Ντράγκι: Έμπιστο μέλος της ΕΚΤ ο Γιάννης Στουρνάρας

Ντράγκι: Έμπιστο μέλος της ΕΚΤ ο Γιάννης Στουρνάρας

Δεν σχολίασε τις επιθέσεις εναντίον του διοικητή της ΤτΕ  - Αποτίμησε θετικά την πορεία των τραπεζών, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται ακόμη δουλειά για να επανέλθει η ρευστότητα στα προ κρίσης επίπεδα

Ντράγκι:  Έμπιστο μέλος της ΕΚΤ ο Γιάννης Στουρνάρας
Ως «έμπιστο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ» (ως Κεντρικός Τραπεζίτης) χαρακτήρισε τον Γιάννη Στουρνάρα ο Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινβούλιο. 

Ο Ιταλός τραπεζίτης απαντώντας ερώτηση του Ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου σχετικά με στοχοποίηση του Έλληνα Κεντρικού Τραπεζίτη, δεν θέλησε να σχολιάσει τις επιθέσεις που δέχεται ο Γιάννης Στουρνάρας ξεκαθάρισε όμως πως τον θεωρεί έμπιστο και συνεπώς, φερέγγυο συνεργάτη.

Ερωτηθείς για τη κατάσταση των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα ο Μάριο Ντράγκι χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη την επανέναρξη των πλειστηριασμών, τόνισε όμως πως τα κόκκινα δάνεια παραμένουν το πλέον σημαντικό και δυσεπίλυτο πρόβλημα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Κλείσιμο
“Ξεκάθαρα το θέμα διαχείρισης των κόκκινων δανείων είναι πολύ δύσκολο, αλλά κατανοούμε πως η Ελληνική κυβέρνηση έχει θεσπίσει αρκετές κοινωνικές εγγυήσεις έτσι ώστε να συνεχιστεί η διαχείριση τους και να αυξηθεί ο ρυθμός της στους επόμενους μήνες”, είπε ο Κεντρικός Τραπεζίτης.

 Στη συνέχεια ο Μάριο Ντράγκι τόνισε πως έχουν γίνει ήδη τέστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών και θα γίνουν και στο μέλλον, έτσι ώστε να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης και να αποφασιστεί αν χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις.

Η οικονομία βελτιώνεται, μένει δρόμος για να επανέλθουν οι καταθέσεις 

Θετικά αποτιμά τη κατάσταση των ελληνικών τραπεζών ο Κεντρικός Τραπεζίτης της ΕΚΤ, υπενθυμίζοντας όμως πως οι καταθέσεις έχουν ακόμη πολύ δρόμο μέχρι να φτάσουν στα προ κρίσης επίπεδα τους.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και απαντώντας στην ερώτηση το Έλληνα ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη, ο Ιταλός Κεντρικός Τραπεζίτης τόνισε πως υπάρχουν θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία  καθώς αυξάνεται το ΑΕΠ και μειώνεται η ανεργία, δείχνοντας έτσι πως οι μεταρρυθμίσεις της τρίτης αξιολόγησης φέρνουν αποτελέσματα, κάτι που επηρεάζει παράλληλα και τον ελληνικό τραπεζικό τομέα. 

Παράλληλα χαιρέτισε τις προτάσεις για μια νέα ανταλλαγή ομολόγων, λέγοντας πως οι αγορές φαίνονται να υποδέχονται τη πρόταση αυτή, καθώς φαίνεται να υπάρχει βελτίωση στην αγορά ελληνικού χρέους και τα spread των ελληνικών ομολόγων μειώνονται. 

Τέλος, αναφερόμενος στις τράπεζες ο Μάριο Ντράγκι τόνισε πως η κεφαλαιακή επάρκεια βρίσκεται στο εντυπωσιακό επίπεδο του 17.1%, όμως παραμένει θέμα η ρευστότητα καθώς παρά τη σταθεροποίηση των καταθέσεων δεν έχουν επιστρέψει στα επίπεδα προ κρίσης και πρέπει να γίνει δουλειά ακόμη έτσι ώστε να βελτιωθεί η ρευστότητα των τραπεζών.  

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης