Standard and Poor's: Σταθερή με θετικές προοπτικές η πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου

Standard and Poor's: Σταθερή με θετικές προοπτικές η πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου

«Η ανάκαμψη συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, ωστόσο ο επιβαρυμένος τραπεζικός τομέας παραμένει ακόμη ένα σημαντικό τρωτό σημείο» λέει ο οίκος αξιολόγησης - Θέμα χρόνου η αναβάθμιση λέει η Λευκωσία

Standard and Poor's: Σταθερή με θετικές προοπτικές η πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου
Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor`s διατήρησε την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου στο BB+/B, με θετικές προοπτικές και δεν προχώρησε σε αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα όπως ανέμενε η Λευκωσία.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η οικονομική ανάκαμψη της Κύπρου συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, επιτρέποντας τη μείωση του δημοσίου χρέους. Ωστόσο, ο επιβαρυμένος τραπεζικός τομέας παραμένει ακόμη ένα σημαντικό τρωτό σημείο».

Η Standard & Poor's υποστηρίζει ότι θα προχωρήσει στην αναβάθμιση της αξιολόγησης εφόσον παρατηρηθεί μεγαλύτερη κινητικότητα στην αντιμετώπιση των διαφόρων αδυναμιών, ιδιαίτερα σε σχέση με τον τραπεζικό τομέα και το χρέος στον ιδιωτικό τομέα, υπό την προϋπόθεση ότι η οικονομική ανάπτυξη θα συνεχίσει να συμβάλει στη μείωση του δημοσίου χρέους.

Κλείσιμο
Το ενδεχόμενο αναβάθμισης θα εξεταστεί εντός του 2018, εφόσον η οικονομική ανάπτυξη και η κατεύθυνση της μακροοικονομικής πολιτικής δώσουν ώθηση για περαιτέρω μείωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης και του ιδιωτικού τομέα. Αναμένουν επίσης να δουν περαιτέρω βελτίωση στο εξωτερικό χρέος, ιδιαίτερα μέσω της μείωσης του βραχυπρόθεσμου χρέους.

Επίσης θα εξεταστεί κατά πόσο οι πιστωτικές και νομισματικές συνθήκες της Κύπρου συγκλίνουν με αυτές της Ευρωζώνης σε ό,τι αφορά τη μείωση των ασυνήθιστα υψηλών μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων (NPEs).

Στην ανακοίνωση, αναφέρεται εξάλλου ότι η κυπριακή οικονομία αναπτύχθηκε σε πραγματικούς όρους κατά 3,9% το 2017, ξεπερνώντας τις προβλέψεις για 
3,3%.


«Προβλέπουμε ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,8% κατά μέσο όρο την περίοδο 2018-2021, με τη στήριξη της επενδυτικής δραστηριότητας και των εξαγωγών των υπηρεσιών, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση επιβραδύνεται καθώς αυξάνεται η εξυπηρέτηση του χρέους από τα νοικοκυριά» αναφέρει ο οίκος S&P.

Λευκωσία: Θέμα χρόνου η αναβάθμιση 

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε πως είναι θέμα χρόνου η αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα. Σημείωσε ωστόσο ότι η Κύπρος «τα τελευταία χρόνια έχει καταγράψει μια αξιοσημείωτη πορεία βελτίωσης με διαδοχικές αναβαθμίσεις από όλους τους Οίκους Αξιολόγησης», η οποία είναι αντίθετη με την πορεία κατολίσθησης.

«Έχουμε φτάσει» επεσήμανε «μόλις μια βαθμίδα πριν την επενδυτική βαθμίδα και παρά το γεγονός ότι δεν ήρθε τώρα η αναβάθμιση, από τον συγκεκριμένο Οίκο, όπως και από άλλους, υπάρχει ένα παράθυρο ενός έτους ακόμα».

Ανέφερε εξάλλου ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες «ιδιαίτερα με την πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται τώρα για να υποβοηθηθεί η περαιτέρω εξυγίανση των χαρτοφυλακίων, με τα ιδιωτικά δάνεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος», κάτι που όπως είπε «πιστεύουμε ότι θα είναι κλειδί».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης