Σαντορίνη: Γιατί δεν λειτουργεί το «στοιχειωμένο» γενικό νοσοκομείο

Σαντορίνη: Γιατί δεν λειτουργεί το «στοιχειωμένο» γενικό νοσοκομείο

Η προγραμματική συμφωνία, το κόστος και η αδυναμία να ανοίξει τις πόρτες του - Οι προτάσεις του Άδωνι Γεωργιάδη και πού «κόλλησαν»

Σαντορίνη: Γιατί δεν λειτουργεί το «στοιχειωμένο» γενικό νοσοκομείο
Το Γενικό Νοσοκομείο Σαντορίνης βρίσκεται στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την αδυναμία περίθαλψης και νοσηλείας στο νησί της Αμερικανίδας τουρίστριας, που τραυματίστηκε βαριά το βράδυ της Ανάστασης.

Η διακομιδή της άτυχης γυναίκας σε νοσοκομείο της Κρήτης ανέδειξε το ζήτημα της μη λειτουργίας ενός νέου και σύγχρονα εξοπλισμένου νοσηλευτικού ιδρύματος, που διεκδικεί τα τελευταία τρία χρόνια και τον τίτλο του «στοιχειωμένου» νοσοκομείου.

Για τους παροικούντες το υπουργείο Υγείας, ωστόσο, το νοσοκομείο Σαντορίνης περιλαμβάνεται και στη λίστα με τα «αμαρτωλά» νοσοκομεία, δηλαδή τα νοσοκομεία που κατά το διάστημα 2004-2009, χαρακτηρίστηκαν ως «ειδικής φύσεως» αρμοδίως, υπερκοστολογήθηκαν και τέλος δόθηκαν προς υλοποίηση με απευθείας ανάθεση, προκαλώντας την παρέμβαση των ανακριτών Διαφθοράς.
 
Κλείσιμο
To Γενικό Νοσοκομείο Σαντορίνης θεμελιώθηκε επί υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου και ολοκληρώθηκε το 2010, κοστίζοντας περίπου 14 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι αντιρρήσεις για τη σκοπιμότητα και την αναγκαιότητα της ανέγερσής του συνόδευαν το έργο καθόλη τη διάρκεια κατασκευής του.

Σημειώνεται ότι το νησί, που υποδέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, διαθέτει ένα Κέντρο Υγείας με 48 εργαζομένους, καθώς και μία ιδιωτική κλινική. Τα σοβαρά περιστατικά διακομίζονται στην Κρήτη ή την Αττική.

Η προγραμματική συμφωνία
 
Το έργο επόπτευε η ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ στο πλαίσιο προγραμματικής συμφωνίας με την ΑΕΜΥ ΑΕ, μια δημόσιου χαρακτήρα ανώνυμη εταιρεία που συστήθηκε το 2004 και «λειτουργεί με βάση τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας χάριν του δημόσιου συμφέροντος» -και οι δύο εταιρείες εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας.

Πλέον, πρώην στελέχη της Δημόσιας Επιχείρησης Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων (ΔΕΠΑΝΟΜ) έχουν μπει στο μικροσκόπιο των ανακριτών Διαφθοράς για όσα γίνονταν στα δημόσια νοσοκομεία, δεδομένου ότι οι ευθύνες πολιτικών προσώπων, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, έχουν παραγραφεί.

Το κόστος και η αδυναμία λειτουργίας του νοσοκομείου
 
Το νοσοκομείο Σαντορίνης, δυναμικότητας 50 κλινών, κόστισε 13,9 εκατ. ευρώ. Το έργο χαρακτηρίστηκε ως «ειδικής φύσεως» και παρά το υψηλό κόστος του η ΔΕΠΑΝΟΜ δεν προχώρησε σε ανοιχτό δημόσιο διαγωνισμό. Αποπερατώθηκε το 2010 και, παρά τα όσα είχαν προηγηθεί, το έργο παρελήφθη από το υπουργείο Υγείας,

Επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη το θέμα της λειτουργίας του υπερσύγχρονου, πλην κλειστού νοσοκομείου Σαντορίνης, μπήκε στην ατζέντα των προτεραιοτήτων του υπουργείου Υγείας. Με τις προσλήψεις να έχουν «παγώσει» επ' αόριστον στο χώρο της υγείας και τους προϋπολογισμούς των νοσηλευτικών ιδρυμάτων να έχουν συρρικνωθεί δραματικά, το υπουργείο Υγείας διαπίστωσε ότι επί της ουσίας δεν υπήρχε κανένα περιθώριο να θέσει σε λειτουργία και συνεπώς να χρηματοδοτήσει το νοσοκομείο Σαντορίνης.

Αναζήτησε ωστόσο άλλες διεξόδους -ερευνήθηκε π..χ μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο να μετακινηθεί στο νοσοκομείο το προσωπικό του Κέντρου Υγείας και με την τοποθέτηση επικουρικού προσωπικού να λειτουργεί το νοσοκομείο κατά τους θερινούς μήνες.

Οι προτάσεις του Άδωνι
 
Τον περασμένο Αύγουστο, ο κ. Γεωργιάδης έστειλε επιστολή στο δήμαρχο του νησιού, κ. Νίκο Ζώρζο, καθιστώντας σαφές ότι δεν είναι δυνατή η λειτουργία του νοσοκομείου με δαπάνη του Δημοσίου και παρουσιάζοντας άλλες εναλλακτικές.

Η μία πρόταση ήταν να αναλάβει το κόστος λειτουργίας, ύψους έξι εκατ. ευρώ ετησίως, ο Δήμος Σαντορίνης (με το υπουργείο Υγείας να δίνει τα δύο εκατ. ευρώ που κοστίζει η λειτουργία του Κέντρου Υγείας), η δεύτερη να υπάρξει σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) για τη λειτουργία του νοσοκομείου, ενώ η τελευταία πρόταση του υπουργού Υγείας ήταν να παραχωρηθεί το νοσοκομείο στο ΤΑIΠΕΔ, ώστε, μέσα από την αποκρατικοποίησή του, ο ελληνικός λαός να ανακτήσει μέρος των χρημάτων που δαπάνησε, όπως ανέφερε στη σχετική επιστολή του ο κ. Γεωργιάδης.
 
Οι διεργασίες και οι συναντήσεις των δύο πλευρών κατέληξαν τον περασμένο Οκτώβριο στη συμφωνία να δημιουργηθεί μια τοπική Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ) με αποκλειστική αρμοδιότητα τη λειτουργία του Νοσοκομείου, αλλά επί της πρότασης αυτής απαιτούνταν και η σύμφωνη γνώμη του υπουργού Οικονομικών αναφορικά με τη σύσταση τοπικής Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας -σύμφωνα με πληροφορίες, έκτοτε δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη στην υπόθεση. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης