Το ΣτΕ αποφασίζει για την κόντρα των γιατρών του ΕΣΥ με τους καθηγητές πανεπιστημίου

Το ΣτΕ αποφασίζει για την κόντρα των γιατρών του ΕΣΥ με τους καθηγητές πανεπιστημίου

Η Ένωση Γιατρών Αθηνών (ΕΙΝΑΠ) ζητά από το Συμβούλιο της Επικρατείας να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση που επιτρέπει στους καθηγητές πανεπιστημίων που διευθύνουν πανεπιστημιακές κλινικές να διορίζονται διευθυντές ιατρικής υπηρεσίας

Το ΣτΕ αποφασίζει για την κόντρα των γιατρών του ΕΣΥ με τους καθηγητές πανεπιστημίου
Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) και ένας γιατρός προσέφυγαν  στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η από 16.4.2014 απόφαση του υπουργού Υγείας με την οποία δίνεται το δικαίωμα στους καθηγητές Πανεπιστημίων (μέλη ΔΕΠ)  που διευθύνουν εγκατεστημένες στο ΕΣΥ Πανεπιστημιακές  κλινικές να διορίζονται  διευθυντές ιατρικής υπηρεσίας, κάτι που είναι ένα από τα σημαντικά αξιώματα στη διάρθρωση των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Ο γιατρός που προσέφυγε στο ΣτΕ μαζί με την ΕΙΝΑΠ είναι αναπληρωτής διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο.

Όπως επισημαίνει η ΕΙΝΑΠ, αποτέλεσμα της επίμαχης υπουργικής απόφασης είναι να παραμερίζονται οι γιατροί του ΕΣΥ (συντονιστές διευθυντές και διευθυντές) κατά την κάλυψη των θέσεων των διευθυντών ιατρικής υπηρεσίας.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με την Ένωση το  ισχύον νομοθετικό πλαίσιο στα νοσοκομεία του ΕΣΥ  προβλέπει ότι μόνο οι γιατροί του ΕΣΥ μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για την θέση διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας και όχι γιατροί μέλη ΔΕΠ (καθηγητές Πανεπιστημίων).

Σε άλλο σημείο της προσφυγής της η ΕΙΝΑΠ τονίζει ότι η  επίμαχη υπουργική απόφαση είναι αντίθετη στο άρθρο 4 του Συντάγματος που καθιερώνει την ισότητα και στην συνταγματική αρχή της αξιοκρατίας και της ελεύθερης πρόσβαση και σταδιοδρομίας κάθε Έλληνα πολίτη στις δημόσιες θέσεις «κατά το λόγο της προσωπικής του αξίας».

Τέλος, η εν λόγω υπουργική απόφαση είναι παράνομη και αντίθετη στο νομικό καθεστώς που διέπει το ΕΣΥ, καταλήγει η Ένωση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης