Τι συμβαίνει με το κλειστό νοσοκομείο Σαντορίνης

Τι συμβαίνει με το κλειστό νοσοκομείο Σαντορίνης

Πόσο κόστισε στο Δημόσιο - Γιατί επανήλθε στην επικαιρότητα μετά τον τραυματισμό Αμερικανίδας τουρίστριας από βεγγαλικά την Ανάσταση - Οι τρεις προτάσεις του Άδωνι Γεωργιάδη για να λειτουργήσει το νοσοκομείο 

Τι συμβαίνει με το κλειστό νοσοκομείο Σαντορίνης
To Γενικό Νοσοκομείο Σαντορίνης θεμελιώθηκε επί υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου και ολοκληρώθηκε το 2010 κοστίζοντας περίπου 14 εκατ. ευρώ. Την κατασκευή του επόπτευε η ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ στο πλαίσιο προγραμματικής συμφωνίας με την ΑΕΜΥ ΑΕ, μια δημόσιου χαρακτήρα ανώνυμη εταιρεία που «λειτουργεί με βάση τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας χάριν του δημόσιου συμφέροντος», που συστήθηκε το 2004 υπό την εποπτεία του κράτους.
Ωστόσο η μονάδα υγείας, δυναμικότητας 50 κλινών, δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία λόγω οφειλών του Δημοσίου στην ανάδοχο εταιρεία ύψους 2,5 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το νησί που υποδέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο διαθέτει ένα Κέντρο Υγείας με 48 εργαζόμενους, καθώς και μία ιδιωτική κλινική. Τα σοβαρά περιστατικά διακομίζονται στην Κρήτη ή την Αττική.
 
Επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη το θέμα της λειτουργίας του υπερσύγχρονου πλην κλειστού νοσοκομείου Σαντορίνης μπήκε στην ατζέντα των προτεραιοτήτων του υπουργείου Υγείας.
Τον περασμένο Αύγουστο ο κ. Γεωργιάδης έστειλε επιστολή στον δήμαρχο του νησιού κ. Νίκο Ζώρζο, καθιστώντας σαφές ότι δεν είναι δυνατή η λειτουργία του νοσοκομείου με δαπάνη του Δημοσίου και παρουσιάζοντας άλλες εναλλακτικές. Η μία πρόταση ήταν να αναλάβει το κόστος λειτουργίας ύψους 6 εκατ. ευρώ ετησίως ο δήμος Σαντορίνης, η δεύτερη να υπάρξει σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) για τη λειτουργία του νοσοκομείου, ενώ η τελευταία πρόταση του υπουργού Υγείας ήταν να παραχωρηθεί το νοσοκομείο στο ΤΑIΠΕΔ ώστε μέσα από την αποκρατικοποίησή του ελληνικός λαός να ανακτήσει μέρος των χρημάτων που δαπάνησε, όπως ανέφερε στη σχετική επιστολή ο κ. Γεωργιάδης.
 
Κλείσιμο
Οι διεργασίες και οι συναντήσεις των δύο πλευρών κατέληξαν στη συμφωνία να δημιουργηθεί μια τοπική Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ) με αποκλειστική αρμοδιότητα τη λειτουργία του Νοσοκομείου, αλλά επίί της πρότασης αυτής απαιτούνταν και η σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Οικονομικών αναφορικά με τη σύσταση τοπικής Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης