Στην Ολομέλεια Αρείου Πάγου οι αποζημιώσεις συγγενών θυμάτων θανατηφόρων τροχαίων

Στην Ολομέλεια Αρείου Πάγου οι αποζημιώσεις συγγενών θυμάτων θανατηφόρων τροχαίων

Αντισυνταγματικούς έκρινε τους οικονομικούς περιορισμούς που είχαν επιβληθεί για την βιωσιμότητα του επικουρικού κεφαλαίου το Δ' Τμήμα

Στην Ολομέλεια Αρείου Πάγου οι αποζημιώσεις συγγενών θυμάτων θανατηφόρων τροχαίων
Το μείζον ζήτημα των διατάξεων του νόμου 4092/2012 για το Επικουρικό Κεφάλαιο ασφαλιστικών εταιρειών από το οποίο αποζημιώνονται συγγενείς θυμάτων θανατηφόρων τροχαίων, καλείται να κρίνει η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, κατόπιν παραπομπής της υπόθεσης από το Δ´ Τμήμα του ίδιου δικαστηρίου, που συνεδρίασε για το θέμα αυτό υπό την προεδρία της κυρίας Βασιλικής Θάνου. 

Ειδικότερα, με τις διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου τέθηκε ανώτατο χρηματικό όριο 6.000 ευρώ ανά άτομο για τις αποζημιώσεις που καταβάλει το Επικουρικό Κεφάλαιο σε συγγενείς θυμάτων θανατηφόρων τροχαίων και παράλληλα επιβλήθηκε επιτόκιο 6% με αναδρομική εφαρμογή του νόμου. 

Τα συγκεκριμένα μέτρα είχαν ληφθεί για την οικονομική βιωσιμότητα του Επικουρικού Κεφαλαίου που πληρώνει κυρίως σε περιπτώσεις τροχαίων που έγιναν από αγνώστους ή από ΙΧ που έκλεισε η ασφαλιστική τους εταιρεία. 

Κλείσιμο
Εξετάζοντας την υπόθεση το Δ´ Τμήμα του Αρείου Πάγου, έκρινε κατά πλειοψηφία, ότι οι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις είναι αντισυνταγματικές και παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια. 

Ακόμη, το Τμήμα έκρινε ότι παραβιάζονται κοινοτική οδηγία και το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Παράλληλα, δέχθηκε ότι ο περιορισμός είναι αντίθετος στην αρχή της αναλογικότητας και δεν συντρέχουν λόγοι δημόσιας ωφέλειας καθώς σε αυτούς δεν συγκαταλέγεται το ταμιακό όφελος του Επικουρικού Κεφαλαίου, η βιωσιμότητα του οποίου θα μπορούσε να διασφαλιστεί με ηπιότερα εναλλακτικά μέσα. 

Αντίθετα, η μειοψηφία του Δ´Τμήματος έκρινε συνταγματικές τις διατάξεις του εν λόγω νόμου γιατί το Επικουρικό Κεφάλαιο επιτελεί λειτουργία δημοσίου συμφέροντος και τυχόν παύση της λειτουργίας του θα οδηγούσε σε ολοσχερή στέρηση περιουσιακών δικαιωμάτων των θιγομένων. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι την συνταγματικότητα του νόμου υποστήριξε με παρέμβασή της στον Άρειο Πάγο η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών. Αντίθετα υπέρ της αντισυνταγματικότητας παρεμβάσεις άσκησαν διάφοροι Δικηγορικοί Σύλλογοι. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης