Παίζουν με τη ζωή μας για να γλιτώσουν 40.000 ευρώ, καταγγέλλουν οι νεφροπαθείς

Παίζουν με τη ζωή μας για να γλιτώσουν 40.000 ευρώ, καταγγέλλουν οι νεφροπαθείς

SOS των 9.850 νεφροπαθών που υποβάλονται σε αιμοκάθαρση - Στις 40.000 ευρώ υπολογίζει η πανελλήνια ομοσπονδία το όφελος από την προμήθεια ανώνυμων και αβέβαιης ποιότητας φίλτρων

Παίζουν με τη ζωή μας για να γλιτώσουν 40.000 ευρώ, καταγγέλλουν οι νεφροπαθείς
Νεφροπαθείς τριών ταχυτήτων διαμορφώνει στην Ελλάδα η χρήση των αναγκαίων για τη θεραπεία αυτών των ασθενών φίλτρων αιμοκάθαραρσης. Όπως καταγγέλλει η πανελλήνια ομοσπονδία νεφροπαθών τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας έχουν γεμίσει από φίλτρα «no name» αμφίβολης ποιότητας.

Την ίδια στιγμή οι νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση σε ιδιωτικές μονάδες διατηρούν το δικαίωμα επιλογής των φίλτρων που διασφαλίζουν τη σωστή αιμοκάθαρση. Τα ενδεδειγμένα φίλτρα απαντώνται πάντως και σε νοσοκομεία του ΕΣΥ μετατρέποντας τους νεφροπαθείς σε... εκλεκτούς ασθενείς δεδομένης της γενικής κατάστασης που επικρατεί στο ΕΣΥ.

Συνολικά 9.850 νεφροπαθείς υποβάλονται σε αιμοκάθαρση στις 166 δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες της χώρας. Το τελευταίο έτος έχουν γείνει δεκάδες αναφορές, λευκές κάρτες ονομάζονται, από νοσοκομεία προς τον ΕΟΦ για την κακή ποιότητα των φίλτρων με ό,τι παρενέργειες έχει η χρήση τους στην υγεία των νεφροπαθών.

Πρό ολίγων ημερών καταγράφηκε ένα παρολίγον θανατηφόρο περιστατικό με νεφροπαθή στο νοσοκομεί Πύργου όταν το φίλτρο έσκασε και η μονάδα γέμισε από το αίμα του ασθενή που έτρεχε σαν συντριβάνι. Το περιστατικό κατήγγειλλε ο νεφρολόγος του νοσοκομείου Πάτρας, Δημήτρης Γούμενος.

Οι ρήξεις των φίλτρων και οι αιμορραγίες των ασθενών συνδέονται άμεσα με την προμήθεια φτηνών φίλτρων χωρίς πιστοποίηση,  εισαγόμενων από Αίγυπτο, Κίνα, Βουλγαρία και Τουρκία. Κάθε νοσοκομείο προμηθεύεται φίλτρα με βάση τον προϋπολογισμό του. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών, η ετήσια δαπάνη για φίλτρα είναι περίπου 17,5 εκατ. ευρώ και η εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται με την προμήθεια των ανώνυμων φίλτρων είναι περίπου 40.000 ευρώ! Μετά τις ευρωεκλογές η ομοσπονδία προσανατολίζεται σε αποχή από την αιμοκάθαρση.
Κλείσιμο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης