Νέα διαδικασία για την εισαγωγή στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης

Νέα διαδικασία για την εισαγωγή στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης

Ευρωπαϊκών προδιαγραφών τεστ γνώσεων και δεξιοτήτων περιλαμβάνει η νέα διαδικασία για εισαγωγή στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης

Νέα διαδικασία για την εισαγωγή στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης
Προσαρμογή στα ευρωπαϊκά δεδομένα με ενίσχυση της αξιολογικής διαδικασίας στοχεύουν οι αλλαγές που προτείνονται στο διαγωνισμό εισαγωγής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.    

Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης Γιάννης Χρυσουλάκης, όλοι οι υποψήφιοι θα διαγωνίζονται σε ένα και μόνο στάδιο πλέον, το οποίο περιλαμβάνει υποχρεωτική γραπτή δοκιμασία στις ακόλουθες ενότητες:

- «Οργάνωση και Λειτουργία του Κράτους»

Κλείσιμο
- «Μικροοικονομική- Μακροοικονομική και Δημόσια Οικονομική»

- «Γνώσεις και Δεξιότητες».

Πιστοποίηση ξένης γλώσσας μόνο με πτυχία - Τέλος στα προφορικά  

Καταργείται η προφορική εξέταση στην ξένη γλώσσα, που, έως σήμερα, διεξαγόταν στο 2ο στάδιο και μόνο για τους επιτυχόντες του 1ου σταδίου.

Η επάρκεια στη γνώση ξένης γλώσσας στο εξής θα αποδεικνύεται μόνο από τους υφιστάμενους διεθνώς πιστοποιημένους τίτλους και πτυχία.

Η παρουσίαση του φακέλου, που επίσης προβλεπόταν στο 2ο στάδιο, αντικαθίσταται με τεστ στην ενότητα «Γνώσεις και Δεξιότητες» που ισχύει και εφαρμόζεται σε αντίστοιχους διαγωνισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Σημειώνεται ότι επί σειρά ετών οι ενστάσεις των υποψηφίων ως προς την εξέταση ξένης γλώσσας και την παρουσίαση του φακέλου ξεπερνούσαν το 90%.

Τι θα περιλαμβάνει το τέστ γνώσεων και δεξιοτήτων  

Το τεστ γνώσεων και δεξιοτήτων που υιοθετείται για πρώτη φορά καλύπτει:

- Βασικές γνώσεις σχετικές με τη νεότερη και τη σύγχρονη οικονομική και πολιτική ιστορία, τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις και τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, τους θεσμούς, τα όργανα και το πλαίσιο λειτουργίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον πολιτισμό, όπως εκφράζεται μέσα από τις επιστήμες, τις τέχνες και τα γράμματα, καθώς και θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα.

- Δεξιότητες, όπως η ορθή χρήση της ελληνικής γλώσσας, η ικανότητα κατανόησης γραπτού λόγου, η αναλυτική σκέψη και η κριτική ικανότητα, η επεξεργασία πληροφοριών, η ταχύτητα και ακρίβεια αντίληψης, καθώς και βασικές νοητικές δεξιότητες, προκειμένου οι υποψήφιοι να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της σύγχρονης δημόσιας διοίκησης.

Τέλος, δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό εφεξής θα έχουν όσοι συμπλήρωσαν το 25ο έτος της ηλικίας τους. 

Το ηλικιακό αυτό όριο εισάγεται προκειμένου το επίπεδο σπουδών των υποψηφίων να είναι το δυνατότερο υψηλό (μεταπτυχιακές σπουδές), αλλά και για λόγους ίσης μεταχείρισης μεταξύ των δύο φύλων δεδομένου ότι, για τους άρρενες υποψήφιους, τίθεται ως ρητή προϋπόθεση συμμετοχής η εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης