Η απάντηση της ΕΛΣΤΑΤ για τα αναξιόπιστα στατιστικά στοιχεία

Η απάντηση της ΕΛΣΤΑΤ για τα αναξιόπιστα στατιστικά στοιχεία

Η ΕΛΣΤΑΤ καλεί τους χρήστες να θέτουν τα ερωτήματα και τις απορίες τους στους εμπειρογνώμονες/εκπροσώπους της 

Η απάντηση της ΕΛΣΤΑΤ για τα αναξιόπιστα στατιστικά στοιχεία
Σχετικά με αναφορές που έγιναν στον Τύπο περί αναξιόπιστων δημοσιονομικών στατιστικών για την Ελλάδα, από την Ελληνική Στατιστικη΄Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) και τη Eurostat, καθώς και σχετικά με τα πρόσφατα δημοσιευμένα δημοσιονομικά στοιχεία για το έτος 2013, τα οποία παρουσιάζουν πλεόνασμα στους υποτομείς των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντίστοιχα, η ΕΛΣΤΑΤ σημειώνει τα ακόλουθα:

«Το 2013, σημειώθηκαν μεταβιβάσεις 4,2 δισ. ευρώ και 0,7 δισ. ευρώ από τον υποτομέα της Κεντρικής Κυβέρνησης προς τον υποτομέα των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης και τον υποτομέα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντίστοιχα, ώστε αυτοί οι υποτομείς να μπορέσουν να αποπληρώσουν ανεξόφλητες υποχρεώσεις που είχαν συσσωρευτεί τα προηγούμενα έτη. Οι μεταβιβάσεις μεταξύ των υποτομέων της Γενικής Κυβέρνησης αύξησαν τις δαπάνες και επομένως και το έλλειμμα της Κεντρικής Κυβέρνησης. Κατά τον ίδιο τρόπο, σημειώθηκε αύξηση στο έσοδα των υποτομέων των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μείωση των ελλειμμάτων τους (δημιουργία πλεονασμάτων). Στο συνολικό έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης δεν σημειώθηκε καμία επίπτωση. Η δημιουργία των σχετικών ανεξόφλητων υποχρεώσεων είχε επίπτωση στο συνολικό έλλειμμα τα προηγούμενα έτη (κυρίως το 2011 και 2012) δεδομένου ότι, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες των εθνικών λογαριασμών, οι λογαριασμοί καταρτίζονται σε δεδουλευμένη βάση« σημειώνει η ΕΛΣΤΑΤ διευκρινιστικά και προσθέτει:

«Η ΕΛΣΤΑΤ λυπάται για το γεγονός ότι οι αναλυτές που δημοσιεύουν τα λανθασμένα συμπεράσματα για αναξιόπιστες στατιστικές δεν έκαναν τον κόπο να θέσουν τα ερωτήματά τους στην ΕΛΣΤΑΤ, εάν δεν μπορούσαν να καταλάβουν το συγκεκριμένο θέμα, αλλά αντίθετα προέβησαν σε εσφαλμένες αναλύσεις και, ακόμη χειρότερα, βιάστηκαν να καταλήξουν στο ανεύθυνο συμπέρασμα ότι πρόκειται για άλλη μια περίπτωση των παλαιών Greek statistics. Η ΕΛΣΤΑΤ καλεί τους χρήστες να θέτουν τα ερωτήματα και τις απορίες τους στους εμπειρογνώμονες/εκπροσώπους της ΕΛΣΤΑΤ».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης