ΟΗΕ: Η υπερθέρμανση της Γης προκαλεί σοβάρες και μη αναστρέψιμες συνέπειες

ΟΗΕ: Η υπερθέρμανση της Γης προκαλεί σοβάρες και μη αναστρέψιμες συνέπειες

Η υγεία μας, τα σπίτια μας, το φαγητό και η ασφάλειά μας είναι πιθανόν να τεθούν σε κίνδυνο - Οι ωκεανοί θα γίνουν πιο όξινοι - Θα μειωθεί κατά 25% η παραγωγή σε καλαμπόκι, σιτάρι και ρύζι

ΟΗΕ: Η υπερθέρμανση της Γης προκαλεί σοβάρες και μη αναστρέψιμες συνέπειες
Άσχημα είναι τα μαντάτα για τον πλανήτη αν επαληθευτούν όσα αναφέρονται στη συνολικότερη εκτίμηση για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην οποία κατέληξαν τα μέλη της διακυβερνητικής επιτροπής για την κλιματική αλλαγή που συνεδρίασαν στην Ιαπωνία.

Η έκθεση αυτή δημοσιεύεται κάθε 6 χρόνια και σε αυτή συμβάλλουν 1.000 επιστήμονες.

Οι επιστήμονες καλούν τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τις «ξεκάθαρα αυξημένες» απειλές του θερμότερου κλίματος πριν να κλείσουν οριστικά κάποιες ευκαιρίες.

«Οι επιλογές που θα κάνουμε σήμερα θα επηρεάσουν τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουμε για το υπόλοιπο του 21ου αιώνα» δήλωσε ο ειδικός στην ενέργεια και το κλίμα Κέλι Λεβίν.

Το πόσο άσχημα είναι τα πράγματα όσον αφορά την αύξηση της θερμόκρασίας του πλανήτη προκύπτει και από το γεγονός ότι ακόμα και στο καλύτερο σενάριο η αύξηση της θερμοκρασίας θα είναι της τάξης των 1,6 βαθμών Κελσίου με το χειρότερο να ανεβάζει την τιμή στους 3,7 βαθμούς Κελσίου.
Κλείσιμο

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η υγεία μας, τα σπίτια μας, το φαγητό και η ασφάλειά μας είναι πιθανόν να τεθούν σε κίνδυνο από την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη.

«Τα αυξημένα μεγέθη της θερμοκρασίας αυξάνουν την πιθανότητα για σοβάρες, διάχυτες και μη αναστρέψιμες συνέπειες» αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης που υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των επιστημονικών αποδείξων έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2007 οπότε και εκδόθηκε η προηγούμενη αντίστοιχη έκθεση.

«Πριν από την έκθεση γνωρίζαμε ότι συμβαίνει, αλλά τώρα έχουμε συντριπτικές αποδείξεις ότι αυτό συμβαίνει και είναι πραγματικό» δήλωσε ο Σαλεέμουλ Χάγκ.

Στην έκθεση γίνεται λεπτομερή αναφορά για βραχυρόθεσμες συνέπειες στο φυσικό σύστημα τα επόμενα 20-30 χρόνια. Ανάμεσά τους περιλαμβάνεται η απειλή κατά της θάλασσας της Αρκτικής και των κοραλιογενών υφάλων αλλά και κατά του θαλάσσιου νερού που θα γίνει πιο όξινο.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο θέμα των τροφίμων. Οι αποδόσεις των καλλιεργειών για το καλαμπόκι, το ρύζι και το σιτάρι αναμένεται να πληγούν μέχρι το 2050, με το 10% των σεναριών να κάνει λόγο απώλειες πάνω από 25%. 

Τα πράγματα, μάλιστα, μετά το ορόσημο του 2050 θα γίνουν ακόμα χειρότερα, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, καθώς τότε αναμένεται στον πλανήτη να κατοικούν περί τα 9 δισ. άνθρωποι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης