Ανταρκτική: Υπό κατάρρευση γιγαντιαίο παγόβουνο

Ανταρκτική: Υπό κατάρρευση γιγαντιαίο παγόβουνο

Το κομμάτι των 225 τετραγωνικών μιλίων λιώνει - Η ρωγμή ξεκίνησε από μέσα και επεκτάθηκε στην επιφάνειά του

Ανταρκτική: Υπό κατάρρευση γιγαντιαίο παγόβουνο
Τον κίνδυνο κατάρρευσης ενός γιγαντιαίου παγόβουνου στην Ανταρκτική, εξαιτίας της ανόδου της μέσης θερμοκρασίας στη Γη, επισημαίνουν με νέο αγωνιώδες μήνυμά τους οι επιστήμονες, κάνοντας λόγο για τεράστιες αλλαγές στο κλίμα και ιδιαίτερα στις παράκτιες περιοχές.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το παγόβουνο των 225 τετραγωνικών μιλίων, που εντοπίστηκε ραγισμένο το 2015, άρχισε να «σπάει» από μέσα προς τα έξω, κάτι που σημαίνει ότι η ρωγμή ξεκίνησε στη βάση του. Η ανησυχητική διαπίστωση προέκυψε μετά την ανάλυση φωτογράφισης από δορυφόρο.

Η φωτογραφία που αποκάλυψε το πρόβλημα είναι από το 2013, ήτοι δύο χρόνια πριν παρουσιαστεί η ρωγμή στην επιφάνειά του. «Το γεγονός ότι εκτός από το εσωτερικό του, το παγόβουνο ράγισε και στην επιφάνειά του, αποδεικνύει ότι εξακολουθεί να λιώνει», δήλωσε ο Ian Howat, από το πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο παγετώνας της Δυτικής Ανταρκτικής είναι πολύ πιθανό να καταρεύσει ολοκληρωτικά μέσα στα επόμενα 100 χρόνια. Το σπάσιμο του συγκεκριμένου κομματιού είναι μόνο ένα πρώτο δείγμα.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης