Αντιδράσεις για την προωθούμενη νομιμοποίηση αυθαιρέτων στον αιγιαλό

Αντιδράσεις για την προωθούμενη νομιμοποίηση αυθαιρέτων στον αιγιαλό

Απειλεί να καταψηφίσει το «νομοσχέδιο-τέρας» η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή και τονίζει ότι «δεν μπορεί ο κάθε μπουρτζόβλαχος, το κάθε βλαχαδαριό να καταστρέψει την παραλία»

Άρπαξε το μωρό μέσα από τα χέρια της μάνας του
Αντιδράσεις για την προωθούμενη νομιμοποίηση αυθαιρέτων στον αιγιαλό
Ενδοκυβερνητικούς τριγμούς προκαλεί η προωθούμενη από το υπουργείο Οικονομικών ρύθμιση για τον αιγιαλό, η τέταρτη τα τελευταία έντεκα χρόνια καθώς η βουλευτής της ΝΔ, Φωτεινή Πιπιλή, διεμήνυσε σε ραδιοφωνική της συνέντευξη ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει το νομοσχέδιο-τέρας, όπως το χαρακτήρισε, όταν η κυβερνητική πλειοψηφία υπενθυμίζεται ότι αριθμεί 152 βουλευτές.

Όπως τόνισε σε υψηλούς τόνους η κυρία Πιπιλή «δεν μπορεί ο κάθε μπουρτζόβλαχος, το κάθε βλαχαδαριό να καταστρέψει με την ανεξέλεγκτη, δική του αισθητική αυτό που είναι η παραλία».

Αυτό που, μεταξύ άλλων, φαίνεται ότι προκάλεσε την μήνιν της βουλευτού ήταν η διάταξη που 
προβλέπει τη μείωση των περιορισμών για την παραχώρηση αιγιαλού σε δήμους ή ιδιώτες και η νομιμοποίηση αυθαιρέτων που χρησιμοποιούνται για επιχειρηματικούς σκοπούς.
Κλείσιμο

Και μπορεί στην κυβέρνηση να διαμηνύουν ότι πρόκειται για νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μετά τις Ευρωεκλογές, καθώς τώρα βρίσκεται στη φάση της δημόσιας διαβούλευσης, και ότι αποτελεί την αρχή και όχι το τέλος του διαλόγου για το θέμα, αλλά αυτό δεν φαίνεται να πείθει τους αντιδρούντες που πιστεύουν ότι θα εφαρμοστεί το αξίωμα «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός».

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Στις 25 σελίδες του νομοσχεδίου που τιτλοφορείται «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας» το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει όχι μόνο την αναίρεση του περιορισμού  των 500τ.μ. που ισχύει σήμερα για έκταση έκταση που μπορεί να παραχωρηθεί σε απλή χρήση (λ.χ. ξαπλώστρες, αναψυκτήρια) αλλά και την κατάργηση της υποχρέωσης δημιουργίας ελεύθερων «ζωνών» 100 μέτρων.

Παράλληλα αφαιρούνται όλες οι αναφορές στην υποχρέωση ελεύθερης και απρόσκοπτης πρόσβασης στον αιγιαλό με το μοναδικό περιορισμό να διατυπώνεται ως εξής: «να περιλαμβάνονται όροι χρήσης που να διασφαλίζουν την πρόσβαση του κοινού, ύστερα από αιτιολογημένη στάθμιση των συμφερόντων που εξυπηρετούνται ή βλάπτονται».

Δίνεται, επίσης, στον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης την εξουσία να είναι αυτός που κρίνει αν μια μόνιμη κατασκευή από ιδιώτες «κρίνεται απολύτως απαραίτητη για την επίτευξη του [επιχειρηματικού] σκοπού», διάταξη που εκτιμάται ότι δίνει τη δυνατότητα σε όλες τις παράκτιες ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας να επεκτείνουν μόνιμα τις εγκαταστάσεις τους στη ζώνη από την παραλία έως και τη θάλασσα.

Το νομοσχέδιο ρυθμίζει, τέλος, την τακτοποίηση των αυθαιρέτων που βρίσκονται στον αιγιαλό και την παραλία για επιχειρηματικούς σκοπούς, κάτι, δηλαδή, που δεν έχει προβλέψει μέχρι σήμερα κανείς από τους δύο νόμους για τη νομιμοποίηση της αυθαίρετης δόμησης ως αντίθετο στη συνταγματική επιταγή.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης