Φορτσάκης: Αρκεί να κλείσουμε νερό, ρεύμα και wi-fi και θα βγουν οι καταληψίες της πρυτανείας

Φορτσάκης: Αρκεί να κλείσουμε νερό, ρεύμα και wi-fi και θα βγουν οι καταληψίες της πρυτανείας

Συνελήφθησαν 15 άτομα έξω από το κτήριο τη Δευτέρα το βράδυ - Μεταξύ των συλληφθέντων Πολωνός που κατηγορείται για διακίνηση ναρκωτικών καθώς και δυο Αφγανοί

Φορτσάκης: Αρκεί να κλείσουμε νερό, ρεύμα και wi-fi και θα βγουν οι καταληψίες της πρυτανείας
Σε 15 συλλήψεις έξω από το κτίριο της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών προχώρησε το βράδυ της Δευτέρας η Αστυνομία, λίγες μόνο ώρες έπειτα από τη δραματική ανακοίνωση και την έκκληση που απηύθυναν στον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς οι πρυτανικές αρχές, ώστε να δοθεί λύση στην «ομηρία» του Πανεπιστημίου. Πρόκειται για δέκα Έλληνες, δυο Αφγανούς και έναν υπήκοο Πολωνίας σε βάρος του οποίου εκκρεμεί επιπλέον ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για διακίνηση ναρκωτικών. Επιπλέον προσήχθησαν ακόμα έξι άτομα. 

Οι αντιεξουσιαστές, που έχουν καταλάβει την πρυτανεία του ΕΚΠΑ εδώ και 16 μέρες, έκαναν Ανάσταση και Πάσχα στο Πανεπιστήμιο, με την κατάσταση να συνεχίζει να «μυρίζει μπαρούτι» αφού στο κτίριο της Πρυτανείας, στεγάζονται όλες οι διοικητικές λειτουργίες του πανεπιστημίου, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες των φοιτητών. 

Στην ανακοίνωσή τους οι πρυτανικές αρχές έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως αν συνεχιστεί η κατάληψη στο κεντρικό κτίριο, δεν αποκλείεται να υπάρχουν νεκροί μέσα στο πανεπιστήμιο, αφού «εξαρτημένα άτομα κάνουν χρήση ναρκωτικών»!

Κλείσιμο
«Με αγωνία διαπιστώνουμε ότι υπάρχει κίνδυνος απώλειας ανθρώπινων ζωών μέσα στην Πρυτανεία, αφού κατά βάσιμες πληροφορίες γίνεται εκεί χρήση ναρκωτικών ουσιών από εξαρτημένα άτομα», ανέφεραν, ενώ έκαναν επίσης λόγο για συγκρούσεις ανάμεσα σε «ξένες» ως προς το πανεπιστήμιο ομάδες. 

Οι πρυτανικές αρχές υπογράμμισαν ακόμη πως η πολυήμερη κατάληψη ουσιαστικά οδηγεί το ΕΚΠΑ σε διεθνή απομόνωση, ενώ απηύθυναν έκκληση στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τους πολιτικούς αρχηγούς να παρέμβουν ώστε να δοθεί λύση στην «ομηρία» του Πανεπιστημίου.

Το κείμενο της ανακοίνωσης των Πρυτανικών αρχών

Σήμερα, 15η ημέρα κατάληψης του Κεντρικού Κτηρίου, δεν έχει έρθει η Ανάσταση στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

Βασικότατες λειτουργίες που το νομιμοποιούν ως Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στο πλαίσιο του πολιτισμένου κόσμου παραμένουν νεκρωμένες. Υπενθυμίζονται οι κυριότερες: πλήρης αποκοπή της σύνδεσης της κεντρικής διοίκησης με τα Τμήματα και τις Κοσμητείες των Σχολών, παρακώλυση της λειτουργίας του κεντρικού πρωτοκόλλου και της νομικής υπηρεσίας, παρακώλυση της διευθέτησης θεμάτων που αφορούν τη φύλαξη και την ασφάλεια των κτηρίων του Πανεπιστημίου, υπολειτουργία του όλου δικτύου των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών, δυσχέρεια στην επίλυση θεμάτων φοιτητικής μέριμνας, όπως και στη διενέργεια ορκωμοσιών των φοιτητών μας. Από μακρού προγραμματισμένες εκδηλώσεις στο Κεντρικό Κτήριο αναβάλλονται, ενώ σταδιακά αποκόπτεται η συνεργασία με τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Πρόσφατο λυπηρό παράδειγμα της τελευταίας αυτής δυσλειτουργίας ήταν η αδυναμία των υπηρεσιών μας να ανταποκριθούν άμεσα στην προταθείσα από ρωσικής πλευράς σύναψη πρωτόκολλου συνεργασίας με το Moscow State Institute for International Relations, Ίδρυμα το οποίο σε αντιδιαστολή με το ΕΚΠΑ, λειτουργούσε και λειτουργεί κανονικά. Το Πανεπιστήμιό μας βαθμιαία αλλά σταθερά καταδικάζεται σε διεθνή απομόνωση.
Παράλληλα, με αγωνία διαπιστώνουμε ότι υπάρχει κίνδυνος απώλειας ανθρώπινων ζωών μέσα στην Πρυτανεία, αφού κατά βάσιμες πληροφορίες γίνεται εκεί χρήση ναρκωτικών ουσιών από εξαρτημένα άτομα. Επιπλέον, παρουσιάσθηκαν αναφορές στο διαδίκτυο για ενδεχόμενες συγκρούσεις μέσα στον ίδιο κανονικά αξιοσέβαστο χώρο μεταξύ αλλότριων ως προς το Πανεπιστήμιο ομάδων. Η αλλοτρίωση χώρων σεβαστού παιδευτικού προορισμού και των χρήσεών τους προσλαμβάνει όλο και πιο ανησυχητικές διαστάσεις.

Είναι αυτονόητο ότι, ως Πρυτανικές αρχές, αγωνιζόμαστε για ένα ανοιχτό Δημόσιο Πανεπιστήμιο, το οποίο θα λειτουργεί απρόσκοπτα, και το οποίο θα προσφέρει υψηλού επιπέδου προπτυχιακή και μεταπτυχιακή εκπαίδευση στους φοιτητές του, που μοχθούν για τις σπουδές τους, και μαζί με αυτούς χιλιάδες συμπαριστάμενες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα. Η σύνεση δεν μας επιτρέπει να υιοθετήσουμε απόψεις που θέλουν τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας και τους φοιτητές να αναλαμβάνουν ρόλους περιφρούρησης των πανεπιστημιακών κτηρίων έναντι καταλήψεων και παρεμβάσεων εξωπανεπιστημιακών ατόμων. Η ελληνική πολιτεία όμως δεν επιτρέπεται να αποποιηθεί τον αντίστοιχο ουσιώδη ρόλο της.
Αξίζει να θυμηθούμε ότι ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης θεωρούσε ότι ο πραγματικός «Εθνικός Οίκος» της Ελλάδας ήταν το Πανεπιστήμιο Αθηνών και όχι οποιαδήποτε έδρα ανώτατης πολιτικής διοίκησης της χώρας. Σε αυτή λοιπόν την βαρύνουσα συγκυρία και στο πνεύμα των πιο γνήσιων πατριωτικών παραδόσεων των Ελλήνων απευθύνουμε έκκληση στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τους πολιτικούς αρχηγούς, να δώσουν δείγμα υψηλής αντίληψης των καθηκόντων τους οδηγώντας σε λύση την ομηρία του ελληνικού κοινού μας «Εθνικού Σπιτιού», της έδρας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Θα προσφέρουν έτσι επείγουσα, ανεκτίμητη όσο και αυτονόητη εθνική υπηρεσία με πολλαπλό θετικό αντίκτυπο.

Καταληψίες: Δεν έχουμε κάνει ζημιές

Βίντεο από χώρους της πρυτανείας του ΕΚΠΑ ανέβασαν οι καταληψίες για να αποδείξουν ότι δεν έχουν υποστεί ζημιές οι εγκαταστάσεις. Σύμφωνα μάλιστα με όσα τονίζουν, η κατάληψη είναι υπό τη διαρκή εποπτεία του φύλακα και ότι οποιαδήποτε επιδιωκόμενη προβοκάτσια από τις πρυτανικές και τις αστυνομικές αρχές θα πέσει στο κενό.

Φορτσάκης: Η κυβέρνηση ευθύνεται για την κατάσταση με τις καταλήψεις

Ευθύνες στην κυβέρνηση για την κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια καταλογίζει ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην πρύτανης Θεόδωρος Φορτσάκης, με αφορμή την επιστολή των Πρυτανικών Αρχών του Καποδιοστριακού για τη συνεχιζόμενη κατάληψη της Πρυτανείας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Φορτσάκης έκανε λόγο για ανώμαλη κατάσταση και σημείωσε πως ένα από τα σπουδαιότερα πανεπιστήμια της Ευρώπης έχει αποκοπεί από τις βασικές του λειτουργίες και σιγά-σιγά απαξιώνεται και στο εξωτερικό. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η ανοχή της κυβέρνησης ενθαρρύνει τους καταληψίες να αυξάνουν συνεχώς τις απαιτήσεις τους.

«Θα ήταν αρκετό να κλείσουμε το νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα και το Wi-Fi και σιγά-σιγά θα έβγαιναν τα παιδία», σχολίασε.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης