Σάμος: Διακινητές έριξαν στη θάλασσα τους λαθρομετανάστες και έφυγαν

Σάμος: Διακινητές έριξαν στη θάλασσα τους λαθρομετανάστες και έφυγαν

Καλά στην υγεία τους όλοι οι επιβαίνοντες
- Αναμονή τουρκικής ακταιωρού για την παραλαβή τους 


Σάμος: Διακινητές έριξαν στη θάλασσα τους λαθρομετανάστες και έφυγαν
Μετά την ανείπωτη τραγωδία με τους 22 νεκρούς λαθρομετανάστες στη Σάμο, νέα «περιπέτεια» εκτυλίχτηκε στα νερά του Αιγαίου για 24 μετανάστες.

Ειδικότερα, σήμερα τις πρωινές ώρες στο στενό Σάμου, εντός Τουρκικών χωρικών υδάτων είχαμε επιτυχή επιχείρηση διάσωσης 24 μεταναστών(22 άντρες και 2 γυναίκες) από σκάφος του λιμενικού σώματος ελληνικής ακτοφυλακής.

Όπως είπαν στους άνδρες του λιμενικού, οι διακινητές που τους μετέφεραν τους είπαν να πέσουν στη θάλασσα, ώστε να εντοπιστούν από τις ελληνικές αρχές και να μεταφερθούν στη χώρα μας.

Κλείσιμο
Όλοι οι μετανάστες είναι καλά στην υγεία τους, ενώ αναμένεται τουρκική ακαταιωρός για την παραλαβή τους.

«Αποφεύχθη νέα τραγωδία» είπε στην πρωινή εκπομπή του Σκάι ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Νίκος Λαγκαδινός και τόνισε ότι αναμένεται αύξηση της παράνομης μεταφοράς μεταναστών στη χώρα μας.

Ωστόσο, στο θρίλερ με το ναυάγιο που συνέβη τα ξημερώματα της Δευτέρας, ανοιχτά της Σάμου, στην περιοχή Άγιος Κωνσταντίνος δεν έχουν μπει «τίτλοι τέλους», καθώς εκφράζονται φόβοι ότι οι νεκροί θα αυξηθούν.

Σώοι έχουν περισυλλέγει 36 μετανάστες, 32 άντρες, 3 γυναίκες και ένα παιδάκι. Το αγοράκι, ηλικίας τριών ετών, συριακής καταγωγής, παρουσίασε συμπτώματα υποθερμίας και μεταφέρθηκε διασωληνωμένο στην Αθήνα με μέριμνα του ΕΚΑΒ, σε μια αερογέφυρα που στήθηκε από τις πρώτες ώρες του ναυαγίου.

Από τους 22 νεκρούς που έχουν ανασυρθεί, οι 18 σοροί εντοπίστηκαν μέσα στο μεγαλύτερο από τα σκάφη που έχει ρυμουλκηθεί στο λιμάνι. Μεταξύ αυτών τρία παιδιά και μια έγκυος γυναίκα. Οι σοροί έχουν μεταφερθεί στο Καρλόβασι της Σάμου.

Αρχικά εντοπίστηκαν οι σοροί δύο γυναικών στην περιοχή του ναυαγίου.

Στη συνέχεια, πληροφορίες ανέφεραν πως εντοπίστηκε από πλωτό του λιμενικού ένα ακόμα πτώμα, που ανήκε σε άντρα, στην περιοχή του ναυαγίου, ενώ λίγο αργότερα, ελικόπτερο που συμμετέχει στις έρευνες εντόπισε τη σορό ενός άτυχου μικρού παιδιού, επίσης στο σημείο του ναυαγίου.

Τραγική φιγούρα η σορός μιας γυναίκας που κρατούσε στην αγκαλιά το μωρό της την ώρα του ναυαγίου.

Και τα δύο σκάφη (το ένα κύριο, όπου εντοπίστηκαν και οι περισσότερες σοροί και το άλλο βοηθητικό) βρίσκονται στο λιμάνι στο Βαθύ Σάμου, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες με πλωτά μέσα αλλά και ένα εναέριο για τον εντοπισμό και των υπολοίπων αγνοουμένων επιβατών.

Στις έρευνες συμμετέχει σκάφος του λιμενικού και της frontex και παραπλέον πλοίο. Κατόπιν εντολής του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχου Αθανάσιου Αθανασόπουλου μετέβη στη Σάμο ο επιθεωρητής Βορείου και Νοτίου Αιγαίου για το συντονισμό των ενεργειών διερεύνησης των συνθηκών και αιτιών του περιστατικού.

Από τη Λιμενική Αρχή Σάμου ενημερώθηκε ο αρμόδιος εισαγγελέας και διενεργείται προανάκριση.

Το χρονικό του ναυαγίου

Το γιοτ αναποδογύρισε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, 4,5 ναυτικά μίλια ανοιχτά του Αγίου Κωνσταντίνου στη Σάμο.

Στην περιοχή έσπευσαν άμεσα δυο πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος, το κρουαζιερόπλοιο "ΑΔΑΜΟΡΑ", σκάφος της Frontex -το πλήρωμα του οποίου ειδοποίησε για το συμβάν γύρω στις 04:00 το πρωί- τρία αλιευτικά σκάφη, ενώ επιχειρούν ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα και ένα σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού.

Όπως αναφέρει το λιμενικό σώμα, το κέντρο ελέγχου ειδοποιήθηκε από σκάφος της FRONTEX γύρω στις 4 τα ξημερώματα για το ναυάγιο.

Το σκάφος στο οποίο επέβαιναν οι μετανάστες ήταν ένα σύγχρονο γιοτ με 4 κυβερνήτες, ενώ ακολουθούσε και ένα μικρό κότερο.






























Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης