Οι κοινωνικοί εταίροι «βλέπουν» επαγγελματικό ταμείο στον ιδιωτικό τομέα

Οι κοινωνικοί εταίροι «βλέπουν» επαγγελματικό ταμείο στον ιδιωτικό τομέα

Τι προβλέπεται για επιδόματα, τριετίες, γονικές άδειες - Μετά το Πάσχα και με 2 μήνες καθυστέρηση αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία καθορισμού του νέου κατώτατου μισθού

Οι κοινωνικοί εταίροι «βλέπουν» επαγγελματικό ταμείο στον ιδιωτικό τομέα
Η υπογραφή της Νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 2018 αναμένεται μεταξύ 26 και 31 Μαρτίου καθώς στις 31 του μηνός εκπνέει η μετενέργεια της προηγούμενης σύμβασης.

Στην καταρχήν συμφωνία των δύο πλευρών προβλέπεται και το ενδεχόμενο σύστασης επαγγελματικού ταμείου στον ιδιωτικό τομέα. Μετά τη συρρίκνωση των νέων επικουρικών συντάξεων οι οποίες ειδικά στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να καταποντιστούν και στα 50 ευρώ, οι κοινωνικοί εταίροι θα αναθέσουν σε ανεξάρτητη αρχή να διερευνήσει το ενδεχόμενο σύστασης επαγγελματικού ταμείου. Επιπλέον οι κοινωνικοί εταίροι φαίνεται να διεκδικούν ισχυρότερη συμμετοχή στις αποφάσεις για τα εργασιακά, με τη δημιουργία ενός Συμβουλίου Τριμερούς Διαβούλευσης καθώς και την προώθηση προγραμμάτων που αφορούν στην επανακατάρτηση ανέργων.

Την Παρασκευή, οι κοινωνικοί εταίροι κατέληξαν σε μια καταρχήν συμφωνία προκειμένου να διασωθούν το επίδομα γάμου, οι τριετίες και οι άδειες των εργαζόμενων γονέων με δεδομένο ότι δεν έχουν πια το δικαίωμα να αποφασίζουν για το ύψος τους κατώτατου μισθού.

Κλείσιμο
Η συμφωνία θα προβλέπει τη συνέχιση των όρων εργασίας θεσπίστηκαν με προηγούμενες ΕΓΣΣΕ  όπως είναι η διατήρηση του επιδόματος γάμου, του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, και των τριετών -ωριμάνσεων- που έχουν «παγώσει», έως ότου η καταγεγραμμένη ανεργία μειωθεί κάτω από 10% . Επίσης η σύμβαση θα προβλέπει δικαίωμα άδειας φροντίδας παιδιού και για τον εργαζόμενο πατέρα στον ιδιωτικό τομέα.

Ο κατώτατος μισθός ορίζεται πλέον από το κράτος μετά από  διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και τεκμηριωμένη συνεκτίμηση των πραγματικών δεδομένων της οικονομίας και της απασχόλησης από επιστημονική επιτροπή. Υπ’όψη λαμβάνονται οι προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών, και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης