ΟΗΕ: Θερμότερα όλων των εποχών τα τελευταία τρία χρόνια

ΟΗΕ: Θερμότερα όλων των εποχών τα τελευταία τρία χρόνια

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι ο ρυθμός υπερθέρμανσης του πλανήτη ήταν «ασυνήθιστος»

ΟΗΕ: Θερμότερα όλων των εποχών τα τελευταία τρία χρόνια
Τα πιο θερμά χρόνια που έχουν καταγραφεί ποτέ στα χρονικά ήταν τα τρία τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον OHE, που προειδοποίησε ότι ο ρυθμός υπερθέρμανσης του πλανήτη ήταν «ασυνήθιστος». 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO), ειδικής υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών «τα έτη 2015, 2016 και 2017 είναι τα τρία θερμότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ».

Το 2016, όπου επηρεάστηκε από το πανίσχυρο φαινόμενο Ελ Νίνιο, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Η μέση θερμοκρασία του ήταν κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από εκείνη της προβιομηχανικής εποχής. Το 2017 έσπασε το ρεκόρ του θερμότερου έτους που έχει καταγραφεί ποτέ χωρίς να ευθύνεται για αυτό το μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο.

Κλείσιμο
«Τα νέα στοιχεία υπογραμμίζουν ότι ο κόσμος υπερθερμαίνεται γρήγορα», τόνισε ο Ντέιβιντ Ρέι, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, σχολιάζοντας την έκθεση του WMO.

Ανοδικές τάσεις δείχνει η θερμοκρασία 

Αναλύοντας τα δεδομένα αυτά, ο WMO παρατήρησε ότι η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη το 2017 και το 2015 ξεπερνούσε κατά 1,1 βαθμό εκείνην της προβιομηχανικής εποχής. Οι επιστήμονες σημείωσαν ότι είναι ουσιαστικά αδύνατο να κρίνουν ποια από αυτές τις δύο χρονιές ήταν θερμότερη αφού η διαφορά της θερμοκρασίας μεταξύ τους ήταν μικρότερη από το ένα εκατοστό του βαθμού, δηλαδή μικρότερη και από το περιθώριο λάθους. 

Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του WMO, Πέτερι Τάαλας, είναι σημαντικό να εξετάσουμε μακροπρόθεσμα την εξέλιξη της θερμοκρασίας, που δείχνει ανοδικές τάσεις. 



Ασυνήθιστος ο ρυθμός υπερθέρμανσης

Ο κ. Τάαλας σημείωσε ότι «οι 17 από τις 18 θερμότερες χρονιές ανήκουν στον 21ο αιώνα και ο ρυθμός υπερθέρμανσης που παρατηρείται τα τρία τελευταία χρόνια είναι ασυνήθιστος». 

Κυρίως, οι παρατηρήσεις αφορούν στην Αρκτική. Όμως αυτό θα έχει ευρύτερες και μεγάλης διάρκειας συνέπειες για το επίπεδο της θάλασσας και τις καιρικές συνθήκες σε άλλες περιοχές του πλανήτη. 



Στο «κόκκινο» ο πλανήτης 


Η άνοδος της θερμοκρασίας δεν αποτελεί παρά μόνο ένα μέρος του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, σημειώνει ο ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας ότι οι υψηλές θερμοκρασίες του 2017 συνοδεύτηκαν από ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες σχεδόν παντού στον κόσμο. «Ήταν η πιο ακριβή χρονιά για τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά το κόστος των καταστροφών ενώ σε άλλες χώρες οι τροπικοί κυκλώνες, η ξηρασία και οι πλημμύρες πυροδότησαν μια επιβράδυνση ή ακόμη και ύφεση της οικονομίας», εξήγησε ο Τάαλας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης