Εντείνονται, με συγκλίσεις, οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Εντείνονται, με συγκλίσεις, οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Η επόμενη συνάντηση των δύο διαπραγματευτών θα γίνει στις 30 Μαΐου -Πριν από αυτή οι ειδικοί επί του περιουσιακού θα συναντηθούν ακόμη μια φορά με τους αρμοδίους του ΟΗΕ

Εντείνονται, με συγκλίσεις, οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό
Περιουσιακό και εξωτερικές σχέσεις, όπου υπήρξαν συγκλίσεις παλαιότερα, συζήτησαν την Τρίτη οι δύο διαπραγματευτές στο Κυπριακό, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Κουντρέτ Οζερσάι, προσθέτοντας πως σήμερα δόθηκαν συμπληρωματικές προτάσεις.

Σε δηλώσεις στα κατεχόμενα, μετά τη συνάντηση ο κ. Οζερσάι ανέφερε ότι συζήτησαν επίσης το θέμα των εξωτερικών σχέσεων το οποίο είναι πολυδιάστατο, όπως είπε. Από τη μια, εξήγησε, με ποια αναλογία θα εκπροσωπούνται οι συνιστώσες πολιτείες στις εξωτερικές σχέσεις και από την άλλη πώς θα λαμβάνονται αποφάσεις ότι τέτοιου είδους θέματα εισέρχονται σε δικές τους αρμοδιότητες, με ποια διαδικασία, με ποιον και πώς θα μπορούν να συνάπτουν τέτοιου είδους συμφωνίες.

Χαρακτήρισε παραγωγική τη σημερινή συνάντηση, λέγοντας ότι έχουν φτάσει στο σημείο που καταθέτουν προτάσεις προσέγγισης στις αρχικές θέσεις των δύο πλευρών. Σημείωσε ότι παρά το ότι η ελληνποκυπριακή πλευρά είχε πει πως θα έδιδε τις προτάσεις της στο θέμα της ομοσπονδιακής δημόσιας υπηρεσίας και στις προτάσεις που είχε καταθέσει η τουρκοκυπριακή πλευρά, ακόμη δεν το έχει πράξει.

Η επόμενη συνάντηση των δύο διαπραγματευτών, συνέχισε, θα γίνει στις 30 Μαΐου και πριν από αυτή οι ειδικοί επί του περιουσιακού θα συναντηθούν ακόμη μια φορά με τους αρμοδίους του ΟΗΕ, οι οποίοι θα επιδοθούν σε διπλωματία του πήγαινε - έλα.

Υπάρχει, ανέφερε ο κ. Οζερσάι, και μια άλλη ημερομηνία στην οποία κατέληξαν και αυτή είναι η 2α Ιουνίου για την επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών Αναστασιάδη και Έρογλου. Από την άλλη, πρόσθεσε, την εβδομάδα εκείνη που αρχίζει στις 2 Ιουνίου -και ίσως προς το τέλος της - συζητήθηκε το ενδεχόμενο αμοιβαίων επισκέψεων ξανά σε Αθήνα και Άγκυρα. Σημείωσε ωστόσο ότι αυτό δεν είναι κάτι που εξαρτάται από τους ίδιους. «Σε αυτό το θέμα έχουμε ίδια άποψη, αλλά είναι μια απόφαση αυτών που θα μας προσκαλέσουν».
Κλείσιμο

Κληθείς να σχολιάσει την επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου στην Κύπρο, ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι το σημαντικό γι` αυτούς είναι να καταγραφεί πρόοδος στη διαδικασία των συνομιλιών και να επιταχυνθούν και αυτού του είδους επισκέψεις να μην κάνουν τα πράγματα πιο περίπλοκα, αλλά να την επιταχύνουν. Γι` αυτό το λόγο, πρόσθεσε, δεν θεωρεί σωστό, ούτε και χρειάζεται να υπεισέλθει σε μια συζήτηση για τις ευαισθησίες που έχουν δημιουργηθεί εδώ και χρόνια και στις δύο πλευρές.

Σε σχέση με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και ιδιαιτέρως για την επιστροφή της Αμμοχώστου, ο κ. Οζερσάι είπε πως το τελευταίο διάστημα στον ελληνοκυπριακό Τύπο δημοσιεύονται πληροφορίες, «λες και είναι τα ίδια τα ΜΜΕ στο δωμάτιο: Αυτό είπε αυτός, εκείνο είπε ο άλλος, αυτό απορρίφθηκε, το άλλο έγινε αποδεκτό, αυτές οι προϋποθέσεις τέθηκαν. Δεν θέλω να υπεισέλθω σε αυτές τις σπέκουλες αλλά εάν κάποιος θέλει να είναι υποβοηθητικός στη διαδικασία ν` αφήσει να γίνουν οι διαπραγματεύσεις, να ωριμάσουν, να τελειώσει το φαγητό. Αν πριν ψηθεί το φαγητό κάποιοι θέλουν να το βάλουν στο πιάτο και να το φάνε με ψωμί, τότε δεν βγαίνει τίποτε από τη διαδικασία του ψησίματος». Ο Κουντρέτ Οζερσάι κατέληξε καλώντας όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους  και να συμπεριφερθούν ανάλογα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης