Φαντασμαγορική βροχή μετεωριτών θα φωτίσει το βόρειο ημισφαίριο

Φαντασμαγορική βροχή μετεωριτών θα φωτίσει το βόρειο ημισφαίριο

Με προέλευση κοντά στον Πολικό Αστέρα , η βροχή θα είναι ορατή κυρίως στο βόρειο ημισφαίριο, με τη Βόρεια Αμερική να αναμένεται να το δει νωρίς στις 3 Ιανουαρίου και η Ασία αργότερα στις 4 του μηνός, σύμφωνα με τη ΝΑΣΑ

Φαντασμαγορική βροχή μετεωριτών θα φωτίσει το βόρειο ημισφαίριο
Τα βεγγαλικά της Πρωτοχρονιάς δεν έχουν τελειώσει ακόμη, καθώς η πρώτη βροχή μετεωριτών για το 2017 θα φωτίσει το νυχτερινό ουρανό της Βόρειας Αμερικής και της Ασίας. Λαμβάνοντας χώρα στις 3 και 4 Ιανουαρίου η βροχή των Κουαντραντίδων μπορεί να ρίξει ακόμη και 100 μετεωρίτες την ώρα.

Με προέλευση κοντά στον Πολικό Αστέρα , η βροχή θα είναι ορατή κυρίως στο βόρειο ημισφαίριο, με τη Βόρεια Αμερική να αναμένεται να το δει νωρίς στις 3 Ιανουαρίου και η Ασία αργότερα στις 4 του μηνός, σύμφωνα με τη ΝΑΣΑ.

Κλείσιμο
Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν το θέαμα πάντως θα πρέπει να είναι κολλημένο με το βλέμμα στον ουρανό, καθώς δεν μπορεί να καθοριστεί η ακριβής ώρα που θα πέσουν οι μετεωρίτες. Δυστυχώς για την Ευρώπη δεν πρόκειται να υπάρξει... σόου, καθώς η βροχή θα εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το άσχημο με τις Κουαντραντίδες είναι ότι τις περισσότερες φορές οι άσχημες καιρικές συνθήκες του Ιανουαρίου δεν επιτρέπουν τη μεγάλη παραμονή του παρατηρητή στην ύπαιθρο. Το μυστικό της παρατήρησης ενός μετεώρου είναι να μείνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο κάτω από το νυχτερινό ουρανό, κοιτώντας προς το ακτινοβόλο σημείο.

Στη συγκεκριμένη βροχή μετεώρων του Ιανουαρίου, το ακτινοβόλο σημείο βρίσκεται στο μη αποδεκτό σήμερα αστερισμό Κύκλος Παρατοίχειος (Quandrans Muralis) κοντά στον αστερισμό του Βοώτη (Bootes), 35 μοίρες πάνω από το βορειοανατολικό ορίζοντα.

Η ονομασία του αστερισμού του 19ου αιώνα Κύκλος Παρατοίχειος αφαιρέθηκε το 1922 από την ορολογία της Διεθνούς Αστρονομικής Κοινότητας, εξαιτίας της υιοθέτησης των 88 επίσημων αστερισμών.

Όπως όλες οι βροχές διαττόντων, έτσι και οι Κουαντραντίδες προέρχονται από τη σκόνη των σωματιδίων που αφήνει πίσω του ένας κομήτης ή, σπανιότερα, ένας αστεροειδής. Κάθε γνωστή βροχή μετεώρων προέρχεται από ένα γνωστό «γονέα», εκτός από τις Κουαντραντίδες, οι οποίες έως σήμερα δείχνουν να είναι «ορφανές».

Το πόρισμα των αστρονόμων, που προέκυψε έπειτα από εντατικές μελέτες, είναι ότι το ουράνιο σώμα που ευθύνεται για τα συγκεκριμένα μετέωρα θα πρέπει να έχει εξατμιστεί ή διαλυθεί εδώ και αρκετό καιρό, αφήνοντας πίσω του τα σωματίδια σκόνης να περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο και να εισέρχονται κάθε χρόνο εντός της γήινης ατμόσφαιρας με την ταχύτητα των 41χλμ. ανά δευτερόλεπτο, όπου τελικά και εξατμίζονται.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης