει στην Ελλάδα, οι συμμετέχοντες στην μελέτη της «διαΝΕΟσις» αναδεικνύουν την αλλαγή του φορολογικού συστήματος σε ποσοστό 62,3%.

Αποτιμώντας την 35ετή παρουσία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι έξι στους δέκα πολίτες την θεωρούν συνολικά ως θετική αν και σε επιμέρους ζητήματα όπως είναι η οικονομική ανάπτυξη και η ευημερία, το 46,2% πιστεύουν πως η Ελλάδα βγήκε ζημιωμένη από τη συμμετοχή της.

Με την επιστροφή της χώρας στη δραχμή φλερτάρει το 28,5%, με τον αριθμό εκείνων που εμφανίζονται θετικοί στην παραμονή της χώρας στο ευρώ να εμφανίζονται λιγότεροι στο διάστημα μεταξύ Απριλίου - Νοεμβρίου 215 (από 73,9% σε 65,3%). Επίσης αρνητική είναι η εικόνα που έχουν οι Έλληνες για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, αφού το 89,6% πιστεύει ότι οι χώρες της Ε.Ε. στην διάρκεια της κρίσης ενδιαφέρθηκαν κυρίως για το δικό τους συμφέρον, ενώ η άποψη για το 71,4% είναι ότι προσπάθησαν να καθυποτάξουν την Ελλάδα.

Όσο για εκείνους που επιθυμούν έξοδο της χώρας από την ΕΕ, το ποσοστό τους φτάνει στο 23%. Την ομάδα αυτή συνθέτουν κατά 35,4% άνεργοι και κατά 35,5% πολίτες που έχουν εισόδημα κάτω των 500 ευρώ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης