«Καθαροί» από συμπτώματα του MERS και οι 73 που ήρθαν σε επαφή με τον 69χρονο ασθενή

«Καθαροί» από συμπτώματα του MERS και οι 73 που ήρθαν σε επαφή με τον 69χρονο ασθενή

Εκτός από τους 25 Έλληνες συνεπιβάτες του ασθενή στην πτήση της Μεγάλης Τετάρτης από την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας για Αθήνα, που εξετάστηκαν και βρέθηκαν αρνητικοί στον ιό MERS, στον κύκλο των επαφών εντάχθηκαν και οι επαγγελματίες υγείας, που υποδέχτηκαν το περιστατικό στο νοσοκομείο

«Καθαροί» από συμπτώματα του MERS και οι 73 που ήρθαν σε επαφή με τον 69χρονο ασθενή
Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά, από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η ιχνηλάτηση των ατόμων που ήλθαν σε επαφή με τον 69χρονο Έλληνα που νοσηλεύεται με λοίμωξη από MERS-κορονοϊό στην Εντατική του νοσοκομείου «Σωτηρία».
 
Όπως ανακοίνωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ, και έπειτα από συνάντηση εμπειρογνωμόνων την Τρίτη, έχουν εντοπιστεί και ελεγχθεί συνολικά 73 άτομα -επαφές κρούσματος, όπως προσδιορίζονται στη σχετική ανακοίνωση.

Εκτός από τους 25 Έλληνες συνεπιβάτες του ασθενή στην πτήση της Μεγάλης Τετάρτης από την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας για Αθήνα, που εξετάστηκαν και βρέθηκαν αρνητικοί στον ιό MERS, στον κύκλο των επαφών εντάχθηκαν και οι επαγγελματίες υγείας που υποδέχτηκαν το περιστατικό στο νοσοκομείο.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, «κανείς από τους 73 εξετασθέντες δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα και οι εργαστηριακές εξετάσεις, σε όσους μέχρι στιγμής έγιναν, είναι αρνητικές».
 
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μειώνονται σημαντικά πλέον, μετά την πάροδο των ημερών, οι πιθανότητες να εμφανίσουν τη λοίμωξη οι συγκεκριμένοι άνθρωποι. Πάντως, το απώτατο χρονικό περιθώριο είναι 14 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό ή την επαφή με τον ασθενή.
 
Παράλληλα, το ΚΕΕΛΠΝΟ απέστειλε σε  όλα τα νοσοκομεία της χώρας οδηγίες για τη διαχείριση πιθανών κρουσμάτων, σε συνεργασία με το ΕΚΕΠΥ. Οι ίδιες οδηγίες θα αποσταλούν σε Ιατρικούς Συλλόγους.

Στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης του 1ου περιστατικού κορονοϊού στη χώρα μας -και 10ου στην Ευρώπη-, το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνει προξενικές αρχές, εμπλεκόμενα υπουργεία και άλλους φορείς, ενώ στις πύλες εισόδου της χώρας θα διατεθεί ενημερωτικό υλικό, που απευθύνεται προς τους ταξιδιώτες από και προς χώρες της Αραβικής Χερσονήσου.
 
Τέλος, στo πλαίσιο του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού (IHR), καθώς και των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της χώρας πραγματοποιήθηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ τηλεδιάσκεψη με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από σχετικό αίτημά τους. 

Κατά την ανταλλαγή απόψεων διαπιστώθηκε συμφωνία σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα στη χώρα μας και τονίστηκε η ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης