Έρευνα: Οι μισές αυτοκτονίες μεταξύ 2009-2010 σχετίζονται με τις περικοπές

Έρευνα: Οι μισές αυτοκτονίες μεταξύ 2009-2010 σχετίζονται με τις περικοπές

Τουλάχιστον 500 αυτοκτονίες αντρών συνδέονται με τη λιτότητα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, λέει μελέτη του πανεπιστημίου του Portsmouth

Αμερικανοί γερουσιαστές ζητούν την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ
Έρευνα: Οι μισές αυτοκτονίες μεταξύ 2009-2010 σχετίζονται με τις περικοπές
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Portsmouth απέδειξαν πως μεταξύ των αυτοκτονιών στην Ελλάδα την περίοδο 2009 και 2010 και των μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν, υπάρχει ευθεία σύνδεση. Μάλιστα, η σχέση αυτή αφορά μόνο στους άντρες, καθώς δεν παρατηρήθηκε ανάλογη αύξηση και στις γυναίκες. 

Σε απόλυτους αριθμούς, οι μελετητές του Portsmouth συνδέουν τουλάχιστον 500 αυτοκτονίες αντρών, ενώ όπως υπολογίστηκε, κάθε 1% κρατικών περικοπών προκαλεί  αύξηση κατά 0,43% στις αυτοκτονίες μεταξύ του ανδρικού πληθυσμού.

Η έρευνα, που έχει έκταση τριάντα σελίδων, έχει τίτλο «Ο αντίκτυπος της δημοσιονομικής λιτότητας στην αυτοκτονία: Εμπειρικά δεδομένα της σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας» και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική περιοδική έκδοση «Social Science and Medicine journal» από τους Νικόλαο Αντονακάκη και Alan Collins από το Πανεπιστήμιο του Portsmouth.

Κλείσιμο
Ένας από τους μελετητές, ο ελληνικής καταγωγής Νικόλαος Αντονακάκης, δήλωσε στον Guardian πως οι μισές αυτοκτονίες του 2010 οφείλονται στη λιτότητα. 

Σύμφωνα με την έρευνα, οι άντρες μεταξύ 45 και 89 ετών είναι η κατηγορία με τον μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις.  «Η συγκεκριμενοποίηση αυτή μπορεί να βοηθήσει τις υπηρεσίες υγείας ώστε να κινηθούν στοχευμένα» επισημαίνει ο  Νικόλαος Αντονακάκης. 

Ακολουθούν οι δείκτες αυτοκτονιών στην Ελλάδα με βάση την ηλικία και το φύλο κατά την περίοδο 1968 - 2009.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης