Σχεδόν μηδενικές οι ποσότητες ραδιενέργειας σήμερα στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας

Σχεδόν μηδενικές οι ποσότητες ραδιενέργειας σήμερα στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας

Στη Ρωσία εντοπίζουν την πηγή έκλυσης του ρουθήνιου-106 οι Γερμανοί, αν και οι Ρώσοι το αρνούνται κατηγορηματικά

Σχεδόν μηδενικές οι ποσότητες ραδιενέργειας σήμερα στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας
Οι ανιχνεύσιμες ποσότητες του ραδιενεργού ισοτόπου ρουθηνίου-106 είναι πλέον σχεδόν μηδενικές στην ατμόσφαιρα της χώρας μας, σύμφωνα με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ).

Οι μετρήσεις της ΕΕΑΕ και του εθνικού δικτύου των συνεργαζομένων εργαστηρίων, κατά την περίοδο 5 έως 11 Οκτωβρίου δείχνουν ότι τα ίχνη ρουθηνίου στην ατμόσφαιρα κυμαίνονται σε συγκεντρώσεις που αγγίζουν το όριο ανίχνευσης, καθώς είναι πια μικρότερες των 0,2 mBq/m3, δηλαδή κάτω του ενός πέμπτου του χιλιοστού του Μπεκερέλ σε ένα κυβικό μέτρο αέρα.

Η ΕΕΑΕ επαναλαμβάνει πως πρόκειται για τιμές συγκεντρώσεων, οι οποίες δεν ενέχουν τον παραμικρό κίνδυνο για την υγεία ή το περιβάλλον. Επισημαίνει, επίσης, ότι η πηγή προέλευσης των ευρημάτων αυτών δεν βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια και παραμένει άγνωστη.
 
Από περιοχή της νότιας Ρωσίας εκλύθηκε το ρουθήνιο 106, λένε οι Γερμανοί
Την ώρα που οι ευρωπαικές αρχές βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής μετά τον εντοπισμό ραδιενεργών υλικών και σε διάφορες άλλες χώρες, όπως και στην Ελλάδα, οι ειδικοί προσπαθούν να ξετυλίξουν το κουβάρι για να ρίξουν φως στο μυστήριο: Από πού εκλύθηκε το ραδιενεργό ισότοπο "ρουθήνιο 106". 

Κλείσιμο
Μέχρι τώρα, Γερμανοί επιστήμονες είναι βέβαιοι ότι τα ραδιενεργά ισότοπα που ανιχνεύτηκαν σε ευρωπαϊκές χώρες δεν προέρχονται από πυρηνικό ατύχημα κι ότι εκλύθηκαν από την περιοχή των νότιων Ουραλίων. Στη δήλωση του εκπροσώπου της γερμανικής Υπηρεσίας Προστασίας από την Ακτινοβολία επισημαίνεται ότι ναι μεν η ραδιενέργεια εκλύθηκε από την περιοχή των νότιων Ουραλίων, ωστόσο δεν μπορούν να αποκλειστούν και άλλες περιοχές στη νότια Ρωσία.  

Λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες ποσότητες που έχουν καταγραφεί σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ελβετία και Αυστρία, οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί. Αν και δεν μπορούν να εξηγήσουν τα αίτια της αύξησης των επιπέδων ραδιενέργειας, υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει κίνδυνος για την δημόσια υγεία.

Από την πλευρά της, η Ρωσία αρνείται πως η έκλυση του ραδιενεργού ισότοπου "ρουθήνιο 106" μπορεί να έχει προκληθεί από ρωσικά πυρηνικά εργοστάσια. «Η προέλευση των επιπέδων ρουθηνίου-106 εξακολουθεί να είναι άγνωστη», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ρουθήνιο-106 χρησιμοποιείται στη χημειοθεραπεία για τη θεραπεία των όγκων των ματιών και χρησιμοποιείται επίσης σε θερμοηλεκτρικές γεννήτριες ραδιοισότοπων (RTGs), οι οποίες χρησιμοποιούν δορυφόρους ισχύος.


Δεν ευθυνόμαστε εμείς λένε οι Ρώσοι 
Κι ενώ η Μόσχα έχει στοχοποιηθεί από τους επιστήμονες, η Rosatom - η κρατική εταιρεία της Ρωσίας για την ατομική ενέργεια ξεκαθαρίζει πως τα πυρηνικά της εργοστάσια δουλεύουν «ρολόι»: «Η κατάσταση με την ραδιενέργεια σε όλες τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ρωσίας είναι στο πλαίσιο του φυσιολογικού. Και ανταποκρίνεται σε φυσικά επίπεδα ακτινοβολίας», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση. Προσθέτει επίσης πως τα στοιχεία από το Roshydromet, την μετεωρολογική υπηρεσία της Ρωσίας, δείχνουν πως το "ρουθήνιο-106" δεν ανιχνεύθηκε σε ρωσικό έδαφος, με εξαίρεση μόνο την Αγία Πετρούπολη, στο διάστημα από 25 Σεπτεμβρίου μέχρι 7 Οκτωβρίου. Μάλιστα η συγκέντρωση του συγκεκριμένου ισότοπου στην Αγία Πετρούπολη τη περασμένη εβδομάδα ήταν ασήμαντη, δηλαδή τέσσερις φορές μικρότερη από τα φυσιολογικά επίπεδα, διευκρινίζει η ανακοίνωση.  


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης