Λοβέρδος: «Πετάει» στα πανεπιστήμια το «μπαλάκι» για τον αριθμό των εισακτέων

Λοβέρδος: «Πετάει» στα πανεπιστήμια το «μπαλάκι» για τον αριθμό των εισακτέων

Σύμφωνα με πληροφορίες του Πρώτου ΘΕΜΑτος, οι πανεπιστημιακοί θα αποδεχθούν την αρμοδιότητα, θέτοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις, για να καθορίσουν τον αριθμό των εισακτέων και των μετεγγραφών, ως αποκλειστική ευθύνη του πανεπιστημίου

Λοβέρδος: «Πετάει» στα πανεπιστήμια το «μπαλάκι» για τον αριθμό των εισακτέων
Αποφασισμένος να μεταφέρει στα χέρια των Πανεπιστημίων αρμοδιότητες που σχετίζονται με τη διοίκησή τους, αλλά και τον αριθμό εισακτέων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, δηλώνει στο “Θέμα” ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, ξεκαθαρίζοντας ότι το υπουργείο Παιδείας δεν θα έχει καμία παρέμβαση.

“Εγώ κρατώ μόνο τη χρηματοδότηση και την αξιολόγηση, θα υπογράφω δηλαδή  την τελική πράξη” δηλώνει ο κ. Λοβέρδος, επισημαίνοντας ωστόσο οτι ικανοποιεί το πάγιο αίτημα των πρυτανικών αρχών, αλλά προβλέπει οτι θα αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των εισακτέων.

Ο κ. Λοβέρδος πάντως αναμένεται αύριο να διασυνδέσει την αρμοδιότητα του καθορισμού των εισακτέων.
 
Κλείσιμο
Αύριο, Δευτέρα, πάντως σε αίθουσα του υπουργείου Παιδείας θα συνεδριάσουν τα αρμόδια όργανα των πανεπιστημιακών προκειμένου να αποφασίσουν τον αριθμό των εισακτέων στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ το 2015, εφόσον βέβαια αποδεχτούν την πρόταση του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου, για να τους μεταφερθεί η αρμοδιότητα του καθορισμού των εισακτέων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Ο κ. Λοβέρδος αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή, τροπολογία την Τρίτη, η οποία θα στηρίζεται στη συγκεκριμένη πρόταση.
  
Σύμφωνα με πληροφορίες του ¨Θέματος”, οι πανεπιστημιακοί θα αποδεχθούν την αρμοδιότητα θέτοντας τους όρους και τις προυποθέσεις για να καθορίσουν τον αριθμό των εισακτέων και των μετεγγραφών, ως αποκλειστική ευθύνη του Πανεπιστημίου. 

Ο αναβρασμός που επικράτησε στα Πανεπιστήμια έδειξε με τον καλύτερο τρόπο τα προβλήματα που υπάρχουν. Οι καταλήψεις που φαίνεται οτι οδηγούνται προς εκτόνωση δε σημαίνει οτι τα Πανεπιστήμια θα ξεκινήσουν να λειτουργούν ομαλά.

“Ούτε χρήματα για πετρέλαιο” δεν υπάρχουν λέει στο “Θέμα” ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Φορτσάκης.

Την ίδια ώρα, οι φοιτητικές παρατάξεις αλληλοκατηγορούνται  για την ένταση και τα επεισόδια που δημιουργούνται μέσα στα Πανεπιστήμια, ενώ η “μάχη” έχει μεταφερθεί στο διαδίκτυο με ψηφοφορίες υπέρ ή κατά των καταλήψεων και ειδικές ιστοσελίδες.

Στο Ίντερνετ διακινούνται και βιντεάκια με 'πρωταγωνιστές” φοιτητές που διαγκωνίζονται μέσα και έξω από τα αμφιθέατρα για τις καταλήψεις. Πληροφορίες του “Θέματος” αναφέρουν οτι σε πολλές ψηφοφορίες μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς “κατέβηκαν” μαζικά για να ψηφίσουν, ενώ σε άλλες σχολές η απόφαση για κατάληψη  λαμβανόταν με 100 ψήφους, την ώρα που σε σχετική ιστοσελίδα εκατοντάδες φοιτητές ψήφιζαν “όχι”  στην κατάληψη.  
  
Ο κ. Φορτσάκης, μιλώντας στο “Θέμα”, προαναγγέλλει και μείωση του αριθμού των εισακτέων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών μετά την πρόθεση του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου να περάσει στα “χέρια” των πρυτανικών αρχών το θέμα του αριθμού των εισακτέων.

“Δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε αύξηση του αριθμού των φοιτητών” επισημαίνει ο πρύτανης. τονίζοντας οτι θα γίνει και μείωση σε περίπτωση που δεν εξασφαλισθούν τα απαραίτητα κονδύλια από το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο με τον αριθμό φοιτητών που έχει.

Αύριο πάντως αναμένεται συνάντηση του προεδρείου των πρυτάνεων με τον κ. Λοβέρδο, προκειμένου ο υπουργός να τους ζητήσει να αποφασίσουν οι ίδιοι για τον αριθμό των εισακτέων στα Πανεπιστήμια. 

Ο κ. Φορτσάκης δίνει άλλη διάσταση στο θέμα της ανακοίνωσης της πρυτανείας για ηλεκτρονική ψηφοφορία που “μεταφράστηκε” ως κατάργηση των αποφάσεων των γενικών συνελεύσεων που πυροδότησε την ένταση και τις καταλήψεις. 

«Οι φοιτητές έχουν σε πολλά δίκιο, αλλά η κατάληψη δημοσίου χώρου δεν είναι ο καλύτερος τρόπος διεκδίκησης αιτημάτων» λέει και τονίζει: «Δεν είπαμε ότι θέλουμε να καταργήσουμε τους φοιτητικούς συλλόγους. Αντίθετα θέλουμε να ενισχυθούν. Οι σύλλογοι θα κρίνουν αν θέλουν ή όχι την ηλεκτρονική ψηφοφορία».

Επισημαίνει μάλιστα ότι το 90% των φοιτητών δεν επιθυμεί τις καταλήψεις, τονίζοντας ότι τα αιτήματα από ακαδημαικά έχουν γίνει πολιτικά. 

Ο κ. Φορτσάκης ξεκαθαρίζει ότι η πρυτανεία δεν στοχεύει στην κατάργηση των φοιτητικών συλλόγων και υποστήριξε ότι τα περί ηλεκτρονικής ψηφοφορίας είναι μια πρόταση, που στόχο έχει την αύξηση της συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων.   

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των όρων που θέτει το ΕΚΠΑ για τις μετεγγραφές φοιτητών, ο κ. Φορτσάκης διευκρίνισε: «Δεν είπαμε ότι δεν θα εγγράψουμε τους φοιτητές, γιατί αυτό λέει ο νόμος, αλλά οι νόμοι πρέπει να εκδίδονται βάσει πραγματικότητας. Πώς θα πάρουν πτυχία αυτά τα παιδιά; Θα τους εγγράψουμε, αλλά δεν μπορούμε να τους διδάξουμε. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά η πολιτεία θα πρέπει να μας βοηθήσει».

Ο κ. Φορτσάκης ζητεί για μία ακόμα φορά  την  επιστροφή  των  διοικητικών υπαλλήλων του ιδρύματος, που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, διερωτώμενος πως θα προχωρήσει η μετατροπή της πανεπιστημιούπολης σε κάμπους αν λείπει ο φωτισμός και οι φύλακες. 

Η ένταση μεταφέρθηκε και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), όπου διεκόπη η συνεδρίαση της Συγκλήτου από ομάδα φοιτητών. Ο πρύτανης του ΕΜΠ κ. Γιάννης Γκόλιας μιλώντας στο “Θέμα” επισήμανε οτι  πραγματοποίησε  την ψηφοφορία ηλεκτρονικά ενώ για  τη στάση που θα ακολουθήσουν οι πρυτανικές αρχές επισημαίνεται πως «έχουν επανειληµµένα αποδείξει ότι είναι ανοικτές στον ακαδηµαϊκό διάλογο που διασφαλίζει την δυνατότητα ελεύθερης διατύπωσης των απόψεων όλων των πλευρών.

Είναι επίσης αντίθετες σε οποιεσδήποτε ενέργειες εξωθούν µε διαφόρους τρόπους στη λήψη µέτρων που δεν ταιριάζουν µε την ακαδηµαϊκή παράδοση και δεοντολογία του Ιδρύµατος. Δεν µπορούν όµως να παρακολουθούν µε απάθεια ενέργειες που εµποδίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία του Ιδρύµατος και την ελεύθερη και δηµοκρατική λειτουργία των ακαδηµαϊκών του οργάνων».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης