Οι πλούσιοι πάνε πια μόνο με πλούσιους

Οι πλούσιοι πάνε πια μόνο με πλούσιους

- Η Σταχτοπούτα πέθανε, αν δεν το μάθατε...
- Η παράδοση της επιτυχημένης ένωσης γόνων από τζάκι με τα δεσμά του γάμου καλά κρατεί

Οι πλούσιοι πάνε πια μόνο με πλούσιους
Αγόρια και κορίτσια πλούσιων και επώνυμων οικογενειών προσέρχονται εις γάμου κοινωνία. Με λαμπερές γαμήλιες τελετές υπό το ορθόδοξο τελετουργικό και χλιδάτες δεξιώσεις σε παραμυθένια σκηνικά, όπως αρμόζει στο στάτους των νεονύμφων. Τίποτε το πρωτότυπο, το καινοφανές, το νεωτερικό. Απλώς η συνέχεια μιας παράδοσης επιτυχημένης ένωσης γόνων από τζάκι με βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία. Μόνο που στη μοντέρνα εκδοχή του το «Ησαΐα, χόρευε» συνοδεύεται με έρωτα και ευαισθησία.

Πολύ πριν ανθήσουν η υψηλή αστικοποίηση, τα «φιγουρατζίδικα» επαγγέλματα και η μεγαλομανής φιλοδοξία γρήγορης κοινωνικής ανόδου, οι εύπορες οικογένειες του τόπου έκαναν προσεκτικά τα κουμάντα τους. Ζούσαν σχετικά μετρημένα, απεχθάνονταν τις σπατάλες, υπολόγιζαν τα δανεικά και προγραμμάτιζαν μελετημένα το αύριο. Εχοντας εμπειρίες πολέμων και οικονομικών καταστροφών, αντιμετώπιζαν το μέλλον με κάποια συστολή και περισσή φροντίδα. Αλλα ήθη. Η διαφύλαξη του κύρους του ονόματός τους άξιζε μια περιουσία, ενώ την κληρονομιά προς τους απογόνους τους όφειλαν να τη διασφαλίσουν ή, ακόμα, να την αυγατίσουν. Το παλιό βιομηχανικό, καραβοκυραίικο και εμπορικό χρήμα αποκαθιστούσε την οικονομική του συνέχεια μέσω των γάμων των τέκνων εντός της «χρυσής λίστας» του ίδιου οικονομικά ισχυρού κύκλου.

Γαμήλια deals

Κλείσιμο
Αντίληψη κάπως γαλαζοαίματη, αριστοκρατική, βυζαντινή και κατά βάθος συμφεροντολογική. Αν συνέπιπτε δε και λίγος ρομαντισμός μεταξύ της επιδίωξης σταθερότητας, της βιωσιμότητας και της συγχώνευσης περιουσιών μέσω ενός πλούσιου γάμου, ακόμα καλύτερα. Ο έρωτας ανάμεσα σε προσεχώς γαμπρούς και νύφες  αποτελούσε την ιδανική καταξίωση των πασιχαρών πεθερικών, που από απλό εισοδηματικό στήριγμα των παιδιών τους γίνονταν όχημα πλουσιοπάροχης αποκατάστασης και θαλπωρής σε κοινό, πλέον, μεγάλο τζάκι.

 Η ενδεχόμενη διαφορά ηλικίας δεν απασχολούσε κανέναν. Αρκούσε οι γονείς να επιλέξουν επιτυχημένους ανθρώπους από το στενό επαγγελματικό περιβάλλον τους, που συνέβαλλαν στη σύναψη σχέσεων, συμφωνιών και συμμαχιών. Υπό αυτό το πρίσμα, κάποτε, ο εφοπλιστής Σταύρος Λιβανός πάντρεψε τη 17χρονη κόρη του Τίνα με τον 46χρονο Αριστοτέλη Ωνάση και έντυσε νύφη την 21χρονη κόρη του Ευγενία στο πλευρό του 38χρονου Σταύρου Νιάρχου. Οι γάμοι τους μπορεί μακροχρονίως να μην ευδοκίμησαν, ωστόσο οδήγησαν σε δύο κραταιές εφοπλιστικές δυναστείες.  
      
Ανέκαθεν, άλλωστε, πέραν των περιζήτητων γόνων εμφιλοχωρούσαν τόσο γοητευτικοί προικοθήρες όσο και  απεγνωσμένα διαθέσιμες για πλούτο και καταξίωση ελκυστικές νεαρές. Ωστόσο, υπό την πρόταξη της από κοινού μεταβίβασης της περιουσίας των γονιών από γενιά σε γενιά, οι απανταχού προικοθήρες εξοστρακίζονταν βάναυσα - ως πειρασμοί, αλλά και για φορολογικούς λόγους. Ολα αυτά τότε που η διαπραγμάτευση μέσω του προξενιού και η διαμεσολάβηση μέσω της προίκας είχαν σπουδαιότερο ρόλο από την κοινωνική συναναστροφή των μελλονύμφων.

Ενδεικτικό, άλλωστε, του κλίματος μιας ολόκληρης εποχής είναι το βιβλίο «Περηφάνια και προκατάληψη» της Τζέιν Οστεν που ξεκινά με την πρόταση: «Είναι πανθομολογούμενη αλήθεια ότι ένας ανύμφευτος άνδρας με μεγάλη περιουσία θα χρειάζεται οπωσδήποτε και μία σύζυγο». Φράση που μετά από χρονικά ρήγματα και χάσματα συμπεριφορών ισχύει μάλλον και σήμερα.    
Η μετάβαση στα νέα ήθη

Η αλήθεια είναι ότι υπήρξε μια έντονη περίοδος κοινωνικής χειραφέτησης και ριζοσπαστικοποίησης όπου η εκλεκτική διασταύρωση περιουσιών, κληρονομιών και συμφερόντων μέσω του γάμου επώνυμων γόνων θεωρήθηκε τουλάχιστον μπανάλ, αν όχι παρακμιακό απομεινάρι περασμένων αιώνων. Νέα απελευθερωτικά ήθη εισέβαλαν στο προσκήνιο γύρω στα 70ς του 20ού αιώνα.

Η καριέρα ήταν αυτή που οδηγούσε στην οικονομική καταξίωση και όχι ο συμβατικός πλούσιος γάμος. Οι παραδόσεις των γονιών θεωρούνταν επαρχιώτικες και υποκριτικές, οι οικογενειακοί δεσμοί κλειστοφοβικός νεποτισμός, οι περιουσίες φενάκη και οι κληρονομιές μίζερες. Ηταν η περίοδος που υπολογιζόταν ως must ο προϊστάμενος να παντρεύεται τη γραμματέα και ο γιατρός τη νοσοκόμα. Είχε προηγηθεί στα 60ς, στις οθόνες του ελληνικού κινηματογράφου, μια διαστρεβλωμένη εκδοχή εισόδου στο αμερικανικό όνειρο με διαβατήριο το παραμύθι του πρίγκιπα της Σταχτοπούτας και της νύφης-λαχείο.

Ερωτας και lifestyle

Από την αλχημική ανάμειξη των δύο αυτών ρευμάτων προέκυψε ένα ιδεολογικό αμάλγαμα που ελάττωσε την τάση θριαμβευτικής συνάντησης αστραφτερών κληρονόμων στις εκκλησίες. Δεν κράτησε όμως για πολύ. Οι νεαροί γόνοι των ανώτερων εισοδηματικών τάξεων, μετά από ένα μικρό διάλειμμα, συνέχισαν να παντρεύονται μεταξύ τους. Οχι πια με απόφαση των γονιών τους ή εξαιτίας οικονομικών κινήτρων.

Πιο χαλαροί, λιγότερο εξαρτημένοι, χωρίς βιασύνες και εξαναγκασμούς, ανακαλύπτουν το ταίρι τους από αμοιβαία έλξη μέσα σε κοινό περιβάλλον. Στη σφαίρα του δικού τους lifestyle, που απέχει αισθητά από τον μέσο όρο. Με παρόμοιο μορφωτικό, οικονομικό και πολιτισμικό επίπεδο, περίπου ίδια ηλικία, συναφή σχολεία, παρεμφερή κομψά στέκια, ομοειδή κότερα και κοινές παρέες, μοιράζονται γενναιόδωρα έναν σχεδόν συγγενικό τρόπο ζωής που υπηρετεί κοντινές, αν όχι ταυτόσημες φιλοδοξίες.

Στο βάθος υπάρχει πάντα το κύρος του ονόματος, οι πιθανές συναναστροφές των οικογενειών τους και η ενδεχόμενη συνένωση των οικονομικών δυνάμεών τους εν μέσω κρίσης. Αλλά για τους ίδιους τους νεαρούς μέλλοντες συντρόφους αυτά είναι δευτερεύοντα, παρωχημένα και χαρακτηριστικά μιας νεοπλουτίστικης νοοτροπίας, στην οποία διαπρέπουν οι νεόκοποι ολιγάρχες του πλούτου και οι ψευτομεγιστάνες των ανατολίτικων σίριαλ.

Πρωτεύοντα γι’ αυτά τα ζευγάρια από τζάκι είναι η καλή χημεία και ο έρωτας που θα τους επιτρέψει μια αρμονική συμβίωση διαρκείας και όχι η επισφράγιση διά του γάμου ενός συμβολαίου αέναης οικονομικής εξασφάλισης των ίδιων και των απογόνων τους. Υπ’ αυτή την έννοια υπακούν στην παγκόσμια τάση συμπεριφοράς του assortative matching. Τίποτε το κοινωνικά παράξενο και καθόλου ταξικά μυστηριώδες. Απλώς οι άνθρωποι που συναναστρέφονται, εργάζονται μαζί και απολαμβάνουν παρόμοιο περιβάλλον όχι μόνο συχνά βρίσκουν ο ένας τον άλλο ελκυστικό, αλλά και παντρεύονται.


Ευγενία Νιάρχου - Χρήστος Οικονόμου

Ερωτας στη Μύκονο, κουφέτα στη Σπετσοπούλα

Παρά τις φήμες που τους ήθελαν πριν από λίγο καιρό να χωρίζουν, η αριστοκρατική Ευγενία Νιάρχου και ο νεαρός εφοπλιστής Χρήστος Οικονόμου είναι μαζί και σχεδιάζουν το επόμενο βήμα στη ζωή τους, που δεν είναι άλλο από το να ανέβουν σύντομα τα σκαλιά της εκκλησίας. Η κόρη του billionaire Φίλιππου Νιάρχου και ο γιος του Γιώργου Οικονόμου, ο οποίος συγκαταλέγεται στους 10 πιο ισχυρούς Ελληνες εφοπλιστές, είναι μαζί και φουλ ερωτευμένοι, αφήνοντας σε όλους την υπόνοια ότι πιθανότατα μέσα στο 2014 τα ατελείωτα εκατομμύριά τους το δίχως άλλο θα ενωθούν - και μάλιστα στη Σπετσοπούλα, το ιδιωτικό νησί της οικογένειας Νιάρχου.



Γνωρίστηκαν πριν από τρία χρόνια στη Μύκονο μέσα από κοινές παρέες και απ’ ό,τι φαίνεται η γνωριμία τους υπήρξε καρμική αφού η εξαιρετικά δύσκολη μέχρι τότε γόνος είχε ενδώσει σε ελάχιστες ιστορίες αγάπης, όπως αυτή με τον δημιουργικό διευθυντή του οίκου Emilio Pucci, Πίτερ Ντούντας.

Η ζεστασιά που απέπνεε ο χαρακτήρας του Χρήστου και το μεσογειακό ταμπεραμέντο του την τράβηξαν αμέσως κάνοντάς τη να νιώσει επιτέλους ότι τα βέλη του έρωτα βρήκαν τον στόχο τους. Ενα κορίτσι με ζωή πασπαλισμένη με χρυσόσκονη, μπόλικο χρήμα και αγάπη για την τέχνη, σε ηλικία 18 ετών εγκαταλείπει τις επαύλεις της οικογένειας στην Ελβετία για να σπουδάσει Μάρκετινγκ Μόδας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Το Παρίσι, όμως, είναι εκείνο που την τραβά περισσότερο απ’ όλα. Η φοίτηση στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης θα της ανοίξει και άλλες πόρτες, αφού η γνωριμία της με την Gaia Repossi, τρίτη γενιά του ιταλικού οίκου κοσμημάτων και συμφοιτήτριά της, θα είναι καθοριστική. Η Ευγενία θα θελήσει να επεκτείνει τις γνώσεις της σπουδάζοντας στη συνέχεια Γεμολογία και όταν φτάνει η ώρα να μπει στον επαγγελματικό στίβο, ανταποκρίνεται στην πρόταση της κολλητής της φίλης να συνεργαστούν λανσάροντας την πρώτη τους σειρά κοσμημάτων. Προσωπική φίλη των διάσημων σχεδιαστών μόδας όπως ο Βαλεντίνο και ο Καρλ Λάγκερφελντ, αποτελεί κατά το παρελθόν πονοκέφαλο για τον πατέρα της Φίλιππο, αφού μαζί με τον αδελφό της Σταύρο μετέχουν σε καυτά  πάρτι, με τις κοσμικές στήλες να τη χαρακτηρίζουν «party animal». Ξέφρενη ζωή, μπόλικη σαμπάνια, σέξι πανάκριβα φορέματα, σελέμπριτι και επώνυμοι φίλοι συνθέτουν την καθημερινότητά της, μέχρι που στον δρόμο της βρίσκεται ο Χρήστος Οικονόμου βάζοντάς της τα δυο πόδια σ’ ένα παπούτσι, το οποίο συνήθως είναι του οίκου Christian Dior. Ο Χρήστος είναι δυναμικός, φιλόδοξος και εξαιρετικά εργατικός, γι’ αυτό και θεωρείται η συνέχεια του Γιώργου Οικονόμου στις business της θάλασσας. Κατοικεί στο Κολωνάκι, διαθέτει σπίτι στη Μύκονο και όποτε έχει χρόνο χαλαρώνει απολαμβάνοντας κάποιο δείπνο με την Ευγενία στην αγαπημένη τους «Ράτκα», είτε κάνοντας βόλτες στις ελληνικές είτε στις ξένες θάλασσες με το υπέροχο ιστιοφόρο του πατέρα του, το γνωστό «Barracuda». Αλλοτε πάλι χαίρονται την Κυανή Ακτή στην οποία οι Νιάρχοι διαθέτουν έπαυλη, είτε τον ήλιο του St Barth στο οποίο η οικογένεια Οικονόμου διαθέτει σπίτι.

Πριν από λίγες ημέρες η Ευγενία Νιάρχου οργάνωσε πάρτι στο ελληνικό εστιατόριο «Mazi» του Λονδίνου, κερνώντας τόσο τον αγαπημένο της όσο και τους φίλους της το εμπνευσμένο από την ίδια Martini Tzatziki και προσφέροντας εκλεκτούς ελληνικούς μεζέδες, επιβεβαιώνοντας έτσι την άποψη εκείνων που ισχυρίζονται ότι είναι έτοιμη να μετοικήσει μόνιμα στην Ελλάδα. Το γεγονός ότι ο Γιώργος Οικονόμου αγόρασε ένα πολυτελές διαμέρισμα στο συγκρότημα «One Athens» για τον γιο του Χρήστο μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί. Απ’ ό,τι λέγεται, μάλιστα, η οικογένεια είδε πολύ θετικά τη σχέση του με την Ευγενία, με αποτέλεσμα ο Φίλιππος Νιάρχος να τον καλέσει στη Σπετσοπούλα.


Οικογένεια Γιώργου Οικονόμου  
1,7 δισ. δολάρια


Συνήθως στους διάφορους καταλόγους κατατάσσεται μέσα στην πρώτη δεκάδα των πιο ισχυρών εφοπλιστών. Είναι εφοπλιστής νέας γενιάς που χρησιμοποιεί τις αγορές για να αντλεί τεράστιες χρηματοδοτήσεις. Ξεκίνησε να εργάζεται στη ναυτιλιακή εταιρεία της οικογένειας Μαρτίνου και σήμερα έχει την Cardiff Marine, την Οcean Ring (πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου), ενώ υπολογίζεται ότι έχει περίπου 90 καράβια. Είναι άγνωστα τα δανειακά βάρη που έχει αναλάβει, πάντως  το «Forbes» τον περιλαμβάνει στις λίστες των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου.



Το εντυπωσιακό ιστιοπλοϊκό «Barracuda» του Γ. Οικονόμου


Οικογένεια Νιάρχου  
2,5 δισ. δολάρια


Ο πατέρας της Ευγενίας, Φίλιππος Νιάρχος, είναι, σύμφωνα με τη φετινή λίστα του «Forbes», ο 687ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.  Αυτά όσον αφορά στον ορατό πλούτο της οικογένειας. Εκτός λίστας προφανώς βρίσκεται η πολυσυζητημένη συλλογή έργων τέχνης της οικογένειας - κατά πολλούς είναι η πολυτιμότερη ιδιωτική συλλογή πινάκων (Βαν Γκογκ, Πικάσο, Μονέ κ.ά.) στον κόσμο.



Η Σπετσοπούλα της οικογένειας Νιάρχου


Νικόλας Μαρτίνος - Ελένη Προκοπίου

Ο μαέστρος των deals της θάλασσας και η 23χρονη εφοπλίστρια

Ησχέση τους κρατάει εδώ και ενάμιση χρόνο, ωστόσο δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή αφού και οι δύο προτιμούν να μένουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ο Νικόλας Μαρτίνος είναι γιος του Ντίνου Μαρτίνου και αδελφός του Γιάννη, ο οποίος το καλοκαίρι που μας πέρασε παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του, Μάγια Ζαφειροπούλου, σε έναν μυθικό γάμο στη Σχοινούσα. Αν και όχι πρωτότοκος, έπεσε από πολύ νωρίς στα επιχειρηματικά ύδατα αναλαμβάνοντας τα ηνία του εφοπλιστικού οίκου Thenamaris, οι ικανότητες του οποίου στα deals της θάλασσας θεωρήθηκαν μοναδικές. Οταν ο αδελφός του απέκτησε δική του εταιρεία, ο Νικόλας ελέω πατρικής ευχής κάθισε στο τιμόνι της οικογενειακής εφοπλιστικής εταιρείας. Αλλωστε τα επιχειρηματικά τα κατέχει από τότε που σπούδαζε Οικονομικά στην Αμερική.

Ο Νικόλας Μαρτίνος δεν είναι απόμακρος, δεν έχει τουπέ και πατάει πολύ γερά στα πόδια του. Κατοικεί μόνιμα στη Γλυφάδα και στα 32 του διαθέτει μια δυσεύρετη ωριμότητα. Δουλεύει πολύ, έχει πάθος με τη μουσική και όποτε δεν συχνάζει στο «Island» ή στο «Salon de Bricolage» του αρέσει να βάζει μουσική σε συνεστιάσεις και πάρτι φίλων ως dj. Αν μπεις μάλιστα στο αυτοκίνητό του θα ακούσεις πάντα επιτυχίες της εποχής. Ανθρωποι από το περιβάλλον του υποστηρίζουν ότι αν δεν ήταν εφοπλιστής, θα μπορούσε να είναι άνετα ένας πολύ καλός μουσικός.



Η Ελένη Προκοπίου, κόρη του εφοπλιστή Δημήτρη Προκοπίου, του οποίου το όνομα είναι συνδεδεμένο με την εταιρεία Centrofin Management, είναι μόλις 23 ετών και με τις επιχειρηματικές της ανησυχίες να είναι γνωστές σε όλους δεν αποκλείεται σύντομα να τη δούμε να καταπιάνεται με τις διαπραγματεύσεις φορτίων.

Προς το παρόν αγαπάει τη μόδα, διαβάζει λογοτεχνία και πραγματοποιεί συχνά ταξίδια στο εξωτερικό. Φήμες λένε ότι ο ελεύθερος χρόνος της αυτόν τον καιρό είναι ελάχιστος, μια και ασχολείται σε πολύ μεγάλο βαθμό με τις προετοιμασίες του γάμου της. Παρότι δεν έχει ακόμη διαρρεύσει η ημερομηνία, στα εφοπλιστικά σαλόνια λέγεται ότι ο αρραβώνας, ο οποίος πραγματοποιήθηκε με κάθε μεγαλοπρέπεια πριν από λίγο καιρό, θα έχει σύντομα και ευτυχή συνέχεια…


Οικογένεια Δ. Προκοπίου
500 εκατ. δολάρια


Αν και αρχιτέκτονας στις σπουδές, ο Δημήτρης Προκοπίου ασχολήθηκε  με τη ναυτιλία από το 1970. Διαχώρισε τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες με τον αδελφό του, επίσης γνωστό εφοπλιστή  Γιώργο Προκοπίου, και σήμερα διοικεί την Centrofin.



H περίφημη «Villa Christina», στο Πορτοφίνο, την οποία αγόρασε ο Γιώργος Προκοπίου
 

Οικογένεια Μαρτίνου  
2 δισ. δολάρια


Το «TradeWinds» είχε κατατάξει τα αδέλφια Θανάση, Κωνσταντίνο και Ανδρέα Μαρτίνο σε 13η ναυτιλιακή δύναμη διεθνώς. Δεδομένου ότι ο κατάλογος περιελάμβανε σε υψηλότερες θέσεις ονόματα όπως οι COSCO και Maersk, αυτό λέει πολλά για την οικονομική ισχύ της οικογένειας Μαρτίνου. Με διαφορετικές εταιρείες, τα τρία αδέλφια διαχειρίζονται περισσότερα από 100 πλοία, ενώ κυκλοφορεί η φήμη ότι για κάθε νέο καράβι πληρώνουν μετρητά για να μειώνουν το ρίσκο. Εχουν μεγάλες επενδύσεις σε εκτάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.



Ενα από τα «βαριά χαρτιά» της Minerva Marine


Ντίνος Κόκκαλης - Αταλάντη Μαρτίνου

Οταν ο Mr Intracom Jr συνάντησε την Αταλάντη της τέχνης και των βαποριών

Ηγνωριμία τους θα μπορούσε να έχει τίτλο «Οταν το χρήμα συναντά το χρήμα». Δύο κραταιές οικογένειες λίαν συντόμως παντρεύουν τα παιδιά τους, αποδεικνύοντας ότι η παράδοση που θέλει τις συνενώσεις των πανίσχυρων οικογενειών συνεχίζεται. Ο γιος του Σωκράτη και της Ελένης Κόκκαλη, Κωνσταντίνος, θεωρείται δυνατό επιχειρηματικό μυαλό. Σπούδασε Οικονομικά στο University of Boston και όταν επέστρεψε από την Αμερική άρχισε να δουλεύει σε διάφορες θυγατρικές του ομίλου Κόκκαλη. Σήμερα κατέχει τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου στην Intracom Holdings και τη hοl, έχοντας λάβει, παρά το νεαρό της ηλικίας του, το δαχτυλίδι διαδοχής από τον πατέρα του. Είναι εξπέρ στις επιχειρήσεις, διαθέτει όραμα και θέλει να αφήσει στον όμιλο τη δική του προσωπική σφραγίδα. Ο γάμος του με την κόρη του Ανδρέα και της Αλεξάνδρας Μαρτίνου, Αταλάντη, είναι προγραμματισμένος για τις 6 Σεπτεμβρίου. Οι φήμες μπορεί να ανέφεραν αρχικά ότι το μυστήριο επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στη Μύκονο, στην οποία η οικογένεια Κόκκαλη διαθέτει μια υπέροχη βίλα, τελικά όμως επικράτησε η αγάπη της οικογένειας Μαρτίνου για το νησί των Σπετσών. Η γαμήλια τελετή θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών, ενώ θα ακολουθήσει και τριήμερο γλέντι. Ηδη αποτελεί αγαπημένο θέμα συζήτησης των social persons που προγραμματίζουν να ακυρώσουν κάθε άλλη φθινοπωρινή εξόρμηση προκειμένου να παραβρεθούν στον γάμο.



Σύσσωμη η επιχειρηματική αλλά και εφοπλιστική αφρόκρεμα θα δώσει το «παρών», καταφθάνοντας στο νησί με κάθε μέσο. Το πεντάστερο «Ποσειδώνιο» έχει ήδη κλειστεί προκειμένου να φιλοξενήσει τόσο φίλους και συγγενείς όσο και κάποιο cocktail party που θα δοθεί εκεί, οι άμαξες είναι όλες κλεισμένες, ενώ πάρτι θα οργανωθούν επίσης στο γραφικό εστιατόριο «Ορλώφ» και στο παραλιακό μπαρ-εστιατόριο «Παράδεισος» στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας, το οποίο 15 ημέρες πριν από τον γάμο θα κλείσει τις πόρτες του στο κοινό για να ετοιμαστεί για τη γαμήλια δεξίωση. Ντίνος Κόκκαλης και Αταλάντη Μαρτίνου γνωρίστηκαν μέσω κοινών φίλων πριν από δύο χρόνια και ο έρωτάς τους υπήρξε κεραυνοβόλος. Στην αρχή ήταν διστακτικοί στην επισημοποίηση του ειδυλλίου, όταν όμως είδαν ότι ταιριάζουν και ότι η σχέση σοβαρεύει, άρχισαν να κάνουν δειλά-δειλά κάποιες εμφανίσεις. Πέρυσι το καλοκαίρι μάλιστα απόλαυσαν τις διακοπές τους σε Μύκονο και Σπέτσες. Τους αρέσει να τρώνε σούσι, λατρεύουν τη θάλασσα και τα σπορ της και όποτε έχουν χρόνο πραγματοποιούν κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό. Αλλωστε η Αταλάντη από τότε που φοιτούσε στο Αμερικανικό Κολλέγιο πήγαινε για σκι με την οικογένειά της στο Σεν Μόριτς, μένοντας φυσικά στις ΗΠΑ για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με παππού έμπορο τέχνης και γονείς από τους πιο αξιόλογους εγχώριους συλλέκτες ήταν δύσκολο να ξεφύγει από τον χώρο της Τέχνης. Αν και σπούδασε Οικονομικά και Μάρκετινγκ, δεν παρέλειψε να ασχοληθεί και με την Ιστορία της Τέχνης, μια που οι πίνακες και τα deals γύρω από μυθικής αξίας έργα τη συναρπάζουν.

Η διάσημη γκαλερί «Skarstedt» της προσέφερε δουλειά και εκείνη ανταποκρίθηκε αμέσως προκειμένου να αποκτήσει πείρα αλλά και επαφές με την αφρόκρεμα της παγκόσμιας τέχνης. Κορίτσι χαμηλού προφίλ, αποφεύγει να αποκαλύπτει την ταυτότητά της, γ' αυτό και οι ιδιοκτήτες του συγκεκριμένου χώρου τέχνης έμειναν έκπληκτοι όταν έμαθαν ότι το κορίτσι που τους διοργανώνει μια σειρά από επιτυχημένες εκθέσεις ανήκει σε εφοπλιστική οικογένεια. Το ίδιο και οι φίλοι της όταν αντίκρισαν το διαμέρισμα που διαθέτει στη Νέα Υόρκη, ένα μυθικό σπίτι 180 τ.μ. με μοναδική θέα στην περιοχή West Village, το οποίο αγόρασε 4 εκατ. δολάρια και παλαιότερα ανήκε στον τραγουδιστή των Depeche Mode Ντέιβ Γκάχαν.

Οικογένεια Κόκκαλη  
Πάνω από 1 δισ. δολάρια


Μετά από μια επιτυχημένη επιχειρηματική καριέρα που διαρκεί   δεκαετίες και αναπτύχθηκε εντός και  εκτός ελληνικών συνόρων, ο όμιλος της Ιntracom, η Intralot και η Ιntrakat είναι τα πιο γνωστά, αλλά ενδεχομένως όχι και τα πιο σημαντικά περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Κόκκαλη, καθώς, όπως λέγεται, διαθέτει υψηλές καταθέσεις σε τράπεζες των ΗΠΑ.  Ο Κωνσταντίνος είναι ο διάδοχος του Σωκράτη Κόκκαλη στον όμιλο.



Η βίλα της οικογένειας Κόκκαλη στη Μύκονο 


Εκκεντρικοί γάμοι, πριγκιπικές δεξιώσεις


Φυσικά υπάρχουν και κάποιοι γάμοι που έγιναν στο παρελθόν και έμειναν στην ιστορία καθώς ένωσαν φαμίλιες, ονόματα και τάνκερ. Οπως αυτός του Κίκου Μαρτίνου με τη Μαρίνα Λιβανού που κέρδισε περίοπτη θέση ακόμη και στις κοσμικές στήλες του άκρως κλασάτου «Vanity Fair».



Κίκος Μαρτίνος - Μαρίνα Λιβανού

Οι εξακόσιοι καλεσμένοι του θυμούνται ακόμη τη βυζαντινή τελετή στον Ορθόδοξο Ναό της Αγίας Σοφίας του Λονδίνου, τη γαμήλια δεξίωση στο Blenheim Palace και το garden party στη Βάρκιζα. Στην εκκλησία του λονδρέζικου Μπεϊσγουότερ τα βήματα των νεόνυμφων συνόδευσε ορχήστρα με βιολιά, ενώ οι μπομπονιέρες που μοιράστηκαν στους καλεσμένους ήταν ασημένιες με σκαλισμένα πάνω τους τα μονογράμματά τους. Η δε λίστα των καλεσμένων περιελάμβανε το εξαιρετικά φειδωλό στις εμφανίσεις του εφοπλιστικό λόμπι της Γηραιάς Αλβιώνας, χρυσούς γόνους ακόμη και… γαλαζοαίματους. Λογικό ήταν αφού δύο πανίσχυρες οικογένειες της θάλασσας ενώνονταν. Ο Κίκος, γιος δύο σπουδαίων εφοπλιστών, του Ανδρέα και της Αλεξάνδρας Μαρτίνου, ακολουθεί πιστά τα βήματά τους, και η αμερικανοτραφής κόρη του Γιώργου Λιβανού, Μαρίνα, αντιπροσωπεύει το γκλάμουρ και τις αριστοκρατικές ρίζες του old money, μια που αδελφές του πατέρα της ήταν η Τίνα Λιβανού και η Ευγενία Νιάρχου). Η Μαρίνα, όπως πολλά κορίτσια καλών οικογενειών, ασχολείται με την τέχνη. Την πραγματική ευτυχία στο σπιτικό τους έφερε ο ερχομός του πρώτου παιδιού τους, το οποίο βάφτισαν στο ιδιωτικό νησί των Λιβανών, την Κορωνίδα. Εξίσου σημαντικό κοινωνικό event θεωρήθηκε αρκετά χρόνια αργότερα και ο γάμος του αδελφού της Μαρίνας Λιβανού, Σταύρου, με τη Μα-ριέλλα Τσαβλίρη, επισημοποιώντας μια σχέση πολλών τονάζ, η οποία γεννήθηκε στο Λονδίνο. Επί πολλά  χρόνια ο Σταύρος Λιβανός ήταν ο περιζήτητος εργένης του ελληνικού τζετ σετ. Και δικαίως εφόσον έχει υιοθετήσει και τηρεί άψογα τους κανόνες του savoir vivre, διαθέτει γνωριμίες στα υψηλά σαλόνια της Ευρώπης και είναι ένας γνήσιος jet setter. Ο Σταύρος Λιβανός δεν είναι ένα τυχαίο μέλος της επονομαζόμενης χρυσής next generation.



Σταύρος Λιβανός - Μαριέλλα Τσαβλίρη

Συγκαταλέγεται στην τρίτη γενιά των ισχυρών της θάλασσας που φέρουν το επώνυμο Λιβανός και εξέπληξε τους πάντες όταν σε πολύ νεαρή ηλικία, κάπου κοντά στα 30 του, βρέθηκε στο τιμόνι του οικογενειακού εφοπλιστικού κολοσσού S. Livanos Hellas. Η Μαριέλλα, από την άλλη, είναι η πρωτότοκη κόρη της Μιλένας και του Ανδρέα Τσαβλίρη, ιδιοκτήτη  της ναυτιλιακής εταιρείας ρυμουλκών A.G. Tsavliris & Sons, η οποία μπορεί να ασχολείται και εκείνη με την τέχνη, ως σύζυγος, όμως, εδώ και τρία χρόνια του Σταύρου Λιβανού, γνωρίζει πια τα δυνατά σημεία της ναυτιλίας. Σταύρος και Μαριέλλα ζουν μια μυθική ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Τέλος, η συνένωση του Γιάννη Δράγνη και της Λάουρας Λαλαούνη-Μακροπούλου θα μπορούσε να έχει ως τίτλο «Οταν τα καράβια γίνονται 24 καρατίων». Εκείνος, παρά το νεαρό της ηλικίας του, είναι ένας από τους πιο δυναμικούς εφοπλιστές νέας κοπής και εκείνη δεν είναι μόνο εγγονή του σταρ της χρυσοχοΐας Ηλία Λαλαούνη, αλλά συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση ως σχεδιάστρια κοσμημάτων. Είναι δύο πολλά υποσχόμενοι νέοι, με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική επιχειρηματική σκακιέρα. O Γιάννης Δράγνης κατέχει τη θέση του executive officer στην οικογενειακή ναυτιλιακή εταιρεία Goldenpoint, η οποία διαθέτει 12 containership και 14 πλοία τύπου bulk carriers. Ο δυναμικός του χαρακτήρας τον κατέστησε γρήγορα δυναμικό παίκτη στα deals της θάλασσας και τα διεθνή χρηματιστήρια. Είναι ανήσυχος και επεκτείνει συνεχώς τις δραστηριότητές του με νέα πλάνα, όπως αυτό της κατασκευής αλλά και ενοικίασης σκαφών. Οσο για τη Λάουρα; H κόρη του επιχειρηματία Κωστή Μακρόπουλου και της Αικατερίνης Λαλαούνη σπούδασε στο Reading του Λονδίνου και έκανε αισθητή την παρουσία της στα σαλόνια της ευρωπαϊκής high society όταν πριν από δύο χρόνια έγινε στη γαλλική και την αμερικανική «Vogue» το πρόσωπο της καμπάνιας του οίκου Lalaounis, διαφημίζοντας την ελληνική ομορφιά στα πέρατα της οικουμένης.



Γιάννης Δράγνης - Λάουρα Λαλαούνη- Μακροπούλου

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης