Γιατί θέλει η Τρόικα την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων

Γιατί θέλει η Τρόικα την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων

Τι είπε ο Επίτροπος Λάζλο Άντορ - Τι συνιστά η Κομισιόν στα κράτη-μέλη

Γιατί θέλει η Τρόικα την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων
Η απειλή κατάργησης των πρόωρων συντάξεων, που αναστατώνει πάντα τους ασφαλισμένους και κυρίως τις μητέρες ανηλίκων, που διασώθηκαν από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση Λοβέρδου - Κουτρουμάνη, επανήλθε στην επικαιρότητα, με την αναφορά του κοινοτικού Επιτρόπου, αρμόδιου για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις και την Κοινωνική Ένταξη, Λάζλο Άντορ.

Ο Επίτροπος, μιλώντας στο Ζάππειο, ανέφερε ότι η Επιτροπή συνιστά στα κράτη-μέλη να εξαλείψουν τις εξαιρέσεις και να αυξήσουν τα όρια ηλικίας, όπου απαιτείται. Αναγνώρισε όμως ότι η προσπάθεια αυτή έχει πάρει περισσότερο χρόνο, από εκείνον που είχε προβλεφθεί.

Αλλά και στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα επισημαίνεται η καθυστέρηση της αύξησης των ορίων ηλικίας, καθώς οι διατάξεις δεν εφαρμόστηκαν με «ξαφνικό» θάνατο, αλλά με μεταβατικά στάδια.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «η χρονική μετατόπιση των αναμενόμενων αποδόσεων (850 εκατ. ευρώ) από την αύξηση των ορίων ηλικίας κατά δύο έτη και η υστέρηση της απόδοσης από την εξίσωση του πλαφόν των αποδοχών-εισφορών δημιούργησαν αποκλίσεις».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, αυτές οι αποκλίσεις καλύφθηκαν από τα μέτρα Βρούτση (διασταυρώσεις της δήλωσης εργασίας μέσω ΕΡΓΑΝΗΣ με τις δηλωθείσες εισφορές μέσω ΑΠΔ κλπ).

Κλείσιμο

Πάντως, η κυβέρνηση δεν έχει βγάλει από το συρτάρι το παλαιότερο σχέδιο Στουρνάρα για κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, αφενός γιατί υπάρχει δέσμευση ότι δεν θα ληφθεί κανένα νέο μέτρο και αφετέρου, γιατί το μέτρο δεν εξασφαλίζει σημαντική δημοσιονομική απόδοση.

Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι θα αποφέρει εξοικονόμηση 60 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης