Google DNI: Το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ανάμεσα στους σημαντικότερους εκδότες της Ευρώπης

Google DNI: Το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ανάμεσα στους σημαντικότερους εκδότες της Ευρώπης

Μετά την πρόσφατη συνεργασία της εφημερίδας ΠΡΩΤΟ Θέμα με την Google τον περασμένο Ιούλιο, έρχεται να προστεθεί και μια σπουδαία συνάντηση, σήμερα στο Βερολίνο, με τους 100+ σημαντικότερους εκδότες της Ευρώπης.

Google DNI: Το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ανάμεσα στους σημαντικότερους εκδότες της Ευρώπης

Η Google και οκτώ κορυφαίοι ευρωπαϊκοί ειδησεογραφικοί οργανισμοί, ανακοίνωσαν το "Digital News Initiative" (πρωτοβουλία για ψηφιακά νέα), μια συνεργασία με σκοπό την υποστήριξη της ποιοτικής δημοσιογραφίας μέσω της τεχνολογίας και της καινοτομίας.

Ιδρυτικοί εταίροι είναι οι: Les Echos (Γαλλία), FAZ (Γερμανία), The Financial Times (Ηνωμένο Βασίλειο), The Guardian (Ηνωμένο Βασίλειο), NRC Media (Ολλανδία), El Pais (Ισπανία), La Stampa (Ιταλία) και Die Zeit (Γερμανία), μαζί με τους κορυφαίους δημοσιογραφικούς οργανισμούς, European Journalism Centre (EJC), το Global Editors Network (GEN) και το International News Media Association (INMA).

Κλείσιμο

Στόχος είναι η υποστήριξη της ανάπτυξης ενός βιώσιμου οικοσυστήματος ειδήσεων και η προώθηση της καινοτομίας στην ψηφιακή δημοσιογραφία μέσα από τη διαρκή συνεργασία των κλάδων της τεχνολογίας και των μέσων ενημέρωσης. 

Σήμερα στο Βερολίνο γίνεται η πρώτη συνάντηση και ανάμεσά στους 100+ σημαντικότερους εκδότες της Ευρώπης είναι και το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ. Το ΘΕΜΑ είναι ο πρώτος δημοσιογραφικός οργανισμός που εμπιστεύθηκε η Google για να συνεργαστεί στην Ελλάδα τον περασμένο Ιούλιο.


Το DNI θα επικεντρωθεί σε τρείς βασικούς τομείς:

1. Εξέλιξη των προϊόντων: Η Google και οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί θα δημιουργήσουν μια ομάδα εργασίας που μέσα από διαρκή και εποικοδομητικό διάλογο θα διερευνά την εξέλιξη των προϊόντων με σκοπό την αύξηση των εσόδων, την επισκεψιμότητα και τη συμμετοχή του κοινού.

H ομάδα εργασίας θα αποτελείται από μεγάλους και μικρούς Ευρωπαίους εκδότες, που εκπροσωπούν τις προτεραιότητες της ειδησεογραφικής βιομηχανίας και θα λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για τις διαφημίσεις, τα βίντεο, τις εφαρμογές, τις ιδέες δεδομένων της επί πληρωμή δημοσιογραφίας και των Google news.

Η Google και οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί έχουν αρχίσει να ερευνούν μια σειρά από ιδέες για προϊόντα και αναμένουν περαιτέρω προτάσεις από την ομάδα εργασίας καθώς αναπτύσσεται αυτή η πρωτοβουλία.


Η πρόθεση μας είναι ο διάλογος αυτός να οδηγήσει σε εξέλιξη των προϊόντων η οποία θα ωφελήσει το ειδησεογραφικό οικοσύστημα σε παγκόσμιο επίπεδο.

2. Υποστηρίζοντας την καινοτομία: Η Google θα υποστηρίξει την καινοτομία στην ψηφιακή ειδησεογραφική δημοσιογραφία σε διάστημα τριών ετών.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Google θα διαθέσει 150εκ. ευρώ για έργα που προβάλλουν ένα νέο τρόπο σκέψης στην άσκηση της ψηφιακής δημοσιογραφίας

Όποιος εργάζεται για την καινοτομία στις διαδικτυακές ειδήσεις θα μπορεί να υποβάλει αίτηση, συμπεριλαμβανομένων των ήδη καταξιωμένων εκδοτών, αλλά και εκείνων που δραστηριοποιούνται μόνο διαδικτυακά καθώς και ψηφιακά ειδησεογραφικά start-ups.

Το DNI θα καθορίσει τα κριτήρια και τις διαδικασίες σε συνεργασία με μια συμβουλευτική ομάδα εκδοτών και οργανισμών με εμπειρία στις χρηματοδοτήσεις δημοσιογραφικών οργανισμών.


H αξιολόγηση των αιτήσεων θα λάβει υπ' όψιν της την καινοτομία, τη βιωσιμότητα και τα προσδοκώμενα οφέλη για τους συμμετέχοντες.

3. Εκπαίδευση & Έρευνα:

Η Google θα επενδύσει στην κατάρτιση και σε πόρους ανάπτυξης για δημοσιογράφους και ειδησεογραφικά πρακτορεία σε όλη την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων:

Ειδικό προσωπικό με έδρα το Παρίσι, το Αμβούργο και το Λονδίνο ώστε να συνεργάζεται με ειδησεογραφικά πρακτορεία πάνω στις ψηφιακές δεξιότητες

Συνεργασίες εκπαιδευτικού σκοπού με δημοσιογραφικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσιογραφίας INMA, GEN, the Center for Investigative Reporting and Hacks/Hackers και μια οργάνωση η οποία φέρνει σε επαφή τους δημοσιογράφους με τεχνολόγους

Ενίσχυση των δημοσιογραφικών διαδικτυακών πόρων και εργαλείων

Η Google θα χρηματοδοτήσει έρευνα για την αλλαγή του τοπίου στα μέσα ενημέρωσης, αρχικά στα εξής:


Ένα διευρυμένο "Reuters Institute Digital News Report" για την κατανάλωση ειδήσεων και τη συμπεριφορά των χρηστών σε 20 Ευρωπαϊκές χώρες.


Επιχορηγήσεις για ακαδημαϊκή έρευνα σε ψηφιακή δημοσιογραφία, συμπεριλαμβανομένου του ρεπορτάζ με τη βοήθεια υπολογιστών, αναζήτηση πληροφοριών μέσω crowd-sourcing και συμπερασμάτων που βασίζονται σε δεδομένα ("data-driven insights")


Επέκταση του προγράμματος Δημοσιογραφικών Υποτροφιών Google ("Google Journalism Fellowships"), στην Ευρώπη 
της Google.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης