Hillary Step: Κατέρρευσε ο εμβληματικός βράχος του Έβερεστ

Hillary Step: Κατέρρευσε ο εμβληματικός βράχος του Έβερεστ

Το Hillary Step πήρε το όνομα του από τον Sir Edmund Hillary, ο οποίος - μαζί με τον Tenzing Norgay – ήταν ο πρώτης ορειβάτης του Έβερεστ - Βρισκόταν σε ύψος 8,790 μέτρων και θεωρούνταν το τελευταίο εμπόδιο για την κατάκτηση της κορυφής

Hillary Step: Κατέρρευσε ο εμβληματικός βράχος του Έβερεστ
Ο διάσημος βράχος Hillary Step κοντά στην κορυφή του όρους Έβερεστ είναι και επισήμως παρελθόν. Βρετανός ορειβάτης επιβεβαίωσε πως κατέρρευσε, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα σε όσους επιχειρούν ανάβαση και κυρίως κατάβαση του βουνού.

Το Hillary Step πήρε το όνομα του από τον Sir Edmund Hillary, ο οποίος - μαζί με τον Tenzing Norgay – ήταν ο πρώτης ορειβάτης του Έβερεστ. Πιθανότητα κατέρρευσε το 2015 λόγω σεισμού στο Νεπάλ.

Κλείσιμο


Ήταν μια απόσταση 12 μέτρων σχεδόν κάθετης ανάβασης στη νοτιοανατολική πλευρά του του βουνού. Αναφορές περί κατάρρευσης άρχισαν να κυκλοφορούν πέρυσι, μετά την κυκλοφορία φωτογραφιών από την American Himalayan Foundation. Ωστόσο τα χιόνια στις εικόνες έκαναν δύσκολο να επιβεβαιωθεί. Ο Μόουζντεϊλ, που έφτασε στην κορυφή για έκτη φορά στις 16 Μαΐου, δημοσίευσε μια φωτογραφία όπου απεικονίζονται αυτά που απομένουν από το Hillary Step όταν επέστρεψε στην κατασκήνωσή του. Φαίνεται ότι η τοπογραφία έχει αλλάξει σημαντικά εν συγκρίσει με παλαιότερες φωτογραφίες.



«Υπήρχαν αναφορές και πέρσι, σκαρφάλωσα τότε αλλά δεν ήμασταν σίγουροι πως ο βράχος είχε καταρρεύσει επειδή η περιοχή ήταν καλυμμένη από χιόνι. Φέτος όμως μπορώ να επιβεβαιώσω πως το Hillary Step δεν υπάρχει πλέον», είπε ο Βρετανός ορειβάτης Tim Mosedale στην Guardian.

Ο ορειβάτης εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκινημένος από την εικόνα της καταστροφής. «Ένα μέρος της ορειβατικής ιστορίας έχει εξαφανιστεί. Ακόμη και όσοι δεν ασχολούνται με την ορειβασία γνωρίζουν το όνομα του διάσημου Hillary Step», είπε.

Το Hillary Step βρισκόταν σε ύψος 8,790 μέτρων και θεωρούνταν το τελευταίο εμπόδιο για την κατάκτηση της κορυφής.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης