Πισωγύρισμα το νέο σχέδιο για την ανακύκλωση λένε βιομήχανοι και επιμελητήρια

Πισωγύρισμα το νέο σχέδιο για την ανακύκλωση λένε βιομήχανοι και επιμελητήρια

Μιλούν για υπαρκτό κίνδυνο σοβαρών δυσλειτουργιών -ακόμη και αναστολής δραστηριοτήτων- από τις αλλαγές που φέρνει ο νέος σχεδιασμός

Πισωγύρισμα το νέο σχέδιο για την ανακύκλωση λένε βιομήχανοι και επιμελητήρια
Για πισωγύρισμα της ελληνικής αγοράς ανακύκλωσης, κρατικοποίηση των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης και έλλειμμα διαλόγου στο σχέδιο νόμου που έδωσε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση το ΥΠΕΝ, κάνουν λόγο οι βιομήχανοι και το εμποροβιομηχανικό επιμελητήριο Ελλάδος.

Ο ΣΕΒ σε πρόσφατη επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Τσιρώνη ζητά να υπάρξει ουσιαστική διαβούλευση πριν την θέσπιση του νόμου και υποστηρίζει ότι υπάρχει ο κίνδυνος σοβαρών δυσλειτουργιών –ακόμη και αναστολής δραστηριοτήτων- από τις αλλαγές που φέρνει ο νέος σχεδιασμός.

Με τις νέες ρυθμίσεις για την ανακύκλωση που υλοποίησε ο ΕΟΑΝ (Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης) και ως τις 11 Νοεμβρίου θα είναι σε δημόσια διαβούλευση αλλάζει πλήρως η λειτουργία των ανώνυμων μη κερδοσκοπικών εταιρειών για την ανακύκλωση, τροποποιώντας το νόμο 2939/2001. Στόχος είναι να υπάρξει καλύτερος και αποτελεσματικότερος έλεγχος των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης και συγχρόνως τα αποθεματικά τους συνολικού ύψους άνω των 50 εκ. ευρώ που προέρχονται από τις εισφορές μελών, να επιστρέψουν στους δήμους με την ανάπτυξη αντίστοιχων υποδομών, περιορίζοντας στο 10% τα διοικητικά έξοδα. Φαίνεται πάντως ότι η αλήθεια είναι κάπου στην μέση. Όντως τα αποθεματικά κάποιων συστημάτων όπως της ΕΕΑΑ και των ηλεκτρικών συσκευών είναι πολύ υψηλά και μέχρι σήμερα λιμνάζουν. Συγχρόνως, η προσπάθεια του ΕΟΑΝ να αναστείλει την άδεια λειτουργίας σε δύο συστήματα από το 2012 μέχρι σήμερα, έπεσε στο κενό με δικαστικές αποφάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ανταποδοτική Ανακύκλωσης εκκρεμεί από καιρό έλεγχος, μετά την άρνηση του συστήματος να ελεγχθεί και αυτή θα είναι η τρίτη απόπειρα.

Κλείσιμο
Παρά το γεγονός ότι ο ΕΟΑΝ εκπόνησε το σχέδιο νόμου που αναθεωρεί το υφιστάμενο πλαίσιο, το υπουργείο υπόσχεται αλλαγές εκ των υστέρων. Τουλάχιστον το μήνυμα αυτό πήραν στελέχη εταιρειών εναλλακτικής διαχείρισης που συναντήθηκαν το προηγούμενο διάστημα με τον κ. Τσιρώνη. Ο τελευταίος κατά την πρόσφατη παρουσίαση του νομοσχεδίου δεν δίστασε να επιρρίψει ευθύνες στις εταιρείες ανακύκλωσης αφού υποστήριξε ότι μόνο το 1/3 από τα ανακυκλώσιμα υλικά παράγει αξία αφού τα υπόλοιπα οδηγούνται στις χωματερές. Φέρεται μάλιστα να υποστήριξε σε στελέχη του κλάδου ότι τα ΣΕΔ επιδίδονται σε λογιστικά τερτίπια αξιοποιώντας τα παχυλά αποθεματικά τους.

Ο ΣΕΒ στους κόλπους του οποίου βρίσκονται μεγάλες βιομηχανίες μέλη του συστήματος των μπλε κάδων (ΕΕΑΑ), είναι από τους πρώτους που ζήτησαν αναστολή του νόμου, επισημαίνοντας την ανάγκη να εναρμονιστεί η επικείμενη ρύθμιση με το νέο πλαίσιο για την κυκλική οικονομία ενόψει της αναθεώρησης και των σχετικών κοινοτικών οδηγιών.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης