Συνεχίζεται η κατάληψη της Πρυτανείας παρά το αίτημα στην πολιτεία «για τις ενέργειές της»

Συνεχίζεται η κατάληψη της Πρυτανείας παρά το αίτημα στην πολιτεία «για τις ενέργειές της»

Η Πρυτανεία ειδοποίησε τον εισαγγελέα, αυτός την ΕΛ.ΑΣ. και εκείνη τον Υπουργό - «Όχι» σε επέμβαση των ΜΑΤ από τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ - Στήριξη στους καταληψίες από τους Πυρήνες της Φωτιάς - Πανούσης: Δεν θα κάνω καμιά δήλωση μέχρι να λήξει το θέμα

Συνεχίζεται η κατάληψη της Πρυτανείας παρά το αίτημα στην πολιτεία «για τις ενέργειές της»
Απίστευτο γαϊτανάκι ευθυνών για την κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών την ώρα που το κεντρικό κτήριο της διοίκησης βρίσκεται για δεύτερη ημέρα υπό κατάληψη από ομάδα αντιεξουσιαστών.

Η Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Αθηνών, περιμένει την Πολιτεία για να λυθεί το θέμα, υποστηρίζοντας ότι έχει ειδοποιήσει «όλες τις αρμόδιες Αρχές (υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Εισαγγελία, Αστυνομικές Αρχές) για να πράξουν τα δέοντα». Σε σχετική ανακοίνωση τονίζει χαρακτηριστικά ότι περιμένει «από την Πολιτεία τις ενέργειές της». Η εισαγγελία απευθύνθηκε στην Αστυνομία και αυτή με τη σειρά της στον αρμόδιο υπουργό. Ο Γ. Πανούσης πάντως δηλώνει ότι μέχρι να λήξει το ζήτημα δεν θα τοποθετηθεί επί του θέματος. 

Η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά της, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητά να μην επέμβουν τα ΜΑΤ στο κτήριο χαρακτηρίζοντας οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα «απαράδεκτη», ενώ οι έγκλειστοι Πυρήνες της Φωτιάς κάνουν λόγο για «χειρονομία απελευθέρωσης» μέσα στη γκρίζα καθημερινότητα της πόλης. 

Κλείσιμο
Στο μεταξύ οι τρεις προσαγωγές που έγιναν από την ΕΛ.ΑΣ γύρω από το κτήριο μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Τα άτομα αυτά κατηγορούνται για κατάληψη δημόσιου χώρου. 

Όλα ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας όταν ομάδα αντιεξουσιαστών αποτελούμενη από 30 άτομα, μπήκε από την κεντρική είσοδο της Πρυτανείας και αφού έδιωξε εργαζόμενους και καθηγητές προχώρησαν σε κατάληψη του κτηρίου. Αίτημα τους η κατάργηση των φυλακών τύπου Γ' και η απελευθέρωση της μητέρας των φυλακών Τσάκαλου. 

Μάλιστα, στην κεντρική είσοδο της διοίκησης του Πανεπιστημίου κρέμασαν και πανό στο οποίο αναγραφόταν «Κοινωνική ταξική αντεπίθεση ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο».

Οι πρυτανικές αρχές ζήτησαν τη συνδρομή της αστυνομίας προκειμένου να τερματιστεί η κατάληψη. Αρχικά αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν το ιστορικό κτήριο της Διοίκησης του ΕΚΠΑ και απαγόρευαν την άνοδο των οχημάτων αλλά και των πολιτών προς την οδό Ακαδημίας. Στη συνέχεια οι αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν από το χώρο και κατευθύνθηκαν πίσω στις κλούβες. Οι καταληψίες από την άλλη κάλεσαν σε συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από την Πρυτανεία φοβούμενοι μια επέμβαση της Αστυνομίας.


Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Να μην επέμβουν τα ΜΑΤ στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ

Την αντίθεσή της σε ενδεχόμενη αστυνομική επέμβαση στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ, για την απομάκρυνση των καταληψιών, εκφράζει η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. 

Συγκεκριμένα, αναφέρει πως αν και διαφωνεί με τον τρόπο που αποφασίστηκε και υλοποιήθηκε η κατάληψη, θεωρεί «απαράδεκτη οποιαδήποτε απόπειρα επέμβασης των ΜΑΤ» και καλεί την κυβέρνηση να μην την επιτρέψει.

«Οι δυνάμεις καταστολής δεν έχουν καμία θέση στο Πανεπιστήμιο. Το φοιτητικό κίνημα και συνολικά η πανεπιστημιακή κοινότητα πρέπει να υπερασπιστούν το άσυλο και να κρατήσουν με τη μαζική τους παρουσία τις αστυνομικές δυνάμεις έξω απ' αυτό», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Φορτσάκης: Η αδιαφορία της κυβέρνησης λειτουργεί ενισχυτικά για κάθε επίδοξο καταληψία

Για αδιαφορία που «λειτουργεί ενισχυτικά για κάθε επίδοξο καταληψία» κατηγορεί την κυβέρνηση ο υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Φορτσάκης, με αφορμή την κατάληψη του ΕΚΠΑ από αντιεξουσιαστές. 

«Από σήμερα το πρωί, το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών τελεί υπό κατάληψη από τη γνωστή ομάδα κουκουλοφόρων» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Φορτσάκης και ζητά να ληφθούν αμέσως μέτρα:

«Οι καταλήψεις και η λεηλασία του δημόσιου Πανεπιστημίου έχουν πλέον καταντήσει ρουτίνα. Η αδιαφορία της κυβέρνησης λειτουργεί ενισχυτικά για κάθε επίδοξο καταληψία. Είναι ανάγκη να ληφθούν αμέσως μέτρα για την εκδίωξη των παρανόμων και για την εγκατάσταση αποτελεσματικής περιφρούρησης του δημοσίου Πανεπιστημίου».


Κείμενο των «Πυρήνων της Φωτιάς» για την κατάληψη της Πρυτανείας

Ως μια «χειρονομία απελευθέρωσης» μέσα στη γκρίζα καθημερινότητα της πόλης, χαρακτηρίζουν οι «Πυρήνες της Φωτιάς» την κατάληψη της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών από ομάδα αντιεξουσιαστών, οι οποίοι ζητούν την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ' του «τρομονόμου» 

Σε κείμενο που ανάρτησαν το απόγευμα της Δευτέρας στο Διαδίκτυο, οι «Πυρήνες» τονίζουν πως πρόκειται για μια πράξη ανταρσίας, «που σπάει τη σμιλεμένη σιωπή του πλήθους» και «σαμποτάρει τον οργανωμένο χρόνο της πλήξης, διακόπτει τα προγραμματισμένα δρομολόγια και συμβαίνει ως αυθεντικό ξέσπασμα ελευθερίας, ενάντια στο ημερολόγιο της κανονικότητας που έχουμε εγκλωβίσει τη ζωή μας, μετρώντας τις μέρες μας ως αριθμούς, με τον μονότονο τρόπο των λογιστών».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Στις 30/3, αναρχικοί καταλαμβάνουν την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου και δημιουργείται μια ανοιχτή εστία αντιπληροφόρησης για την απεργία πείνας που πραγματοποιούμε οι πολιτικοί κρατούμενοι στις φυλακές (αυτή τη στιγμή, έντεκα από τους απεργούς πείνας νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, φρουρούμενοι σε νοσοκομεία).

Η κατάληψη ενός δημόσιου κτιρίου και ο επαναπροσδιορισμός του ως εστία αντιπληροφόρησης, είναι μια χειρονομία απελευθέρωσης, μέσα στη γκρίζα καθημερινότητα της πόλης. Είναι μια πράξη ανταρσίας, που σπάει τη σμιλεμένη σιωπή του πλήθους, σαμποτάρει τον οργανωμένο χρόνο της πλήξης, διακόπτει τα προγραμματισμένα δρομολόγια και συμβαίνει ως αυθεντικό ξέσπασμα ελευθερίας, ενάντια στο ημερολόγιο της κανονικότητας που έχουμε εγκλωβίσει τη ζωή μας, μετρώντας τις μέρες μας ως αριθμούς, με τον μονότονο τρόπο των λογιστών.

Στον αντίποδα, η κρατική μηχανή πρέπει να διορθώσει το “λάθος”, το “ατύχημα”, πριν εξαπλωθεί και σαμποτάρει τη συνήθεια που μας έμαθαν να αποκαλούμε “κανονική ζωή”. Η δημοκρατία προβάρει την ένστολη ελευθερία της και βγάζει το στρατό της στο δρόμο. Απ’ τις πρώτες στιγμές της κατάληψης της πρυτανείας, η περιοχή περικυκλώθηκε και αποκλείστηκε από διμοιρίες των ΜΑΤ, ενώ πραγματοποιήθηκαν και προσαγωγές. Απ’ ό,τι φαίνεται, τα χακί και τα γκλοπ της καταστολής είναι η προέκταση της υποκρισίας της αριστερής ευαίσθητης ρητορείας. Η προοδευτική υπόσχεση για απόσυρση της κατασταλτικής μηχανής των ΜΑΤ, κάπου χάθηκε στο δρόμο, ανάμεσα σε φιλολογικά τσάγια καθηγητών και ακαδημαϊκών κύκλων και Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Καλύτερα, για να ξεκαθαρίζει από νωρίς η ομίχλη των ψευδαισθήσεων.

Η κατάληψη της Πρυτανείας είναι ο εχθρός της δημοκρατίας. Η κατάληψη της Πρυτανείας είναι ο εχθρός όλων αυτών που κάνουν κατάληψη στην καθημερινότητά μας με τους νόμους, τους φόρους και τις τράπεζές τους, που κάνουν κατάληψη στην ελευθερία μας με τις φυλακές, τα δικαστήρια και την αστυνομία τους, που κάνουν κατάληψη στη συνείδησή μας με τους κανόνες, τους καθηγητές και την εκπαίδευσή τους, που κάνουν κατάληψη στην αλήθεια με την τηλεόραση, την προπαγάνδα και τους δημοσιογράφους τους, που κάνουν κατάληψη στην αισθητική μας με τις διαφημίσεις, τα “πρέπει” και τον πολιτισμό τους, που κάνουν κατάληψη στη ζωή μας με τον αργό θάνατο της επιβίωσης… Γιατί η συνήθεια και οι συμβάσεις πυροβολούν πάντα πισώπλατα.

Ναι, λοιπόν, είμαστε εχθροί με τη δημοκρατία τους κι έχουμε πόλεμο.
«Κοίταξε το φόβο στα μάτια και ο φόβος θα φοβηθεί πρώτος»
ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΥΝΑΜΗ ΚΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΗΨΙΕΣ ΤΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ
ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΠΕΙΝΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ ΠΥΡΗΝΩΝ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ
Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς – FAI/IRF,
Πυρήνας Φυλακής
28η μέρα απεργία πείνας
30/3/2015» 





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης